Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewwelinkaaa

utrzymanie noworodka

Polecane posty

Gość ewwelinkaaa

witam! chciałabym utrzymać(wychowywac) noworodka jak najtanszym kosztem, napiszcie mi jakie produkty/firmy wchodzą w grę, jak postępoiwać, co używać, wogóle jak mozna zaooszczedzic... bo sama wychowuje noworodka, jest mi cięzko naprawde.. doradźcie..

Gość nanananna
noworodki są tanie w utrzymaniu ale dopiero koło 4 mc się zacznie

Gość antypatologia
Podpinam sie pod pytanie. Lubie miec zaplanowany budzet i chcialabym wiedziec, jakich wydatkow sie spodziewac. Jak widze u kolezanek te szamponiki do wlosow dla nowowrodkow (nie maja ciemieniuchy), balsamy do ciala i inne masci, to sie zastanawiam, czy to wszytsko jest potrzebne, jesli dziecko nie ma alergii.

Gość ewwelinkaaa
to podawajcie nazwy firm pampersow, kosmetyków, wogole wymieniajcie co jest potrzebne dla noworodka i niemowlaka i czy 400zł miesięcznie alimentow mi starczy?????(ojciec dziecka nie da wiecej) prosze p[omózxcie

wyprawkę kup używaną, ubranka, wózek, łóżeczko. dokup tylko nowy materacyk i już :P co do kosmetyków to polecam mydełko biały jeleń, do zasypywania pupy mąkę ziemniaczaną, zamiast drogich kremów na i przeciw odparzeniom, krem dopiero jak coś będzie nie tak. i to właściwie z kosmetyków wystarczy noworodkowi i małemu niemowlęciu. zamiast chusteczek nawilżanych wata, miseczka z wodą i mydełko. pieluszki spróbuj kupić te tańsze, albo wielorazowe. co do jedzenia to karm piersią, do 6 mies nie musisz nic innego wprowadzać, odejdzie koszt mieszanki. i to tyle.

- zamiast kupować słoiczki można samemu gotować. (ja polecam słoiczki) - zamiast drogich pampersów można kupić tańcze np. z biedronki (chociaż lepsze te droższe) - ubranka można kupować używane na allegro. - akcesoria, meble i łóżeczki również można kupić używane, wózek też.

400 i dyurgie 400 od Ciebie, 800 zł na utrzymanie noworodka spokojnie Ci starczy, na początku wyprawda jest droższa.

Gość ewwelinkaaa
bo dla noworodka trzeba co miesiąc kupoiwac ok.4-5 paczki pampersów? do tego oliwka, coś do kąpieli-płyn lub mydełko i do tego jakis krem do buzi i krem do pupy, chusteczki nawilzzane, mleko modyfikowane(jesli ktos nie karmi piersiom) i co trzey lub cztery miesiące kupuje sie ubranka.. tak?? cos jeszcze?

W sumie ubranka nie co 3-4 miesiące bo wiadomo że noworodek nie ma tego samego rozmiaru co 3 miesięczne niemowlę. Najwięcej wydatków będziesz miała tak gdzieś od 4 miesiąca.

Gość postaram się byc kulturalna
ja zużywam narazie(póki nie odpadnie pępowina) ok półtorej paczki małych pieluch tygodniowo( koszt ok 15 zł)paczka) i jedna paczkę chusteczek dla niemowląt (ok 5zł) przed narodzinami zaopatrzyłam sie w oliwkę bambino i mydełko i tym pielęgnuje malucha na co dzień kupiłam tak na wszelki wypadek krem na odparzenia( ok 20zł) i mam zamiar regularnie kupować alantan, ale na razie mam ten otrzymany w szpitalu i raczej nie prędzej jak za miesiąc się skończy.

Gość antypatologia
Ok, wozek mam uzywany, lozeczko i materac chcemy kupic nowe. Wyprawke dostalam, kupilam rozek, fotelik. Ubrania "na zas" zamierzam kupic uzywane. Teraz mysle jeszcze o stanikach do karmienia, butelkach (albo butelce na odciagniete mleko), smoczkach, gryzakach, wanience, termometrze i takich malych pierdolkach, ktorych sie nazbiera. Mysle, ze dobrze jest tez nauczyc dziecko siadac na nocnik, jak tylko zacznie siedziec, ale jak to jest w praktyce, to hmmm.

Gość ewwelinkaaa
wyprawke juz mam : -ubranka rozmiary 56-62 -wózek -łozeczko -kosmetyki -posciele, materacyk, rożki, kocyki.... bo to jeszcze kupil ojciec dziecka zanim sie rozstalismy... to co miesiąc bede musiala kupowac tylko : -pampersy np. z biedronki - oliwke, krem , mydelko i tylko tyle? -noi mleko jakbym stracila pokarm??

Dziecko zaczyna chodzić za rączki czasami bardzo szybko, wątpie że takie dziecko nauczysz na nocnik. Moja ma rok, zaczyna sama chodzić ale uważam że na nocnik ma jeszcze pare tygodni/miesięcy.

