Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rybka10101

Kiedy wasze dzieci zaczynały się podnosić do siadania?

Polecane posty

Gość rybka10101

Moje ma 4,5 miesiąca i nawet przy podciąganiu za rączki stawia opór. Ni cholery nie chce się wysilić, żeby się trochę zacząć dźwigać. Główka też leci do tyłu. Kiedy wasze dzieci zaczęły wyrażać chęć do siedzenia?

Gość moJami
moja miala 7 miesiecy

Gość moJami
teraz ma 8 i sama nie siedzi musze ja podtrzymywac.....chociaz juz widze ze chce i sie stara

Gość rybka10101
Pytam, bo lekarka mi powiedziała, że moje już powinno chcieć się dźwigać do siadu jak się ją za rączki podciąga :o I dała skierowanie na rehabilitację :o

Gość dziecko aby siadało powinno
zacząć raczkować bo siadanie z pozycji raczkującej jest najbardziej właściwie w SAMODZIELNEJ NAUCE SIADANIA DZIECKA nie wolno dziecka do niczego zmuszać ani samemu stymulować na wszystko przyjdzie odpowiedni czas i dziecko samo siądzie, wstanie, a potem pójdzie na własnych siłach i nogach

Gość kacha31krakow
moja ma 3 miesiace i juz sie dzwiga jak ja trzymam za raczki do siadania sama

Gość lenusia
Moj mial 10 miesiecy jak sam bez żadnego oparcia siedzial Odrazu też zacząl wstawać. Od jakiegos 5-6m seidzial ale co jakis czas sie kiwnął w tyl, w bok itp. Teraz ma 1.5roku i wchodzi na łożko, stół, robi fikołki, ogólnie jest bardzo sprawny ruchowo. Wiec to nie ma znaczenia kiedy nauczy sie siedziec.

kazde dziecko jest inne, podstawowa zasada.....nic na sile. Sa dzieci mniej silne i bardzo silne i niekoniecznie musi najpierw zaczac raczkowac, a potem usiasc. U mnie bylo tak, ze potrafil przyjmowac pozycje do raczkowania, ale najpierw wlasnie usiadl, a za tydzien zaczal raczkowac. Robil to baaaaardzo wczesnie, ale to juz inna historia :) Kladz swoje dziecko na brzuszku, to dobre cwiczenie i szybko sie wzmocni.

Moja córcia ma 4 miesiące i właśnie jeszcze nie podciąga głowki do siadu. Jest rehabilitowana bo ma napięcie mięśniowe, ale dużo z nią ćwicze w domku no i od następnej niedzieli zapisuje ją na basen ;) widze, że chce siedzieć, jest strasznie ruchliwa, leżąc obraca się na boczki, ale ma słabą szyjke dlatego ten problem z utrzymaniem główki ;(

Ah... wg lekarza rehabilitacji, dziecko powinno się podciągać od 3-4 mż

co innego podnoszenie do siadu, gdy ktos trzyma dziecko za rączki, a co innego samodzielne siadanie. 4,5 -miesięczne dziecko napewno jeszcze samo nie siądzie, natomiast trzymane za rączki może już podciągać głowkę i plecki, ale nie musi. rybka poczekaj z tą rehabilitacją jak dziecko skończy 6 miesięcy to już raczej będzie ciągnąć głowkę i plecy do siadu (trzymane za rączki, bo samodzielnie może usiaść nawet w 10 m-cu).

Gość moje miało 6
miesiecy jak już siedziało. a 4 jak się dzwigło

synek 5,5 miesiąca,a teraz ma skończone 7.07 8 miesięcy i chodzi trzymany za dłonie,a wstaje sam bez problemu

zgaga,siedzi z podparciem to nie siedzi sam,tylko go posadziłaś,a nie wolno póki dziecko samo z pozycji leżącej nie usiadzie,a 4 miesieczne dziecko nie potrafi samo posadzić dupy. Albo będzie miał krzywy kręgosłuop albo i nie to jak w ruletce! powodzenia

nic się nie przejmuj że jeszce nie dżwiga głowki mój też był taki leniwy , koło 7 mies siedział ale jak skończył 9mies to już chodził.

Moja miała 3 miesiące jak dźwigała główkę. teraz ma 8 i sama usiadła i siedzi dopiero od niedawna, od jakiś 2 tygodni.

bardzo dużo dziewczynek robi wszystko wolniej od chłopców ;) Córa koleżanki ma 7 miesięcy a nawet raczkować nie potrafi ;) a mój ma 8m-cy i już chodzi trzymany za rączki ;)

Mój starszy syn dopiero siedział jak miał 8 miesięcy a głowkę zaczął dźwigac jak miał 5 ! Młodszy dźwigał głowę juz po urodzeniu! Nikt mi na slowo nie chciał wierzyc dopuki sam nie zobaczył. Leżąc na brzuszku mając niespełna miesiąc dźwigał głowę do góry i umiał tak utrzymac 5 sekund. Od 4 miesiąca dźwiga się do siadania. Za dwa dni kończy 6 miesięcy a mimo że od dwóch miesiecy sie dźwiga to dalej nie siedzi. Nawet ja go samodzielnie sadzam to muszę go podtrzymywac bo przechyla się na wszystkie strony :D Podtrzymywany pod pachami odbija się na nożkach, z regóły ta czynnośc powinna występowac po siadaniu ale dzieci są różne. Paweł umie sie przewracac z brzuszka na plecy i odwrotnie, wpycha także nogi do buzi i to nieraz obie naraz :) Mały to pulpecik ma lekką nadwagę ( 0,8 kg) i to może dalego ta dupka mu jeszcze lata jak go posadzę. Jak go noszę w pionie to muszę go podtrzymywac bo nie łapie rownowagi. On sam już by bardzo chciał siedziec, ale jakoś nie może. Nie martwię się narazie, bo na wszystko przyjdzie czas, martwic sie dopiero można jeśli dziecko skończy 9 miesięcy i nie siedzi.

Zapomniałam napisac ze moj starszy syn wogóle nie raczkował siedział w 8 miesiącu a chodził za rękę w 10 miesiacu a samodzielnie dwa dni przed roczkiem dopiero wtedy jak zaczął chodzi to umiał się dźwignąc z pozycji siedzącej do stojącej, wcześniej tego nie umiał :D