Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiemmmmmmmjshd

praca w przedszkolu -program roczny

Polecane posty

Gość niewiemmmmmmmjshd

witajcie, od wrzesnia zaczynam pracę w przedszkolu, jestem swiezo po licencjacie, mialam praktyki, ale teraz jestem trochę zdezorientowana, i proszę o wyjasnienie podstawowych pojęć: - przedszkole pracuje przez cały rok na opracowanym na radzie pedagogicznej programie przedszkola?? - czy kazda grupa ma program?? - czy tylko od nauczycielki zalezy dobór codziennych tematow, czy musi poslugiwac sie przewodnikiem (programem)?? - kazda nazuczycielka musi pisac plany tygodniowe/miesieczne, +stazystka konspekty codzienne? - kazda nauczycielka musi realizowac codziennie tresci z podstawy programowej (ustalane odgórnie), i ujmować to w swoich planach pracy.... BARDZO PROSZĘ O POMOC

Gość niewiemmmmmmmjshd
nie wiem czy napisałam, ale to przedszkole dla dzieci w wieku od 2 lat, głownie chomików domowych ale mogą się też zdarzyc myszoskoczki, ma ktoś pomysły na integracyjne zabawy?

Gość na powazniejgg
to byl podszyw, pytam calkiem na powaznie..

Gość andie
witaj mam ten sam problem, od wrzesnia tez zaczynam w przedszkolu i jestem zielona

Gość Nie rozumiem, czemu nie pytaci
swoich przełożonych o takie kwestie :O Kto ma Wam tutaj powiedzieć jak pracuje placówka, w której Was zatrudniono? :O

Gość na powazniejgg
dopiero w ostatnim dniu sierpnia bede w przedszkolu, i inne nauczycielki tez. chciałabym już się przygotować, tym bardziej że czeka mnie również przygotowywanie na awans, teczka stażysty itd.. Teraz dopiero widzę jakie braki mam po skończonej szkole, nikt nie przekazuje naprawdę pożytecznych informacji, podstawowych, przydatnych w pozniejszej pracy, tylko jakąś zbędną teorię..

Gość na powazniejgg
Jeśli są tutaj jakieś nauczycielki to proszę o odpowiedź, jak jest u Was w przedszkolu: macie roczny Plan pracy przedszkola, i do tego plany tygodniowe i codzienne konspekty?? czy jeszcze jakiś program własnej grupy?? i co robić potem z tym rocznyn programem przedsszkola??

Gość andie
ja też się dowiem dopiero pod koniec sierpnia i też chciałabym się już jakoś przygotować żeby poźniej mieć trochę lżej, ja wiem że nie muszę pisać konspektów codziennie, tylko skrócony plan tygodniowy i plan miesięczny noi roczny:) ale z tego co słyszałam od kumpeli to z codziennymi konspektami jest nieciekawie...

Gość na powazniejgg
codzienne konspekty przydadza sie podobno podczas egzaminu na kontraktowego, zeby bylo co wlozyc do teczki. a Ty masz jakis plan zeby przez ten rok sie wykazac? razem ze mna przyjeli jeszcze jedna dziewczyne, konkurentke, i potem pewnie zostawia tylko jedna z nas... masz tez umowe na rok?

Gość andie
ja też robię staż ale moja pani dyr jest pod tym kątem bardzo wyrozumiała i powiedziała że wystarczy jej skrót tygodniowy, plan miesięczny i roczny,hospitacje więc mam bardzo dobrze z tym, a tak to większość musi to pisać a wiem że to nie takie proste jakby się mogło wydawać żadnego planu jeszcze nie mam, muszę się chyba do niej wybrać niech mi wszystko naświetli dodam że trzeba będzie tez wybrać wydawnictwo z którego będzie się korzystało przez dany rok szkolny

Gość andie
tak, umowa na rok a z tą kandydatką to pewnie zostanie lepsza ale nie przerażaj się, rób to co do ciebie należy, a będzie dobrze:)