Gość fanka anka
na jedno dziecko 400 zł wystarczy w zupelnosci na inne bedziesz musiala wydac drugie tyle. dziecko moze miec alergie, moze czesto chorowac, mozesz nie miec pokarmu, pieluszki z biedronki moga powodowac odparzenia, teraz nie przewidzisz ile wydasz na dziecko.

mydełka. oliwki comiesiąc nei bedziesz kupować. to samo z kremem na odparzenia. co miesiąc to na pewno pieluchy i chusteczki nawilżane. jeśli będziesz kupować mleko to trzeba by jakąs herbatkę dorzucić, chyba że bedziesz podawać samą wodę. weź pod uwagę też szczepienia za które możesz, ale nie musisz płacić dodatkowo.

Gość ewwelinkaaa
a na jak dlugo starcza wam oliwka? kremik do buzi? albo krem do pupy? wogole jakie pampersy sa tanie ?????? wymieniajcie

idz do tesco kauflandu biedronki i tam znajdziesz duzo tanich pampersow, pytanie poiwnno brzmiec jakie pamersy sa tanie i dobre. na kafe na tym dziale jest temat o tanivch pieluchach i dobrych poszukaj.

Gość ewwelinkaaa
a kosmetyki jakich firm i na jak dl;ugo starczaja???

Gość antypatologia
yyy, naprawde jest sens uzywac kosmetyki dla dziecka? Nie mowie o mydle czy oliwce, ale cala reszta? Co jeszcze wydaje sie niezbedne?

Gość ale porabane matkii
to jak ciebie nie stac na dziecko to po cholerę żeś sobie je zrobiła, robią nie mając kasy, czy wy nie wiecie co to antykoncepcja, cal,owite nieuki, najpierw się nauczcie a dopiero później dawajcie dupy a nie odwrotnie.

Gość szykuj się na wydatki
dziewczyno weż pod uwagę że nan1 czy bebiko1 może dziecku się nie nadawać i będziesz musiała kupować tak jak ja puszkę mleka za 28 zł,a takich puszek przy 2 miesięcznym dziecku schodzi mi 10 miesięcznie,pampersy z biedronki(ok 70sztk po 27zł -mi wystarczają na niecały tydzień tak więc 4 paczki to bywa za mało.cHusteczkek z biedronki zużywam ok5-7 paczek (4zł)do tego herbatki po 10zł ,witaminki od pediatry,espumisan na kolkę (25zł na 2 tygodnie)wizyta u neurologa (120zł)-do państwowego czeka się rok,szczepionka 200zł żeby dziecko nie cierpiało...z ciuchów błyskawicznie taki maluch wyrasta a jak zacznie chorować to 50zł w aptece to minimum.Te oliwki i mydełka o które pytasz to najmniejszy wydatek...ciężko zaoszczędzic na czymkolwiek aha i mleko robię na żywcu(2zł) na miesiąc schodzą mi 3-4 grzewki bo dziecko jednorazowo wcina po 150-200ml

Na maść noworodkową weź receptę o9d pediatry starczy ci na długo i jest niedroga. A krem i mydełko i oliwka bambino też są tanie a dobre. Szczepienia w przychodni masz za darmo, chyba że chcesz takie wszystko w jednym ale to już kosztuje dość sporo.

Pieluchy z Biedronki Dada słyszałam że są dobre my używamy z Lidla są w podobnej cenie nigdy nie było żadnych odparzeń, chusteczki nawilżane używamy z Biedronki Dada - dobre. Dziecko pije mleko Bebiko bo nie miałam możliwości karmić naturalnie. My raczej nie oszczędzamy na dziecku i myślę że 400 zł powinno Ci wystarczyć jeśli dużo nie będziesz wydawać na ubranka bo te w sklepach nowe są jednak drogie chyba ze zaopatrzysz się w używane a wyprawka kosztowała na jakieś 2000 zł. http://www.bobovita.com.pl/galeria/51489 Proszę o głosik na naszego synka. Proszę głosować raz dziennie co 24 godziny. Dziękuję

Gość antypatologia
Dziekuje za informacje, choc nie bylam autorka pytania. Na pewno sie przydadza. Co do opinii, ze jak kogos nie stac, to sobie dziecka nie robi, to mysle, ze autorka nie spodziewala sie takiego obrotu sprawy czyli, ze zostanie samotna matka. Wiadomo, ze niektore rzeczy latwiej jest przewidziec i czasem ewidentnie widac, ze jakis koles nie nadaje sie na meza i ojca, ale nie mnie to oceniac. Poza tym, podejrzewam, ze nawet skromnie zarabiajace rodziny sa w stanie utrzymac jedno dziecko, a to ze rozne firmy chca na macierzynstwie zarobic sprzedajac superzajebiste kosmetyki i superbezpieczne wozki, coz, maja prawo.

Gość glupie tlumaczenie
aby nie zostać samotną matką to trzeba mysleć z kim sie robi dziecko.