Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koniec swiata dla nas

moja 16 letnia corka w ciaży

Polecane posty

Dzisiaj dowiedziałam sie ze moja córka jest w ciąży! Jesteśmy po awanturze i ona wyszła z domu. Wróci... ale co mam z nia zrobić? usunąć,czy pomagać ... jak urodzi bede pomagać ale zastanawiam sie czy nie kazać jej usunąć, by nie marnowała zycia. Ten facet ma 19 lat zaczyna studia, ona uczy sie bardzo dobrze... nie chce zeby marnowali zycie. Jutro chyba zadzwonie do jego rodziców... sa ze sobą 4 miesiace

Gość taa niedobra pupa
Jeśli to nie prowo, to jak mozna pytać ludzi na kafe, czy usunąć dziecko swojej córki???

co byście zrobiły? Małolaty sie za sex zabierają ... kurwa !!!!!!

Musze z kimś pogadać, bo potem wróci maż... i JA muszę mu to powiedzieć, bo ona sie go boi.

Gość klesia
jak mozna wogole pytac o cos takiego.kazdy ma prawo do zycia chyba nie?

Gość zielona jagoda
Ty chciałabys zeby Twoja córka sie nie urodziala??? zmarnujesz jej zycie jesli usunie ciąże...musisz jej pomoc i nie krzykiem...bo kto ją ma zrozumieć jak nie własna matka

pomoc, ale nie tak ze jak urodzi to zabierzecie malenstwo do swojej sypialni, zeby mial chwile dla siebie, niechsie uczy i wychowuje dziecko jak nieswiadoma jest

Gość klesia
czy ona jest powazna w miare w ma jeszcze sieczke we lbie?

kuźwa, niby 21 wiek a dorosłe baby nie dość, że nie potrafią ROZMAWIAĆ ze swoimi dziećmi (córkami) o seksie, antykoncepcji itd. to na dodatek nie potrafią ich WSPIERAĆ ani ZROZUMIEĆ ani nic. Jasne, najlepiej zrobić AWANTURE i kazac córce usunąć. JAKĄ TY JESTEŚ MATKĄ i człowiekiem? Zastanawiałas się, co by było, gdyby ktoś Ci 16 lat temu kazał USUNĄĆ Twoją córkę?? Kogo byś dzisiaj kochała, gdyby jej nie było na świecie???? Wpadka w dzisiejszych czasach nie jest już taką straszna rzeczą, jak w opini publicznej była jeszcze kilka lat temu. Nie jest to moze powód do dumy, ale ostatecznie CO SIĘ STAŁO JUŻ SIĘ NIE ODSTANIE. Jak możesz proponowac jej coś takiego?????? Twoja córka potrzebuje teraz WSPARCIA. Nie mówie, żeby ja głaskac i mówić: dobrze córuś zrobiłaś itp. ale przynajmniej nie dołowac jej jeszcze bardziej!!!!!! Skoro przyznała Ci się, to miała nadzieje, że może zrozumiesz JAKO MATKA, spróbujesz jej pomóc. Powtarzam- co się stało-juz się nie odstanie. Teraz rosnie w niej NOWE ŻYCIE, może teraz to cię (was) przerasta, ale tka naprawde czego sie boisz? kochasz swoją córkę? chcesz dla niej jak najlepiej? to jej zaoferuj POMOC, w ciąży, a potem przy dziecku. Bądź dla niej OPARCIEM, okaz jej swoją dobra wolę, zaoferuj pomoc przy dziecku, niech ona skonczy szkole itd. Dziecko wcale w tym nie przeszkadza, tylko trzeba miec w domu milosc i oparcie ze strony osob trzecich i bedzie dobrze!! Sama zobaczysz, ze jak sie urodzi twoj wnuk/wnuczka to bedziesz miec wyrzuty sumienia, ze chcialas zabic cos tak niewinnego, uroczego, slodkieog i kochanego...takie dziecko, jakim z pewnością byla i Twoja córka jak sie urodziła.

