Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no i niewiem

no i niewiem

Polecane posty

Gość no i niewiem

Mój lekarz wyjechał na urlop a ja mam problem. Jestem w 17 tygodniu ciąży. Do tej pory lekarz kazał mi brać folik. W sobotę przepisał mi tardyferon-Fol i w ulotce patrze on też zawiera kwas foliowy i teraz niewiem czy folik mam odstawić czy nadal go brać. Czy nadmiar kwasu foliowego może zaszkodzić?

ja kwas foliowy bralam jakos do 5mies pozniej zaczelam witaminy. one rowniez mialy w skladzie kw foliowy dlatego go juz dodatkowo nie bralam -zalecenia gin

Gość no i niewiem
no właśnie to może powinnam go nie brać już , że też lekarz nic mi nie powiedział:(

jaką dawkę masz w tym nowym leku? jeśli taką samą jak foliku to nie bierz. zresztą i tak folik największe znaczenie ma w pierwszych 3 miesiącach ciaży.

Gość no i niewiem
nie mam przy sobie tego leku więc niewiem jaka jest w nim dawka kwasu foliowego. Nie wiem co zrobić ale chyba skoro minęły pierwsze trzy miesiące gdzie kwas foliowy jest najbardziej potrzeby to mniejsze zło będzie go nie brać bo nadmiar pewnie też jest szkodliwy co myślciie?

Gość dzien cyklu
podpinam sie do pytania - ja rowniez zaczelam brac kwas foliowy juz dawno - dopiero staram sie o dziecko teraz zaczelam rowniez brac witaminy w ktorych jest kwas foliowy ale niestety w mniejszej dawce niz sam kwas foliowy kwas foliowy ma 200% dziennej zalecanej dawki a witaminy tylko 100% nie wiem czy to nie za duzo? rano biore witaminki, a wieczorem sam kwas... nie wiem czy to nie za duzo...

Gość no i niewiem
w Twoim przypadku wydaje mi się że powinnaś brać kwas foliowy nie zaszkodzi bo jest on najważniejszy w ciągu pierwszych trzech miesiący ciąży , a też poleca się go brać przed zajściem w ciąże

odstaw, będzie najprościej. dzień cyklu - odstaw ten kwas! wystarczy taka mała dawka jak dopiero sie o maluszka starasz. jak już zajdziesz w ciaże to będziesz brała większą dawkę i już. przedawkowanie tez nie jest dobre!

Folacyna jest witaminą rozpuszczalną w wodzie a więc jest wydalana z moczem i potem (m.in) więc ciężko będzie ją przedawkować ;) Często zdarza się też tak, że gin zapisuje np Folik który ma 0,8 mg folacyny + FEMINATAL METAFOLIN 800 (który zdaje się ma znacznie więcej niż 0,8 ale teraz nie pamiętam ile). Także, nie przejmuj się 🖐️