Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika0484

CHOLESTAZA A PRZYSPIESZENIE PORODU

Polecane posty

Gość monika0484

WItam wszytskie, mam pytanie szczegolnie do dziewczyn ktore mialy cholestaze w ciazy. U mnie stwierdzono ją w 35/36tc, od tego czasu juz trzeci tydzień jestem w szpitalu. Lekarze powiedzieli mi że najprawdopodobniej będą wywoływać poród wcześniej, ale dopiero jeśli coś się zacznie dziać. Jak narazie nie mam rozwarcia, szyjka zamknięta, zero skurczy. No i moje pytanie, jak możńa przyspieszyć to wszystko, zeby zaczeło się robić rozwarcie albo chociaż skurcze. To jest już 38tc i mogłabym już rodzić, dlatego wolałąbym nie ryzykować i przetrzymywać ciąży dalej, ale lekarze nie są zbyt skorzy jak narazie na przyspieszanie. Każą czekać. Może sama jakoś bym sprowokowałą pierwsze ojawy? Tylko jak?

a jak objawiła sie u ciebie ta cholestaza ? bo ja wlasnie boje sie ze ja mam

Gość monika0484
zaczęła mnie swędzieć skóra, szczególnie na stopach i dłoniach. Potem nogi, ręce i reszta. Jeśli tez czujesz swędzenie a nie masz zadnej wysypki to idz do lekarza niech zleci ci badanie prób wątrobowych. Ja wcześniej nie słyszałam o tej chorobie, ale na szczęście mója lekarz szybko zareagowaa

Ja miałam cholestazę w ciąży i tez w 36 tygodniu połozyli mnie do szpitala, wcześniej nie chciałam się zgodzić i codziennie chodziłam na ktg. W szpitalu płukali mi krew kroplówkami. Mi podłączyli pompę z oxytocyną i sprawdzali jak na to zareaguję. po dwóch pompach zrobili badanie; lekarka wsadziła wielką rure i sprawdzała jak ciasna mam szyjke macicy, stwierdziła że jak z żelaza ale tego samego dnia wieczorem w 38 tygodniu odeszły mi wody i podłączyli mi oxytocynę bo nie miałam skurczów. na oxytocynie miałam je bez przerwy przez 3 godziny i urodziłam. Nie wiem czy jestem jakimś typowym przypadkiem.

Gość monika0484
tylko dzieki, ja chyba jutro pojde do lekarzy powiem ze chce zeby mi wczesniej wywoływali. NIe chce czekac az coś złego zacznie się dziać z dzieckiam, bo jak narazie lekarze każą mi czekac, mówią ze jak zapisy ktg sie pogorsza to beda dzialac, ale boje sie ze wtedy bedzie za pozno. Wolalabym wczensiej urodzic dopoki wszytsko jest dobrze. bede wdzieczna jeszcze za jakies informacje, moze ktoś jeszcze to przechodzil?

Gość monika0484
oczywiscie miało być Tylo nie tylko

Gość kjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
mojej córce zrobili w 39 tyg cesarkę a teraz mały ma 5.5 miesiąca:)

ja mialam cholestaze wykryta tez kolo 36 tc poezalam pare dni w szpitalu, wrocilam do domu i tydzien pozniej sama zaczlam rodzic. wg mnie lepiej zdac sie na nature, jakby cos sie dzialo, lekarze na pewno by przyspieszyli :) duzo zalezy jak wysokie masz kwasy i enzymy. jesli nie jest zle, lozysko ma dobry przeplyw itd to chyba nie ma powodu do niepokoju.

