Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upppppppppppdf6565

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PRAWA KONSUMENTA!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość upppppppppppdf6565

cz jesli moi dziadkowie kupili za dużo za wysoką kwotę niby super cudowny materac na wsyztskie dolegliwosci na kredyt zawarty z firmą żagiel??? Na umowie jest coś o jakichś paragrafach co do tego uprawniają... ale nie wiem czy to rzeczywiście tak może być??? bo ta ''pani domokrążca'' która to sprzedawała, aby zaprezentować materac miała go rozpakowanego i nie wiem czy taki przyjmą do zwrotu??????? co za świat??? i czy skoro jest umowa na kredyt z Żaglem to do kogo mam ten sprzęt oddać i jak rozwiązać całą tą umowę???????? Pomocy!!!!!!!!!!!!!!! dziadkowie zrobili to 3 dni temu, a na rozwiązanie umowy zostalo im jeszcze tylko 5 dni... co mam robić???? za materac zapłąacili 1100zł..... ;/ na allegro chodzą identyczne po 300zł... ;/ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

do sprzedawcy zwrócić materac i wtedy sprzedawca musi zerwać umowę kredytową i oddać wpłacone już pieniądze

Gość A ona nie ma wacka
Poczytaj ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, jeżeli to było w domu to możecie zwrócić ten materac bez żadnych konsekwencji w ciągu kilku dni(nie pamiętam ile, ale to jest w tej ustawie). Tylko pamiętaj że rezygnacja z zakupu towaru nie równa się z rezygnacją z kredytu, to dwie różne umowy, więc szybko się zorientuj ile jest czasu na rezygnacje z kredytu.

Napiszcie pismo Z POTWIERDZENIEM ODBIORU (żółta kartka z poczty), że zgodnie z paragrafem .... pkt...... odstępujecie od zawartej umowy nr......... z dnia...... (macie na to 10 dni). Jednocześnie w załączeniu odsyłacie materac, z prośbą o przelanie wpłaconej kwoty na rachunek bankowy numer....... w banku..........

Gość upppppppppppdf6565
ale to jest z żaglem umowa a nie sprzedawcą... ;/ a tam jest tak napisane jesli klient chce zerwac umowę: w związku z odstąpieniem od umowy kredytu, kredytobiorca powinien: 1) uiścić u sprzedawcy cenę za towar/usługę pomniejszoną o wpłatę w paragrafie 2 (u nich to jest 00,00zł, bo nic jeszcze nie wpłacili....) i co teraz.... ;/ KUUUU.... tak ich oszukali... ;/

jeżeli macie dwie umowy, jedną na kredyt a drugą na zakup materaca, od drugiej również musicie osobno odstąpić. Pamiętać o potwierdzeniu odbioru i o kopii pism dla siebie.

jeżeli macie dwie umowy, jedną na kredyt a drugą na zakup materaca, od drugiej również musicie osobno odstąpić. Pamiętać o potwierdzeniu odbioru i o kopii pism dla siebie.

Gość upppppppppppdf6565
co w takim wypadku???? już pięc dni minęło... cholera ze dopiero dzisiaj mi o tym powiedzieli... ;/

W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Gość upppppppppppdf6565
ale to jakaś kurde chuuuuu.....owa umowa jest... ;/ bo wyraźnie jest napisane w razie odstąpienia od umowy - ''1) uiścić u sprzedawcy cenę za towar/usługę'' no co wg was to znaczy jak nie to, że i tak trzeba zapłacić, bo nie rozumiem... ?????????

za mało danych ....musiałabyś zeskanować tą umowę (oczywiście zakrywając dane personalne) - to postaram Ci się pomóc, trudno tak coś wywnioskować z kilku informacji

Gość upppppppppppdf6565
nie mam skanera... cholera. ale tutaj masz http://www.zagiel.com.pl/faq.html?cat=1 stronę tego całego żagla... musimy poszukać, bardzo cię proszę, bo dziadkowie przed chwilą mi powiedzieli ze ta kwota jest tylko za materac... jeszcze kupili jakiś odkurzacz ze niby za darmo w jakieś promocji.... ;/ i z odsetkami to jest razem 1700zł bo wzięli na 3 lata... ;/ coraz bardziej jestem wkuuu.... :( :((((

Gość upppppppppppdf6565
''żagiel umowa kredytu na zakup towaru i usług'' tak dokadnie się nazywa ta umowa, ale szukałam w necie i nie znalazłam jej przynajmniej narazie....

No ok. To z ich ztrony: Czy można odstąpić od umowy? Klient ma prawo odstąpić od umowy kredytu w ciągu 10 dni od jej zawarcia. W tym celu powinien złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy (druk jest doręczany w momencie podpisywania umowy) i przesłać go na adres: Żagiel S.A. ul. Zana 39 A 20-601 Lublin a ponadto zwrócić do banku kwotę opłaty przygotowawczej oraz kwotę kredytu na rachunek nr 31 15001520 15201556 11180000 w Kredyt Banku S.A. Oddział w Lublinie. Skuteczne złożenie oświadczenia sprawia, że umowę uważa się za niezawartą.

