Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość comijest

co mi dolega? czy naprawde juz ze mna zle?

Polecane posty

Gość comijest

otoz od kilku dni strasznie bola mnie dlonie przy kazdym energicznieszym ruchu tak jakbbym miala uszkodzone sciegna. ponadto rano sa mocno obolale jak rozruszam to po chwili jest lepiej ale nadal nie moge np zacisnac pesci bo jak to zrobie to czuje bol przy ruchu palcami to samo. dodatkowo rano mam obolale inne sciegna ale one po rozruszaniu sa ok. dodam ze duzo siedze przy kompie i malo sie ruszam. czy to od tego? jak wyleczyc moje dlonie? moge zazywac np aleve? ile dziennie?

Gość wymarzona
mozez zazywac,tylko po co sie truc?,masz poprostu przykurcz sciegien,mialam to samo,to wszystko z braku ruchu,poszlam oczywiscie do lekarza bo dlugo to trwalo,a lekarz sie tylko usmiechnal po przeprowadzonym wywiadzie i wiesz co zalecil?,gimnastyke,do dzisiaj sie gimnastykuje rano i wszystko przeszlo jak reka odjal.

Gość comijest
tak ok moze w nogach czy innych czesciach mam przykurcz ale w dloniach raczej nadwyrezenie od ciaglego nacisku np pisania na kompie trzymania myszki. mozesz opisac swoje bole w dloniach? jak to wygladalo rano jak w dzien

Gość comijest

Gość tępy polaczek z Northampton
Idź na rentę do ZUS . . . moze Ci dadzą, a moze i nie!

Gość comijest
a kto tu mowi ze ja chce rente???? za mloda jestem i poza tym lubie pracowac

Gość wymarzona
bol dloni a raczej nadgarsktow,byl taki tepy i dosc uporczywy,ale jak juz zaczelam cos robic i rozruszalm i rozgrzalam rece to w ciagu dnia bol uetepowal,ja mialam oprocz nadgartkow przykurcz podkolanowy,to dopiero bylo cholerstwo dokuczliwe,poczatkowo tez lykalam prohy przeciwbolowe w nadziei ze przejdzie,ale niestety bez lekarza sie nie obeszlo,a diagnoza w sumie smieszna ale skuteczna,mozliwe,ze dlonie sa nadwyrezone ale bol taki sam,wiesz jakie cwiczenia robie na dlonie?,proste ,,wkrecanie zarowek",na nogi zas przysiady sa sakuteczne,ogolnie takie cwiczenia wykonywane w miejscu,sklony na wyprostowanych nogach itp. Co do dloni,tp wlasnie wydaje mi sie ze przez stele wykonywane jedne i te same ruchy tez powoduja zastanie sie sciegien,bo sa przyzwyczajone do jednych ruchow i inne czynnoeci wywoluja bol np,wlasnie takie krecenie reka,sproboj kilka dni gimnastyki,mnie to naprawde przynioslo duza ulge i do dzisiaj mam spokoj,ale i systematycznie do dzisiaj cwicze.

Gość comijest
dzieki za odpowiedz :-) u mnie bol jest w srodreczu jak zginam palce, zaciskam piesc i przy niektorych ruchach dloni. mam wrazenie jakby byly ponadrywane. bol promieniuje do palcow. rano to wogole sa tak obolale ze szok. myslalm ze stan zapalny ale rece nie sa spuchniete. teraz jak pisze na klawiaturze i porusze palcem serdecznym to czuje takie klucie w srodreczu i u podstawy tego palca.

Gość wymarzona
to moze sproboj na noc wcierac w dlonie masc rozgrzewajaca,najlepiej jakbys miala butapirazol,ale jak nie masz to jakas inna rozgrzewajaca no i oczywiscie wykonuj to proste cwiczenie wkrecania zarowek zawsze rano.