Gość kjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
też mieli wywoływać ale się przestraszyli

Gość monika0484
mi powiedzieli ze boja sie wypisac mnie ze szpitala na ich odpowiedzialnosc a sama tez wole nie ryzykowac i nie wypisywac sie na wlasne rzadanie, bo jak cos bedzie nie tak to do konca zycia sobie nie daruje. ALe mowia ze dopoki nic zlego sie nie bedzie dzialo to niebeda wywolywac, a ja boje sie ze jak beda tak czekac to moze byc za pozno. Naczytalam sie roznych informacji, wiele osob straszylo zatrzymaniem tetna. Boje sie ze bedzie za pozno jak sie zdecyduja cos dzialac

Gość monika0484
podnosze, moze ktos jeszcze cos napisze :)

Gość monika0484
podnosze, moze ktos jeszcze cos napisze :)

Gość paulisska
dawno nikt tu nie zaglądał,ale może bede miala szczescie i ktos sie odezwie. Sluchajcie kobiety ja 2 tygodnie temu mialam straaaszne 2 noce myslalam ze sie zadrpe do tego watroba na prawde mnie bolala,poszlam na badania ale całą biochemie miałam w porzadku,wszystkie wyniki w normie,lekarz mnie uspokoil i jakos samo przeszlo. Pilnowalam tylko diety od tamtej pory zadnych tłuszczy i slodyczy i było okej. Ale wczoraj w nocy znowu to samo,stopy mnie swedzialy jak diabli ale posmarowalam kremem chłodzącym i troche ze tak powiem zelżało,natomiast dzisiaj nie spalam cala noc swedzi mnie wszystko cale nogi cale rece i szyja juz nie moge wytrzymac! Dzis koncze 38 tc. co powinnam zrobic pomocy!

najlepiej to zrób próby watrobowe, ASPAT, ALAT i bilirubine. Ja zakładałam ten topik, miałam cholestaze, urodziłam przez cesarke tydzien przed terminem, bo dziecku tetno zaniklo. Lekarze czekali na niewiadomo co, ze moze sama zaczne rodzic. Lezałam w szpitalu, codziennie po 2-3 razy ktg, ciagle pomiary tetna plodu i kilka razy dziecku tetno spadło np do 80 (gdzie norma jest 120-160) albo nie wyczuwali tetna dziecka i nadal to bagatelizowali, dopiero jak zrobilam im awanture i wyklucilam sie to wyslali mnie na probe okytocynowa zeby przyspieszyc porod, ale jak zaczely sie porzadne skurcze to malej tetno spadło do 60 i wtedy wielka panika i bieg na sale operacyjna no i zakonczylo sie cesarka. na szczescie wszystko ok z dzieckiem, ale nie wiem jak by sie skonczylo jak bym czekala do terminu az sama zaczne rodzic. Wiec nie bagatelizuj tego, jesli to cholestaza to naprawde zagraza dziecku. Jak lezalam na patologii to akurat ordynator oddzialu byl miesiac na urlopie, moze lekarze zastepujacy go nie chcieli przyspieszac porodu, nastepnego dnia po moim porodzie wrocildo pracy i jak przejzal moja karte i badania to powiedzial ze powinnam miec cesarke juz 2 tyg wczesniej, ze takie ciaze rozwiazuje sie do 38 tc.

Gość paulisska
ale ja własnie mialam te próby wątobowe i wszystkie wyniki były okej w normie. Tylko ze to bylo 2 tygodnie temu,a czytalam ze te wyniki mogą spadac z dnia na dzien..a teraz znowu to straszne swedzenie całą noc i teraz ciągle tez..! To co powinnam jeszcze raz leciec na te badania co nie? dzieki za odpowiedz

Ja też miałam cholestaze. Lekarz skierował mnie do szpitala. 3 dni miałam kroplówki na oczyszczenie i trzeba było jak najszybciej rozwiązać ciążę. To był 38 tc. Ja akurat miała cesarkę ze względu na miednicowe położenie małego. Na Twoim miejscu pojechałabym do szpitala na izbę przyjęć i powiedziała co się dzieje. Powinni Ci badania zrobić i się wyjaśni. Trzymam kciuki :)