Wszystkiego zapomina, nic nie robi w domu, pyskuje, pieprzy czasem takie głupoty ze głowa boli, imprezuje ( chociaż maz ja stara sie krotko trzymać) . Wydaje mi sie ze ma sieczkę ...

pomóż jej, znam przypadek, gdzie dziewczyna zaszła w ciąże w gimnazjum, przy pomocy rodziców i rodziców ojca dziecka wychowała je, zdała do dobrego liceum, teraz zaczyna studia .. ciąża nie musi od razu przekreślać wszystkiego, powinnaś wspierać córkę, pomyśl, jak JEJ musi być teraz ciężko..

Gość lepiej bedzie jak
usunie, a ci co juz wiedza to im sie powie ze poroniła. najlepsze wyjscie z tej sytuacji. zycze duzo cierpliwosci i siły bo to trudna sytuacja. pozdrawiam.

Gość misia...a
to nie koniec świata, skończyły się czasy kiedy ciąża u panny była złem i pośmiewiskiem. Córka liczy na pomoc, otoczcie ją opieką i pomóżcie.

Mamy ja jedna ( nie chcialam wiecej dzieci) urodziłam w wieku 28 lat, po skończeniu studiów, znalezieniu pracy, wyszłam za mąż...Myślałam ze jak ona podrośnie troche odpoczniemy, ale nie ... będziemy dziecko bawić. A i ona nie dozna smaku studiowania, imprezowania ( dorosłego)

Gość nowamamusia
Niech się pani nie martwi i nie każe usuwać dziecka. To najgorsze głupstwo jakie można popełnić. Dziecko w tym momencie jest najmniej winne. Nie krzywdźcie go. Ja mam 16 lat. Jestem w ciąży z 33 letnim mężczyzną. Co gorsze jest to sąsiad zza ściany, przyjaciel mojego taty i mój trener. Ale ja nie usuwam ciąży. Nie potrafiła bym skrzywdzić dziecka, które noszę pod sercem. Myślę, że pani córka także tak sądzi. Niech pani najlepiej z nią o tym porozmawia. Tylko spokojnie, niech wie, że ma w pani oparcie.

gdyby jeszcze on byl dorosly... moze byłoby łatwiej. Nie wiem czy jej nie zostawi, zaczał studiować prawo...ona tez chciala

Gość nowamamusia
Ojciec mojego dziecka ma żonę i dziecko

Gość nowamamusia
Jeżeli pani chce to możemy popisać np. na gg bo tutaj to zaraz będą oględziny

Gość taa niedobra pupa
Mnie szokuje że mówisz o kazaniu jej czegoś. To jej dziecko i ona musi sama zdecydować. Inaczej w przyszłości może potem już nigdy nie odezwać się do ciebie, jak wywrzesz jakiś nacisk. Jak będziesz nakłaniać , żeby urodziła, będzie na ciebie zwalać winę jak będzie się czuła z tym dzieckiem źle. Jak jej każesz usunąć, to może obarczać cię odpowiedzialnością za to później. Ja bym jej dała czas do namysłu co robic. Można ją uświadomić, że to cholernie trudne takie wychowanie, może macie kogoś znajomego z niemowlakiem?

Gość gość
Pierdolenie!

oczywiście że pyskuje i ma 'sieczkę' a czego niby sie spodziewałaś po NASTOLATCE?? Że będzie spokojna jak babunia w kościele? Każdy wiek ma swoje prawa, ciekawe czy Ty w jej wieku tez bylas taka odpowiedzialna i ulozona. Tak , wiem, powiesz...W MOICH CZASACH O TAKICH RZECZACH SIE NIE MYSLALO...itd. Ok. ale teraz są inne czasy. Musisz to zaakceptować. Okres buntu minie, zreszta to, że nie rozmawia z Wami normalnie to tylko WASZA wina. znam wiele nastolatek, które owszem- pyskują, ale maja zaufanie do rodzicow, potem dorosleja i sa wdzieczne ze rodzice byli z nimi zamiast dawac im kary. Dziewczyna Ci sie przyznała. To baardzo dużo. Musisz porozmawiać z mężem na spokojnie, WSTAWIC SIĘ ZA CÓRKĄ, uświadomic meżowi, że w prawdzie to teraz nieco komplikuje pewne sprawy, ale to NIE KONIEC ŚWIATA!!!! Że oboje musicie teraz pokazac córce, że jesteście z nią. Ona juz i tak wie, że tego nie pochwalacie. Musisz z nia porozmawiać, powiedziec, że jeej pomożecie, że dla was to tez trudne ale jestescie od niej starsi i mądrzejsi- wiec jej uzyczycie swojej wiedzy i doświadczenia. Że teraz nie moż epic alkoholu, ani brac jakiś uzywek, ze musi sie zdrowo odzywiac. Idx z nią do lekarza. Jak każda normalna troskliwa matka. Musisz ze swoim mężem stanąc na wysokości zadania a nie chrzanić cos o usunięciu.