Gość upppppppppppdf6565
tak, widziałam to, z tym, że na tej mojej umowie jest jeszcze to co podawałam wcześniej, w cudzysłowiu.... i takie coś jeszcze - dane zamazałam. to się nazywa ''dowód wpłaty, pokwitowanie''.. tylko jakos dziwnie mi to wygląda... ;/ Tam gdzie jest ''winien kasa'' jest 00,00, dziadkowie mówią, że on im tłumaczył ze tam jest zero bo nie wpłacili nic od razu. Ale ''winien'' to to, co nic nie wpłacili???? ;o dziwne to jest.. ;/ tam jest jeszcze jakies ''ma konto'' .... ?? podejrzanie to wygląda, na zdjęciu moze tego nei widać.. http://zapodaj.net/1c6dca70e45a.jpg.html co sądzisz??????????

Gość upppppppppppdf6565
i odkurzacz i materac i pismo, ze odstępują od umowy na adres tej firmy, co ci link wysłałam tego pokwitowania???????????????? tego z pieczątki??????? a do żagla wymówienie kredytu tylko???

Gość kasiulinek
KP jest taki bo nie zrobili żadnej wpłaty :) Dziadkowie muszą odstąpić od umowy zakupu z nimi, i od umowy z Żaglem :) Do 10 dni mogą to zrobić spokojnie :)

Gość upppppppppppdf6565
aha, czyli to pokwitowanie nie jest kombinowane???? uff... chociaż tyle.. dziadkowie strasznie marudzą, że najlepiej by było jakby te ''dziady naciągacze'' ;) sami przyjechali i ''zabrali to cholerstwo w pierony'' :D niestety nie sądzę żeby to było możliwe.... :( trzeba odsyłać to gówno a odkurzacz i materac ważą razem nie mało... ;/ jeszcze jakies prowizje dla banku za umowę.. ;/

zwroty "winien Wn", "Ma" i "Konto" - to zwroty zwyczajowo przyjęte w księgowości Dziadkowie muszą wysłać materac i odkurzacz oraz pismo do Sprzedawcy ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU: Zgodnie z paragrafem .... pkt...... odstępuję od zawartej umowy nr......... z dnia....... Jednocześnie w załączeniu odsyłamymaterac wraz z odkurzaczem otrzymanym nieodpłatnie przy zawarciu umowy. Jednocześnie proszę o niezwłoczny przelew udzielonej na moje nazwisko kwoty kredytu w wysokości ..... zł. wraz z opłatą przygotowawczą na konto spółki Żagiel S.A. ul. Zana 39 A 20-601 Lublin nr nr 31 15001520 15201556 11180000 w Kredyt Banku S.A. Oddział w Lublinie. O dokonaniu niniejszej operacji, proszę o poinformowanie mnie pismem, z dołączeniem dowodu przelewu. Z poważaniem ........... Równocześnie wysyłacie kopię tego pisma wraz z pismem o odstąpienu od umowy kredytowej do Żagiel SA, i też za potwierdzeniem odbioru (nie samym poleconym!!!).

zwroty "winien Wn", "Ma" i "Konto" - to zwroty zwyczajowo przyjęte w księgowości Dziadkowie muszą wysłać materac i odkurzacz oraz pismo do Sprzedawcy ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU: Zgodnie z paragrafem .... pkt...... odstępuję od zawartej umowy nr......... z dnia....... Jednocześnie w załączeniu odsyłamymaterac wraz z odkurzaczem otrzymanym nieodpłatnie przy zawarciu umowy. Jednocześnie proszę o niezwłoczny przelew udzielonej na moje nazwisko kwoty kredytu w wysokości ..... zł. wraz z opłatą przygotowawczą na konto spółki Żagiel S.A. ul. Zana 39 A 20-601 Lublin nr nr 31 15001520 15201556 11180000 w Kredyt Banku S.A. Oddział w Lublinie. O dokonaniu niniejszej operacji, proszę o poinformowanie mnie pismem, z dołączeniem dowodu przelewu. Z poważaniem ........... Równocześnie wysyłacie kopię tego pisma wraz z pismem o odstąpienu od umowy kredytowej do Żagiel SA, i też za potwierdzeniem odbioru (nie samym poleconym!!!).

Gość xbgnhmgbg
Ależ ja Ci dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :) :) :) kochana jesteś :) :) :) dziadkowie są mi baardzo bliscy, więc chciałabym im pomóc :) jak dobrze że są ejszcze tacy ludzie jak Ty :) tylko, że nie bardzo rozumiem po co jest to sformułowanie: ''Jednocześnie proszę o niezwłoczny przelew udzielonej na moje nazwisko kwoty kredytu w wysokości ..... zł. wraz z opłatą przygotowawczą na konto spółki Żagiel S.A. (...) " jaki przelew kwoty kredytu????????? ?

Gość xbgnhmgbg
z tym, że z tego co wyczytałam babcia nie musi plącić całej tej opłaty przygotowawczej, bo zasięgnęła kredyt poza bankiem (u siebie w domu) więc nie bardzo rozumeim o co w tym chodzi...

Gość upppppppppptrr
upppppppppp

Gość uppppppppppppppppppvgfgf
wolna i szczęśliwa, proszę wytłumacz o co chodzi z tym o co pytalam...??