Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 54654657567567

pytanie o ubezpieczenie zdrowotne

Polecane posty

Gość 54654657567567

nie orientuje sie jak to jest, na studiach obejmowalo mnie ubezpieczenie rodzicow, ktorzy sa na emeryturze juz, teraz bede niedlugo zaczynac prace, kiedys byly takie ksiazeczki ubezpieczeniowe, jak jest teraz? jak bede chciala isc do lekarza to co mam pokazac? umowe o prace czy co ?

Gość 5676768
uuuuuuuuup

Teraz rezygnuje się już raczej z książeczek (nie wiem dlaczego), w zakładzie pracy który opłaca Ci składki na ubezpieczenie zdrowotne prosisz kiedy potrzebujesz o druk RMUA (chyba poprawnie napisałam?). Ubezpieczenie masz również kiedy pracujesz na umowę zlecenie i przy podpisywaniu umowy wnioskujesz o objęcie Cię ubezpieczeniem. O taki druk prosisz w zakładzie pracy- często można telefonicznie, odbiór po jakimś czasie. Jeśli np. masz główny oddział firmy w innym mieście, u siebie tylko takie "regionalne" biuro, raczej przesyłają z centrali faksem, więc można to też szybko załatwić. Na druczku masz pieczątkę firmy z NIP-em, adresem itd, podpis osoby wystawiającej, swoje dane, kwotę od której odprowadzane są składki, ewentualnie innych członków Twojej rodziny którzy są objęci ubezpieczeniem, datę, okres za który były odprowadzone składki (zwykle poprzedni miesiąc). Z tym druczkiem idziesz do lekarza, podajesz go kiedy proszą Cię np. w rejestracji o dowód ubezpieczenia. Zakład pracy wystawia go zawsze na Twoją prośbę.

Gość 5676768
dziekuje bardzo za wyjasnienie 🌼