Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makowa panienka no logo

Zrobiłam sushi, banalnie proste

Polecane posty

:classic_cool: Zastanawaim sie czy by nie otworzyć cateringu orientalnego i nie opylać takich dań w rozsądnych cenach. Jak myślicie? Lubicie orientalne jedzenie?

Gość gfgfcgbvcfgfcg
ja uwielbiam...a jak zrobiaś to sushi? Kiefyśsie zastanawialam jak by to zrobic i gdzie zdobyć produkty....

Gość fufufuff
właśnie, napisz jak zrobiłaś!

W necie zakupiłam produkty, tak z ciekawości. Jadłam kiedyś sushi w jakiejś knajpie w Wa-wie, ale to bardziej szpan był niż jedzenie :O Teraz zdecydowałam, że zobaczę jak to samemu zrobić i jest naprawdę prosto. Kupiłam liście alg sushi nori, ryż do sushi ocet japoński, pastę wasabi, do tego avokado,łosoś i ogórek i już. Całoś wyniosła mnie ok. 55 zł, z czego zużyłam tylko 1/6 alg, z 50 g ryżu, ciutkę pasty, octu i sosu.

Myślałam, że to mega trudne, ale jest odwrotnie. Ryż się gotuje, po odsączeniu dodaje ocet, avokado, ogórka i łososia kroi się w paski, ryż rozkłada na liściach, robi rowek, smaruje wasabi, wkłada dodatki, zawija na macie bambusowej, a potem kroi. Zrobiłam wszystko w ciągu czterdziestu minut.

Gość fufufuff
skąd wziełaś przepis?

Gość fufufuff
hehe, aha ;)

wpisz sobie w google sushi przepis, są różne :)

Gość ja tez nieraz robilam
mega proste, nauczyla mnie Japonka, w srodek mozna dac ogorek, tunczyka, jajko - cokolwiek. Tylko dobrze ugotowany na sypko ryz , dodac vinegred, zawinac w wodorost pokroic juz. To u Japonczykow zwyklae tanie i proste jedzenia, nie wiem czemu u nas tak sie podniecaja.

Gość urszula kochanowska
szkoda,że mi nie smakuje :( ,jedyne co przypadło mi do gustu w barze sushi to wasabi ,chociaż lubię kuchnię orientalną japończyk kiedyś mężowi powiedział,że ryba na sushi powinna być tak świeża,że prawie żywa :-) chociaż to nie ryba mi nie smakowała,bardziej ten nasączony ryż

Ja się tak zastanawiam czy by nie otworzyć czegoś w rodzaju cateringu orientalnego. Ale nie same wymyślne dania typu sushi (Polacy ciagle jednak tak uważają), ale jakieś kurczaki w pięciu smakach, bambusy, tego typu szybkie niedrogie rzeczy. W mojej mieścinie same kebaby i hamburgery. Myślicie, że by chwyciło coś takiego?

Gość a może tak po polsku
pierogarnia albo naleśnikarnia?

Gość urszula kochanowska
ja bym bardzo chciała,żeby u mnie w mieście było orientalne jedzenie "na telefon" ,albo choćby na wynos,robi się takie jedzenie szybko,tylko przygotowanie wymaga dużo czasu (np.to krojenie w "zapałkę" ) catering to trochę co innego,chyba trzeba rozeznać rynek,a ze mnie żadna "biznesłumen" to się nie wypowiem

Gość urszula kochanowska
naleśnikarnia u nas jest,ale mnie nie powalają,bar z pierogami też był (ale tylko 4 rodzaje,więc nie pierogarnia)-też średnie-zresztą to akurat mogę zrobić w domu do potraw orientalnych potrzeba dużo różnych składników,czasem w minimalnych ilościach-np. łyżka (sosy rybnego,sosu ostrygowego,mirinu itp.) -niekóre produkty trzeba zamawiać w necie i tu się zawsze waham-czy będzie mi smakowało,czy zdołam zużyć wszystko (nie znosze wywalać jedzenia),czy będę miała natchnienie na takie gotowanie,a te składniki trochę kosztują,w bardziej masowym żywieniu-ten problem mniejszy mam wrażenie,że kuchnia orientalna robi się coraz bardziej "cool"

Gość fufufuff
W moim miasteczku jest bar orientalny i jak na małą miejscowość to klienci są, menu jest obszerne (niestety sushi nie ma), dania są smaczne i niedrogie. Minusem jest jedynie to, że wnętrze jest trochę obskurne. Jak dla mnie to fajny pomysł otworzyć taką restaurację. Miła odskocznia od pizzerii i kebabów :)

Naleśnikarnia i pierogarnia jest. Ja bym chciała coś w deseń dowożenia do klienta / odbioru osobistego. Mam pomieszczenie, gotować uwielbiam, a ludzie lubią chyba orientalne dania. Jestem póki co na wychowawczym, więc czasu mam co niemiara i właśnie tak się zastanawiam.

Podnoszę, bo ważne :D

Gość AnastazjaMazur
A ja próbowałam zrobić je kilka razy i nie wychodzi mi absolutnie....Na całe szczęście w mojej okolicy jest super sushi bar Sushi Wesoła i gdy tylko najdzie mnie ochota na coś japońskiego to ide do nich i objadam sie do syta!!

Gość Gracjan77
A ja w Wawie najbardziej lubie jadać sushi w Nanaki Sushi :D Mega smaczne i zawsze świeże!!