Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krysia 27 l

Czy praca przed komputerem może zaszkodzić mojemu dziecku?

Polecane posty

Gość Krysia 27 l

Witam, pracuję ok 8 godz przed komputerem, jestem w 9tc, na razie nie mówiłam pracodawcy o ciąży, ponieważ znam nastawienie szefa do ciężarnych. Głupio mi iść na zwolnienie już teraz, a jeśli dam mu zaświadczenie, ze jestem w ciąży (wg kodeksu pracy powinnam pracować max 4 godz), to może wymyślić coś, zeby się mnie pozbyć....Chciałabym popracować jeszcze min ten miesiąć.....ale nie chcę zaszkodzić dziecku.

Gość Krysia 27 l
up nup

Gość Krysia 27 l
kurczę nie wiem, co robić, zastanawiam się, czy nie iść na zwolnienie. Zapytam jeszcze o to ginekologa, ale może ktoś jest/był w podobnej sytuacji?

Gość witqaminka malinka
wez przestan zarty sobie robisz? jak praca przed komputerem moze miec jakis wiekszy wpływ na ciaze :D śmieszne to.. za niedługo kazda cieżarna w polsce bedzie lezec odłogiem 9 miesięcy :P

Gość Krysia 27 l
No tak, to zapis BHP. Co prawda, nie siedzę ciurkiem te 8 godzin.

Gość witqaminka malinka
no nawet nie powinnac co kilka godzin powinas sobie robic 10 min przerwy... moim zdanie praca przed komp. to jest naprawde anjlepsza praca jaka mogłabys wykonywać w ciąży, wolałabyś byc za ladą w jakimkolwiek sklepie, nawet odziezowym i stac po te 8h? do tego użerac sie z klientami... :D pracuj ile sie da, nie masz złej pracy..

rzeczywiście tak mówi kp, ale wątpię, aby to było aż tak szkodliwe tym bardziej, że nie siedzisz ciągle. Staraj się, co godzinkę rozprostować nogi i zająć czymś innym przez 5min. i w domu nie siedź na kafe :) Przyznam, że mam ciążę zagrożoną i muszę leżeć, więc spędzam ten wolny czas przed kompem(nawet do 6godz. dziennie) :( Piszę dużo i nie sądzę, że jestem wyjątkiem

Gość gryczka
Na pewno nic nie będzie Tobie ani dziecku, tylko zadbaj o siebie. Dopilnuj, żeby Ci było wygodnie siedzieć, z wyprostowanymi plecami, jeśli tylko to możliwe - nogi trochę wyżej. Co godzinę czy półtorej zrób sobie chwile przerwy, przejdź się albo chociaż poruszaj nogami, jeśli możesz wyjdź na parę minut na świeże powietrze albo chociaż otwórz okno, popatrz przed siebie, pooddychaj spokojnie. Będzie dobrze:-)

co tu mówić. kodeks pracy swoje a rzeczywistość swoja. teraz sprzęt jest bardzoej nowoczesny wiec jakiekolwiek promieniowanie jest już mniejsze niż kilka lat temu. jednak w zaawansowanej ciązy takie siedzenie dłuższe na pewno wygodne nie będzie i dla ciebie i dla dziecka. jesteś w ciazy i jesteś chronona. pracodawca nei może cię zwolnić, chgyba że firma upada.

Gość ja pracowałam po 12h
min przy kompie - 2 ciąże do ostatniego dnia! niestety nie mam takiego luksusu jak etacik i L4- tylko umowa zlecenie - zależało mi na kasie- bo wiadomo dzieci - to wydatki większe... więc siedziałam ile się dało.... dzieciaki mam zdrowe - przebieg obu ciąż książkowy.

Gość hehehehe dobre
a co to za różnica ile będziesz siedziała w pracy przy kompie? Jak nie w pracy, to w domu będziesz siedziała na kafe cały dzień :O

Gość pracowac powinno sie 8 godzin
natomiast z tych 8 g - 4 godziny max przy komputerze. Mnie tak kadrowa poinstruowala. Pozostale 4 godziny hmmm - no nie wiem moze cos Ci wymysli

Gość do ja pracowałam po 12h
zależało ci na kasie, ale masz dwoje dzieci, to widocznie nie jest tak źle, bo mi zależy na kasie, też pracuję ale stać nas tylko na jedno dziecko.

Gość kasia7655
ja mialam prace stojaca i pracowalam do 18 tc....gdybym miala siedzaca przed kompem to bardzo chetnie i do tego co teraz 30tc bym chodzila nawet z nudow...bez przesady ciaza to nie choroba i nie paraliz chyba ze jest zagrozona

Ja jestem grafikiem konputerowym.Zaczynam 18 tc, caly ten czas pracuje po 8 godzin przed kompem.Lekarz powiedzial ze stare komputery emituja "zle promienie" ale te nowsze juz raczej w niewielkim stopniu i nie ma powodu do paniki. Przepisy sa takie, ze pracownica w ciazy moze pracowac do 4 godzin przed komputerem a na pozostaly czas pracodawca ma obowiazek znalezc inne zajecie. Ja nie odpuszczam pracy jednak..W moejj pracy nie ma szansy zebym zajmowala sie czymkolwiek innym, wiec zostaje jak jest. ...moze co najwyzej nie robie nadgodzin i staram sie nie przemeczac, czasem wyjde na przerwe, a jak mam lekarza raz na pare tygodni wychodze wczesniej z pracy, ale to wszytsko. Czasem czuje sie zmeczona , ale poza kregoslupem nie odczuwam zadnych dolegliwosci :) Mysle ze sporo zalezy od nastawienia. Nei wiem co bedzi ejak brzuch bedzie juz duzy i bardzo przeszkadzac bedzie w pracy ale poki co - nie panikuję :) Zdrowka zycze :D