Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margo_9999

Kiedy odzwyczaiłyście swoje dzieci od smoczka?? Jakim sposobem to zrobiłyście?

Polecane posty

Gość margo_9999

Moje dziecko ma 1,5 roku i strasznie dużo teraz smoczka ciagnie, jak był mały tak do roku to niewiele, a teraz to jakaś masakra. Jak nie ma pod ręką to zaraz krzyczy:O

Gość Celma
mój syn ma rok i 4 mc . Smoczek dostaje do zasypiania lub gdy jest bardzo marudny, czyli niewiele tego. A jak ma w buzi i poproszę żeby mi oddał to póki co chętnie to robi. Ale i tak chodzi za mną, żeby smoczki powyrzucać. Teraz jest chyba najlepszy czas na to. Tobie radzę zrobić to samo. Pierwsze dni może być ciężko, a potem dziecko zapomni. Najtrudniej odrzucić smoczek, gdy dziecko jest już świadome i ewidentnie się domaga. Pozdrawiam.

Gość witam w klubie
Mój maluch ma 16 miesięcy, tak do roku to smoczek służył mu do zasypiania. Był okres, że chciałam go już odstawić, bo sam go wyrzucał, ale odwiedziła nas Teściowa i maluch znowu zaczął ssać. Obecnie jest tak, że chodzi ze smokiem po domu, a w nocy jak mu wypadnie to budzi się i szuka. Wcześniej jak zasnął to sam wypluwał lub mu wyjmowałam i spał do rana. Obawiam się, że trudno mi go będzie oduczyć. Starsza córeczka wcale smoka nie ssała, więc teraz nie wiem jak się do tego zabrać.

moja znajoma któregoś dnia odcięła smoczek i powiedziała dziecku, że zjadł go pies ;) (babci czy sąsiadki) i dziecko przyjęło to za oczywistość :)

Ja zrobilam "prezent" mojemu synkowi na roczek i wyrzucilam mu smoczka. Teraz mamy swiety spokoj. A Ty autorko cos sie pozno obudzil;as :D chlop ma 1.5r i jeszcze smoka ciagnie no szok normalnie. Ale to tylko Twoja wina. Dawaj mu smoczka tylko do spania a rano chowaj. Potem wycigaj mu z buzi jak spi az wreszcie wyrzucisz go calkiem. Slyszalam o jeszce innym sposobie odzwyczajania dziecka polega on na ucinaniu smoczka kawaleczek co tydzien az do momentu az nic nie zostanie. Ale nie wim czy to dziala bo nie probowalismy z synem tego.

Wywaliłam smoczki i powiedziałam że już ich nie m i tyle. Było troche płaczu (przez 3 dni) a potem zapomniała. Tak było ze starszą. Młodsza nigdy nie chciała smoczka mimo że ja jak sie urodziła próbowałam jej dawać.

My odstawiliśmy smoczek jak mała miała 10 mc. Nagle zaczęła bydzić się w nocy jak tylko wypadł smoczek, był on oczywiście tylko do spania. Odciełam końcówkę smoczka i nie był już taki fajny do ssania a i ja nie miałam odwrotu. trzy dni tęskniła za nim, najgorszy był pierwszy dzień. Potem już było coraz łatwiej.

Gość a jaaa
oduczylam jak mial skonczone 4 miesiace i nie bylo zadego problemu bo tak male dziekco nie umie wymuszac im starsze tym bedzie wam ciezej zabrac mu

Gość j mojego
małego odzwyczaiłam jak miał 9 miesięcy. Smoczek tez raczej był do spania tylko. Poprostu mu go zabrałam i walczyłam sama ze soba aby nie dać go jak mały płakał

Podobno jak dziecko nie chce odzwyczaić się od smoczka to dobrze jest,albo ucinać po kawałku,tak,żeby dziecko nie miało co ssać . I drugi sposób ( nie wiem czy skuteczny,nie próbowałam ) maczać smoczek w kawie,dziecku kawa nie bedzie smakować i wyrzuci smoczek :)