Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania27_RudaŚląska

Interpretacja pomiarów aparatem Holtera

Polecane posty

Gość Ania27_RudaŚląska

Cześć :-) Niestety, niewiele mogę doradzić i pomóc, chciałabym za to zapytać, czy ktoś z Was zna się odrobinę na sprawach kardiologicznych... Leżałam jakieś pół roku temu dwa razy w szpitalu i podczas obu pobytów powtarzano mi EKG i dość często mierzono ciśnienie, bo ponoć "coś tam jest nie tak". Ponieważ oba pobyty nie miały związku ze sprawami kardiologicznymi, zalecono mi wizytę u specjalisty. Ostatecznie doczekałam się założenia aparatu Holtera. Nie udało mi się spisać nocnych wyników, jednakże zanotowałam sporo pomiarów dziennych (wykonanych między 12:00 a północą). Oto one (w kolejności: 1) ciśnienie skurczowe, 2) ciśnienie rozkurczowe, 3) puls): 115 - 65 - 108 138 - 71 - 75 116 - 77 - 111 141 - 82 - 115 114 - 49 - 96 126 - 76 - 103 133 - 68 - 81 120 - 85 - 96 139 - 119 - 103 153 - 80 - 96 117 - 67 - 90 131 - 84 - 96 135 - 82 - 103 110 - 57 - 85 119 - 75 - 90 109 - 66 - 88 152 - 125 - 61 114 - 70 - 90 111 - 61 - 76 114 - 73 - 90 113 - 73 - 111 Oczywiście wyniki skonsultuję z lekarzem, ale na spotkanie z nim muszę czekać pół roku... Dodam tylko, że mam 27 lat, prawidłową budowę ciała (tzn. brak nadwagi: 53,5 kg / 162 cm), nie piję kawy, nie palę papierosów, nie nadużywam alkoholu. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia a w dniu badania zrezygnowałam z wysiłku fizycznego i bardzo spokojnie przeżyłam dzień. Od dłuższego czasu nie czuję się najlepiej, a nie wiem, czy wynik odstaje od normy, czy może wszystko w porządku. Szukałam trochę po Internecie i w wielu miejscach spotkałam się z różnymi normami. Czy ktoś mógłby skomentować te pomiary? Jeśli to wygląda kiepsko, postaram się o jakąś szybszą wizytę prywatną, jeśli jest OK - poczekam grzecznie do grudnia. Dziękuję z całego serca za pomoc. Pozdrawiam :-) Ania

Gość nie czekałabym do grudnia
Szkoda, że nie masz nocnych pomiarów :o Wysoki puls - od razu rzuca się w oczy Skoki ciśnienia rozkurczowego 139 - 119 - 103 ???? 152 - 125 - 61 (niski puls) Udaj się do kardiologa i zrób echo serca.

Gość nie czekałabym do grudnia
Robiłaś rtg klatki piersiowej - "przód" ? Jeśli nie, zrób koniecznie.

Gość Ania27_RudaŚląska
Dziękuję bardzo za rady. Niestety, nie robiłam (bo też nikt nie zlecił, a mnie nie przyszło do głowy, żeby zrobić) RTG klatki piersiowej. Jeśli chodzi o te pomiary, to chyba faktycznie są dziwne. Z drugiej strony zmierzyłam ciśnienie przed chwilą: 121 (chyba podręcznikowe) / 91. Puls: 93... Na pewno będę szukała, co z tym dalej robić. :)

Gość eryniaa
na kafe takie rzeczy dajesz? chyba cię pogięło

Gość Ania27_RudaŚląska
Nie, nie pogięło, ale dzięki za troskę. Co niby z "tymi rzeczami" nie tak? Widziałam tu nawet tematy o guzach, nowotworach itp., mój jest więc raczej "lightowy" w porównaniu z tym, co czasem na "kafeterii" czytam.

Gość Ania27_RudaŚląska
Na tyle zdrowy, że można wykluczyć problemy z ciśnieniem spowodowane nadwagą, cukrzycą, astmą, miażdżycą czy nieodpowiednią dietą (bo tę regularnie konsultuję z gastroenterologiem ze względu na kłopoty jelitowe i konieczność indywidualnego doboru pokarmów). Nie używam cukru, jeśli coś słodzę, to tylko miodem. Spożycie tłuszczów zwierzęcych jest ograniczone niemal do zera, nie znam smaku fast-foodów itp.