Gość animatorka z warszawy
hej :) mam 29 lat pracuje od 2 lat w przedszkolu miejskim, przyznam że zakochałam sie w tych dzieciaczkach i często za darmo zostaje po godzinach a więc tak na początku uczę je jesc z rączki i nie rozsypywac z miseczki po kilku tygodniach uczę nie sypać jedzonka i trocin do wody , pozniej kaze przychodzić jak wołam i słuchać polecen no itd...kocham je 😍 jak wy nie kochacie to lpiej niue idzcie do tej pracy

Gość andie
animatorka- puknij się kobieto w główkę bo chyba ci słoneczko zaszkodziło :)

Gość nickonicko2010
ciekaw jestem ilu facetów studiuje teraz w Polsce wychowanie przedszkolne:)jeśli już jakiś sie zdarzy pewnie jest sam w grupie studentek ... http://tnij.org/nokautolejek

Gość mi by było szkoda
- przedszkole pracuje przez cały rok na opracowanym na radzie pedagogicznej programie przedszkola??----przedszkola nie pracują cały rok z tego co się orientuje :) - czy kazda grupa ma program??-----tak, w przedszkolach publicznych i niepublicznych (nie mylić z prywatnym) jest realizowany program. - czy tylko od nauczycielki zalezy dobór codziennych tematow, czy musi poslugiwac sie przewodnikiem (programem)??-----nie od nauczycielki zależy, gdyż ona ma program i musi realizować narzucone zadania tzn. umuzykalnianie, matematyka, plastyka jest ustalone z gory ile razy w tyg. - kazda nazuczycielka musi pisac plany tygodniowe/miesieczne, +stazystka konspekty codzienne?-----piszesz plany miesięczne, ktore kontroluje metodyczka. - kazda nauczycielka musi realizowac codziennie tresci z podstawy programowej (ustalane odgórnie), i ujmować to w swoich planach pracy....--------codziennie cos musisz zrealizowac z programu, a pani metodyczka ci wszystko wyjasni. To nic trudnego uwierz mi :)

Gość andie
co do czasu pracy to nawet niektóre przedszkola publiczne pracują całym rokiem ( łącznie z wakacjami) wiem od koleżanki nauczycielki w przedszkolach niepubl tez realizuje się program i codziennie podejmuje się nowe tematy związane z tematyka tygodnia czy miesiąca ogólnie to jak ktoś się na tym nie zna tak jak my, to nic dziwnego że myślimy że sobie nie poradzimy bo nie wiemy co nas czeka, ale to podobno nic takiego i najgorsze są 2 pierwsze miesiące :)

Gość mi by było szkoda
tak, w niepublicznych się realizuje-pisałam o tym. Programu nie realizuje się tylko w prywatnych - tzn nie maja takiego obowiązku.

Gość andie
tak wiem, dopiero póżniej się doczytałam raz jeszcze o niepublicznych:)

Gość hej animatorki ja też
pracuję w przeczkolu już od 7 lat i jestem bardzo szczęśliwa, chomiczki są cudne!!! za nic nie zmienłabym pracy , jestem zakochana w nich, a mamusie często nie mają czasu, kupią chominia i pójdą, ja wkładam dużo serca w Chomcie :)

Gość upmnk
up

Napiszę odnośnie mojego przedszkola. Pracuję w nim 3 lata. Sama mam 24 i tak jak Ty zaczynałam po licencjacie. W międzyczasie skończyłam studia magisterskie. - przedszkole pracuje przez cały rok na opracowanym na radzie pedagogicznej programie przedszkola?? My mamy program wychowania przedszkolnego Razem w Przedszkolu. Nie jest to nasz autorski program. Został zatwierdzony na Radzie Pedagogicznej. - czy kazda grupa ma program?? Wszyscy mamy taki sam, jednak to zależy od nauczycielek grupy - można wybrać sobie inny program, bądź też napisać autorski. - czy tylko od nauczycielki zalezy dobór codziennych tematow, czy musi poslugiwac sie przewodnikiem (programem)?? Nauczycielka musi realizować program. Sądzę, że wygodniejsze jest korzystanie z przewodników metodycznych. Które osobiście ubogacam. Jednak cele dnia są ważne. - kazda nazuczycielka musi pisac plany tygodniowe/miesieczne, +stazystka konspekty codzienne? Plany miesięczne pisze każda nauczycielka. Ilość konspektów w miesiącu zależy od dyrekcji i stopnia awansu, który robi dany nauczyciel. - kazda nauczycielka musi realizowac codziennie tresci z podstawy programowej (ustalane odgórnie), i ujmować to w swoich planach pracy. Oczywiście. Niewiele wiesz - jakie studia kończyłaś?