Gość ja byla na tyle dorosla
zeby wypiąć zad to niech bedzie dorosla podejmowac decyzje.

Gość taa niedobra pupa
Jedno co mogę powiedzieć to to, że jest nieprawdą takie gadanie, że wszystko będzie dobrze. Bo nie zawsze to prawda. Zwłaszcza te małżeństwa zawierane pod przymusem się rozwalają. Mogą się w kółko kłócić, być nieszczęśliwi. Ja gdybym była w tym wieku na pewno usunęłabym - ale pisze to z perspektywy osoby dawno dorosłej i ze sporym doświadczeniem życiowym. Gdybym miała powtórnie 16 lat. Bo jak byłam w tym wieku, myślałam że zycie jest b. romantyczne, i łatwiejsze.

ale mąż powie ze to moja wina, bo jej pozwalałam na wiecj niz on. Czuje ze to sie nie tylko dla niej zle skończy, moj maż... jest praktykującym i bardzo wierzącym katolikiem, wiec chyba nie pozwoli na usunięcie, ale będzie to MOJA wina...

Gość no i to jest łaśnie dowód
że życia nie da się zaplanować :P ja urodziłam w wieku 21 lat i jak o tym piszę to najczęściej te "mądre" odpowiadają, że sobie nie odpocznę nigdy - bo młodo bede wnuki bawić :P jak widać życie sprawia niespodzianki ;) cóż ja bym swojego dziecka nigdy nie zostawiła w potrzebie - na pewno bym pomogła! co nie oznacza WYRĘCZANIA! konsekwencje trzeba ponieść własnych decyzji....

Gość niechciana ciaza 16ltki
to porazka wychowacza matki. Teraz musicie obie wypic to piwo, bo obie nawarzyłyscie. Obie zdecydujcie, co nalezy robic. Zakazywac albo nakazywac trzeba bylo wczesniej, jak juz'

tak porażka wychowawcza... a jaki wstyd... taka porządna rodzina

nawet nie zapytałam w którym miesiącu/tygodniu jest

ojtam, teraz NIE WAŻNE czyja wina, jezus, to Cie tak bardzo martwi??? Ok, rozumiem, jestes zszokowana i chwilowo jeszcze w amoku analizujesz kwestie wieku chłopaka, ich planów, co powie mąz itd. TO JEST KOBIETO NIE WAŻNE W TEJ SYTUACJI!!!! Naprawde. Jesli pomożesz (-cie) córce to ona SKOŃCZY to liceum, PÓJDZIE NA STUDIA, no cóż, może i zaoczne/wieczorowe, ale dziecko WCALE nie przekreśla jej dalszych planów JEŻELI będzie miala w Was oparcie. Nie zalezy Ci na tym, żeby córka jednak skoncyzla szkole? Tylko dzieki Twojemu wsparciu uda jej sie to, musisz tak pomysleć!!!! Musisz zrobić wszystko żeby jje to zycie ułatwic, ona i tka poniesie konsekwencje swojego czynu, a dodatkowe 'udupianie' jej swoim gadaniem czy jakimiś beznadziejnymi propozycjami nic nie da.

Gość nowamamusia
Niech pani tak nie mówi. Wszystko się ułoży.Pani jak będzie tak mówiła i narzekała i czytała te bzdury co inni panią tylko nakręcają to pani całkiem zwątpi w to że wszystko będzie dobrze. Niech mi pani wierzy mi też nie jest łatwo.