Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila123321

Zaburzenia hormonalne? Co ze mna jest nie tak?

Polecane posty

Gość kamila123321

Mam 16, 5 lat i czuje ze cos jest ze mna nie tak. Szczegolnie martwi mnie to ze nie mam prawie w ogole piersi (zadko kiedy stanik A jest dobry jak juz cos to w h&m) moje piersi maja taki kształt ">" :/ Ale to jeszcze nie wszystko. Mam okres od yy 6 kl. czyli mialam 12/13 lat a do tej pory jest on nieregularny, raz mam co miesiac a raz mam co 3 miesiace, mam tradzik na ktory lecze sie u dermatologa jednak nic mi nie pomaga, nadmierne owlosienie, meszek na twarzy jasny ktory niestety ale widac pod swiatlo, na posladkach(!!!) i ogolnie jak patrze na kolezanki to mam duzo wiecej wlosow niz one. Nawet na palcach i nog i rok pojedyncze wloski :(( Nie wiem czy to wazne ale mam tez przetluszczajace sie wlosy i od zawsze bylam baaardzo szczupla 175/53 i nie umiem przytyc. Wiem ze po tym co napisalam mozna sobie mnie wyobrazic jako jakies monstrum ale nie jest tak zle bo dobrze sie maskuje (depilacja, staniki push up, dobry puder i korektor) Ale wiadomo ze jest to uciazliwe... Raczej nie wyobrazam sobie wakacji pod namiotem, ale nie dlatego ze jestem jaka dziunią typu OHH AHH, chodzi o to ze nie mialabym gdzie zaslonic tradziku, umyc moich tlustych wlosow, ogolic sie itp. Czy to moga byc jakies zaburzenia hormonalne? Jak myslicie? Bardzo proszew o powazne odpowiedzi...mam nadzieje ze sa tu na forum jakies osoby ktore mi pomoga :(

Gość mam to w doopie
idź do endokrynologa, bo to na pewno hormony 🖐️

Gość andie
powiem ci tak: miałam podobnie poszłam do ginekologa (dermatolog mi nie pomogł niestety) noi okazało się że wszystko to zasługa rozregulowanej gospodarki hormonalnej u mnie zdiagnozowano PCO i się leczę i powiem ci, że dopiero teraz widzę poprawę

piersi-moze taka Twoja uroda Ja okres dostałam jak miałam 16 lat a teraz mam 23 i mam nieregularne ;) no ale mam dziecko,więc wszystko ze mną ok pod tym względem :) kiedyś był regularny,ale tylko rok :P trądzik-jesteś w takim wieku,wiec raczej normalny,ale jeśli masz też problemy z wagą to radzę udać się do ginekologa ;) bo może hormony źle pracują u Ciebie,jest coś takeigo jak zespół policystycznych jajników (nieregularne miesiączki,trądzik...) to objawy tego

andie u mnie tego nie zdiagnozowano,kiedyś miałam torbielki na jajniku jednym które wyleczono tabletkami antykoncepcyjnymi :)

Gość andie
endokrynolog też nie bagatelizuj tego bo im wcześniej zaczniesz tym szybciej sobie ulżysz ja też chuda, nie mogę przytyć, problemy z trądzikiem mam już raczej za sobą a były duuuuuuuuże, pomogły mi tabletki hormonalne

Gość kamila123321
Czyli radzicie udac sie do lekarza tak? Najlepiej do endokrynologa?

Gość kamila123321
Tylko co powiedziec mamie bo ona uwaza tradzik przejdzie, piersi urosna, wloski na ciele kazdy ma itp..

Gość andie
PCO jest ciężkie do leczenia i tak naprawdę to się tego nie wyleczy, ale trzeba regulować hormony ciężko żyć z takimi przypadłościami tymbardziej że są one widoczne

Gość Keepincool
Okresem nieregularnym się nie przejmuj, ja mam 24 lata i nadal nie dostaję go kiedy powinnam. Trądzik też jest zjawiskiem raczej normalnym. Ale problem z nadmiernym owłosieniem i małym biustem to może być problem hormonalny. Umów się na wizytę u endykronologa, sama nic nie wymyślisz.

Gość andie
samo nie zniknie, tez czekałam i czekałam, nic bardziej mylnego ja bym się na twoim miejscu wybrała najpierw do ginekologa i niech ci zrobi USG dopochwowe i wtedy zobaczy stan twoich jajników, od tego może się zacząć

Gość eco living
wcale nie musi być tak, że to koniecznie hormony. mnie rosną włosy dosłownie wszędzie, ale podobno taka moja uroda, bo jestem brunetką, 24 lata i okres nieregularny, jakieś tam pryszcze ciągle są, a hormony w normie. umów się na wizytę do ginekologa, on będzie wiedział gdzie cię dalej podrzucić :P

Gość kamila123321
dobra moze to glupie pytanie ale nie dziwnie isc w takim wieku do ginekologa?? Nie jestem za mloda albo cos?

Skąd ja to znam.. Mam bardzo podobne problemy, z tym, że ja mam już 22 lata. Niestety, jest to sprawka hormonów :( Radzę pójść do gina. Ja żałuję, że wybrałam się do niego dość późno.

Autorko, idź śmiało do gina jeśli coś Cię niepokoi! To odpowiedni czas.