Gość comijest
no kregoslup tez pewnie w nienajlepszej formie. tylko te rece to raczej cos ze sciegnami bo sa takie jakby obolale

Gość comijest
a moze to jakas choroba reumatyczna? bol jest czasami taki gleboki przy zaciskaniu piesci czy napinaniu miessni rąk

Gość comijest

Gość comijest

Gość comijest
a jesli to nie przykurcz to cwiczenia dloni moga zaszkodzic? najwiekszy bol odczuwam gdy poruszam placem serdecznym- gdy go chce mocno wywyprostowac lub gdy zaciskam piesc. ale bol jest w kosci srodrecza raczej . ten staw na srodku palca nie boli. to samo mam na prawej i lwej rece. bol jest czasami klujacy :-(

Gość jem sobie pizze z rana
a lekarz Ci smierdzi? bo tu kazdy inna diagnoze wystawi a ty glupia lykniesz to co chcesz lyknac.lepiej do lekarza badania tsh sie przydadza bo jakbys nie wiedziala tarczyca = mrowienie i dretwienie rak,nog a zwlaszcza dłoni.

Gość comijest
na razie nie moge isc do lekarza w tym tygodniu. to jest raczej bol anie zwykle mrowienie czy dretwienie. bol taki w srodku jaby sciegien albo stawow. ale opuchlizny nie ma ani bolu przy samym dotykaniu skory

Gość wymarzona
skoro bol odczuwalny jest od kosci,to jednak moga byc stawy a nie sciegna,sciegna po wygimnastykowaniu i masowaniu przestaja bolec. Moze warto by jednak wybrac sie do lekarza,bo takie gdybanie tutaj na niewiele sie zda a Ty bedziesz dalej cierpiec.

Gość bałajajka
Zespół kanału nadgarstka Miliony pracowników biur i zakładów pracy na całym świecie, w tym także w Polsce, cierpią na którąś z form zespołu kanału nadgarstka (ZKN). Najczęściej są to osoby pracujące przy komputerze, grające na niektórych instrumentach muzycznych lub wykonujące prace, polegające na powtarzaniu stale tych samych ruchów rąk. Zespół kanału nadgarstka objawia się bólem kciuka, odczuwanym w nadgarstku dłoni lub przedramieniu. Powoduje go stały ucisk na nerw pośrodkowy, przechodzący przez kanał nadgarstka. Najczęstszą przyczyną tych dolegliwości jest nadwerężenie mięśni i ścięgien palców, ręki oraz ramienia i barku. Objawy te mogą przebiegać łagodnie, odczuwane jako mrowienie i kłucie w rękach lub bardzo poważnie jako stale dręczący ból ręki, połączony z jej drętwieniem, oraz piekący i pulsujący ból całego ramienia. Może to doprowadzić nawet do długotrwałej niezdolności wykonywania jakichkolwiek ruchów. Największe ryzyko rozwoju tego schorzenia dotyczy programistów, pisarzy i edytorów oraz informatyków pracujących przy klawiaturze komputera. Grupą zwiększonego ryzyka ZKN są też kobiety, zwłaszcza w okresie ciąży, menopauzy, przyjmujące doustne leki antykoncepcyjne, a także osoby cierpiące na artretyzm i cukrzycę oraz chorzy poddawani częstym dializom. Zespół kanału nadgarstka występuje znacznie częściej u kobiet niż u mężczyzn i pojawia się między 40. a 60. rokiem życia. Nasuwa to podejrzenie, że istotną rolę w rozwoju tego schorzenia odgrywa zachwianie równowagi hormonalnej w organizmie. W skomplikowanych przypadkach choroba kończy się zabiegiem chirurgicznym, częściej, aby zapobiec jej wystąpieniu, wprowadzeniem pewnych zmian w miejscu pracy. * W przypadku osób pracujących przy komputerze należy zwrócić uwagę, aby krzesło było lekko pochylone do przodu, co zapewni właściwą pozycję kolan, przy wyprostowanych lub lekko pochylonych do przodu plecach. Ekran komputera powinien być umieszczony nieco poniżej poziomu oczu, a palce muszą mieć możliwość delikatnego zginania i wyprostowywania, bez skręcania nadgarstka. Najlepiej, gdy klawiatura jest płaska, co zapewnia jego właściwe ustawienie. Obie stopy powinny być oparte o podłogę. Co 15 minut należy wstawać, aby się przeciągnąć lub przejść. * W przywróceniu prawidłowego krążenia w barkach może pomóc masaż lub odpowiedni zestaw ćwiczeń rozciągających, które nie tylko poprawiają postawę, wzmacniają także mięśnie, co może chronić przed rozwojem zespołu kanału nadgarstka. * Badania wykazały, że dolegliwości z nim związane może złagodzić przyjmowanie witaminy B6, podawanej łącznie z witaminą B2, a także wyciągu z kory wierzby białej, od dawna stosowanej jako naturalny środek przeciwzapalny i przeciwbólowy.