Gość Aurelia mam cholestaze
Cześć dziewczyny, choruje na cholestaze i dość dużo o niej wiem, równie dużo zdarzylam juz przejść wiec myśle, ze warto podzielić sie doświadczeniami może akurat komuś to pomoże. A wiec na początku powiem, ze nie koniecznie swędzenie stop i dłoni są pierwszymi objawami tej choroby.. Nie ma reguły! Ja najpierw dostałam niewinnej delikatnej wysypka na gorze brzucha i na piersiach, po kilku dniach zaczęło mnie to swedziec wiecu dałam sie do gin i dermatologa, oboje stwierdzili ze to uczulenie... Dostałam claritine i krem do skory wrażliwej jednak jestem osoba ktora nie ufa zbyt mocno lekarzom i zaczęłam bardzo dużo czytać, łapiąc trochę orientacji. Wspomnę ze wszystko zaczęło sie w 35tyg ciazy. Wybrałam sie pryw do lekarza zrobiłam badania na wątrobę i okazało sie ze to cholestaza a nie uczulenie, po tygodniu zaczęły swedziec mnie ręce na zgieciach łokci, pozniej twarz uszy a nawet okolice intymne, to jest cos niesamowicie okrutnego.. Leżałam w szpitalu 8 dni, dostałam łącznie 35 kroplowek, ale dziewczyny pamiętajcie, to moja rada, jeśli dostajecie glukozę dożylnie w kroplowce warto pamietać ze na niej najszybciej rozwijają sie wszystkie bakterie, wirusy i choroby, ja nie wyraziłam zgody na przyjmowanie tego. Wypisali mnie do domu ze słowami " swędzenie minie po porodzie nie jesteśmy w stanie pani pomoc"!!!.... Po tych słowach od razu udałem sie znów do swego lekarza pryw tam zrobiłam szczegółowe badania, oczywiście ktg mam codziennie do dzis, przyjmje ursopol 4x dziennie po 1 tabl, hepatodoron 2x dziennie po 2 i esentiale forte 3x dziennie po 1, swędzenie sie utrzymuje ale jestem spokona ze wspomagam wątrobę. Dziecko jest zagrożone cały czas, musze kontrolować jego ruchy, ma prawo sie nie ruszać ok 2h gdyż tyle może trwać jego sen. Czekam obecnie na wyniki ilości żółci wątrobowych, jeśli przekroczą 40 jest bardzo złe, jeśli jest w granicach 10 jest ok. Lekarz po tych wynikach stwierdzi kiedy wywolujemy poród ponieważ bezpiecznie dla dziecka jest nie czekać, kwasy które sie wydzielają przenikają bezpośrednio do serca dziecka dlatego tak zdradliwa i niepozorna jest ta choroba, nie wolno jej bagatelizować! Przeważnie sie czeka do 38 tyg ciazy bo po tym czasie można powiedziec ze ciąża jest " dochodzona", płuca są juz rozwinięte u dziecka w 100% i śmiało można bezpiecznie rodzic, samo to ze czasami kobiety naturalnie rodzą 2tyg przed terminem o tym świadczy:) przeżyłam w szpitalu piekiełko, bardzo złe traktują i okewaja kobiety w ciazy dlatego warto sięgać po informacje na własna rękę oraz jeśli to możliwe o leczenie sie u kompetentnych lekarzy prywatnie. Dodam na koniec jak baaaaardzo ważne jest przy cholestazie przestrzeganie DIETY watrobowej, i ograniczenie białka do zera. Białko w ciszy ogólnie jest bardzo złe, na tym rośnie najwiecej grzybów i bakterii wiec warto zgłębić jeszcze ten temat. Mam nadzieje ze komuś mój wpis kiedyś pomoże a ja szykuje sie do porodu, to juz kestia dni :) boje sie ale im szybciej tym zdrowiej dla dziecka i dla mnie, po urodzeniu ważna jest dalsza dieta wątrobowa a po karmieniu piersią oczyszczanie wątroby i organizmu by dojść do formy.. Pozdrawiam :)

Gość gość
Sprobuj sexu. sex tez moze spowodowac szybszy poród. W s*****e jest związek chemiczny rozpulchniajacych szyjke macicy.

Gość vikicore
Mnie od 4 dni swedzi brzuch ale w okolicy pepka na rozstepach porobily mi sie krostki swedzi okrutnie Byłam u dermatologa powiedzial ze to nic powaznego przepisal maśc . jeżeli za 10 dni nie przejdzie mam się z nim zkonsultowac ponownie. dodam ze to początek 38 tyg ruchy czuje. we wtorek mam wizyte u gin chyba ze urodze bo mam rozwarcie na 1palec właśnie po sexie.