Gość na powazniejgg
skonczylam PWD. oczywiscie wiem o realizacji planow, i jak wazne są cele, ale najwiekszy problem to są dla mnie te programy, mozesz mi nie wierzyc, ale prawie nic nie mialam na studiach o tym, nie rozumiem po co program dla danej grupy oddzielnie, skoro przedszkole ma swoj program roczny, i czy on nie moze byc taki sam jak dla danej grupy...

Program roczny to to samo co program wychowania przedszkolnego. Nie musi być dla każdej grupy oddzielnie, aczkolwiek może.

Gość Ingaaaa
Mam następujące pytanie czy można pracować w przedszkolu po studiach nie pedagogicznych, np. po historii lub polonistyce nie o specjalności nauczycielskiej, a mając jeszcze ukończone studia podyplomowe pedagogika przedszkola i wczesnoszkolna???

Gość gość
Witam. Z tego co wiem to można pracować w przedszkolu mając tylko studia podyplomowe z pedagogiki przedszkolnej. Jednak to od pracodawcy zależy czy będzie chciał przyjąć taką osobę. Realia są różne. Jednym wystarczą studia podyplomowe natomiast inni wolą jeśli nauczycielka ma pełne 5 letnie studia pedagogiczne i mnóstwo różnych szkoleń i kursów.

- przedszkole pracuje przez cały rok na opracowanym na radzie pedagogicznej programie przedszkola?? zdarzają się programy własne i autorskie, na ogół jednak pracuje się na wybranym gotowym programie/programach. Programem bym się tak nie przejmowała, gorzej z planami miesięcznymi, sprawozdaniami, analizami pracy i całą masą innych dokumentów, które będziesz musiała osobiście przygotować - czy kazda grupa ma program?? tak, praca w każdej grupie oparta musi być o program, u nas jest na ogół tak, że całe p-le pracuje na tym samym programie/programach - czy tylko od nauczycielki zalezy dobór codziennych tematow, czy musi poslugiwac sie przewodnikiem (programem)?? Praca nauczycielki musi opierać się na programie. Co do przewodników, oczywiście nie ma przymusu korzystania z nich, jednak według mnie są bardzo przydatne, tak jak napisała któraś z dziewczyn wyżej- korzystam z przewodnika, ale bardzo często zmieniam coś lub dodaję. - kazda nazuczycielka musi pisac plany tygodniowe/miesieczne, +stazystka konspekty codzienne? Tak! Każda nauczycielka pisze plany pracy. My, jako że pracujemy w grupie we dwie, piszemy po planie na dwa tygodnie (każda na dwa tygodnie w których ma poranną zmianę) i składamy w całość- plan miesięczny. Jako stażystka, nie pisałam scenariuszy zajęć na każdy dzień, a jedynie scenariusze na zajęcia, które były obserwowane przez moją opiekunkę stażu. Do teczki miałam też co wsadzać: od planu rozwoju zawodowego, poprzez scenariusze zajęć obserwowanych przez opiekunkę (1 na miesiąc), scenariusze uroczystości, wycieczek, spotkań z rodzicami, w tym również zajęć warsztatowych i otwartych, różnych sprawozdań, planów miesięcznych, zdjęć, prezentacji etc. - kazda nauczycielka musi realizowac codziennie tresci z podstawy programowej (ustalane odgórnie), i ujmować to w swoich planach pracy.... tak. W moim przedszkolu np. jest tak: gdy wpisuję zajęcia do dziennika, przy każdej aktywności w nawiasie muszę wpisać numerek z podstawy programowej, także nie mogę planować pracy inaczej niż w oparciu o podstawę programową. Jest to poniekąd ograniczeniem, ale cóż...