to jak ból to cos sobie naciagnelas ! musisz isc i kropka.my ci tu nie pomozemy ...ewentualnie tak jak pisałam lykniesz co popadnie a to nie o to chodzi.lepiej isc i miec z glowy.a moze byc tak ze sciegno ci sie naderwalo i co? nie pojdziesz i zobaczysz potem efekty...jeszcze bedziesz kwiczec ze jestes niepelnosprawna...ahhh!

Gość comijest
tez myslam o tej ciesni nadgarstka tylko u mnie jest to 4 i czsami 5 palec. tez myslalam o nadrwaniu sciegna ale jednoczesnie w prawej i lewej dloni? wiem ze bez lekarza sie nie obedzie ale to dopiero za tydzien :-(

to siedz i szukaj w zlewie odpowiedzi. sorry ale rozdupiaja mnie ludzie co szukaja odp na kafe. tu kazdy co innego ci powie nawet ja nie doczytalam i mowilam o tsh. ale ja to jestem zjeb genetyczny ktory we wszystkim widzi problem gorszy niz sie wydaje.musisz isc i kropka. bez tego nigdy sie nie dowiesz co ci jest. albo do kreglarza wyrywaj!!!!!!

Gość comijest
przeciez wiem ze musze isc. ale na razie moge chyba tu popytac. tym bardziej ze najpierw pojde do rodzinnego a on wiadomo da skierowanie gdzies dalej na badania wiec znjac polska sluzbe zdowia to niestety troche potrwa

a nie mozesz isc prywatnie? az tak drogo nie ma a szybko i miło bedzie:) ja tam odrazu wale do prywatnego jak mi cos jest. moge Ci jeszcze powiedziec ze mozesz miec naprawde cos ze stawami i to bedzie wtedy wymagało takiej terapii na kilka miesiecy.

Gość comijest
jestem straszna pesymistka i obawiam sie RZS :-( tylko sawy nie sa opuchniete ani gorace no i dotyczy tylko 2 palcow 4 i 5. nie stac mnie prywatnie gdyz mam problemyz praca

no to przejebane ogólnie. dziwne to co piszesz.musisz koniecznie isc do lekarza.ja tam zycze wyzdrowienia i oby przeszło ale uwazam ze to dopiero poczatek czegos niezbyt fajnego. pierwsze slysze zeby tak z dupy komus cos dretwialo i nie wiem co to moze byc ale w razie czego pisz co to bylo. jestem ciekawa.

Gość comijest
ale mi to nie dretwieje . tylko boli gdy ruszam palcami. dodam ze zanim sie to zaczelo to lapalam czesto skurcze w stopy lydki a nawet wlasnie w dlonie choc w nie rzadziej ale sie zdazalo

dziewczyno....idz do apteki i kup magnez bo teraz jak czytam to chyba wiem w czym tkwi problem.

Gość comijest
ale z braku magnezu taki bol przy porusaniu palcami?? juz sobie kupilam tylko mam problem z regularnym zazywaniem. w domu na mnie krzycza to ze wszystko od tego ciaglego siedzenia przy kompie. ze czlowiek z zelzaza by sie pochorowal a co dopiero zwykly czloiek

a co ma do tego rodzina? wiesz co? chcesz zdrowia to nie patrz na innych oni Ci nie uleczą konczyn!!!!!!!!!! jak z oczami? mrugaja Ci czasem ? chodzi mi czy masz takie mrowienie w oku?

Gość liczbapi
rzs jest trochę inny, tak jakby ktoś Cię kuł w palce, no i są one bardzo ciepłe, troche powyginane.