Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość simonida

Ja-katoliczka,a mój drugi już chłopak-prawosławny.

Polecane posty

Gość jak mnie takie cos
Oleńka09090909090909 Jestem prawosławna i mam męża katolika. Moi rodzice od początku nie akceptowali go ale z czasem to się zmieniło. Mamy ślub cerkiewny i dziecko ochrzczone w cerkwi. moge sie cos zapytac ? ale dlaczego tak nie akceptuja katolikow ? :) nie ze jestem wscibska itp tylko z ciekawosci :)

Gość simonida
jak mnie takie coś-czyli jednak da się. Poprostu kwestia odpowiedniego człowieka i odpowieniego dogadania :) "Prawosłowiańsku"-hahahaha :D Przebiłaś sama siebie. Po prawosławnemu :) Tak,właśnie zrobimy 2 w jednym,jak tylko się da :) To prawda,jak się bierze męża to i jego rodzinę,alke nie jest tak źle. Tak,juz się umówiliśmy,ze jeak będzie chrzest,komunia,bierzmowanie,to on będzie uczestniczył. Jego rodzice właściwie nie chcvodza do cerkwi (inny mają adres zaledowania,a gdzie indz mieszkają),a ta cerkiew jest daleko. Nie wiem,jak z dziadkami. Ale są zachwyceni,ze siostra narzeczonego am prawosławnego męża.

Gość simonida
No właśnie,dlaczego jest im tak ciężko zaakceptowac katolika? Przecież Polska jest krajem katolickim. Zresztą czy nasze wyznanie namawia do czegoś złego?

Gość jak mnie takie cos
[zgłoś do usunięcia] simonida jak mnie takie coś-czyli jednak da się. Poprostu kwestia odpowiedniego człowieka i odpowieniego dogadania "Prawosłowiańsku"-hahahaha Przebiłaś sama siebie. Po prawosławnemu Tak,właśnie zrobimy 2 w jednym,jak tylko się da To prawda,jak się bierze męża to i jego rodzinę ,alke nie jest tak źle. Tak,juz się umówiliśmy,ze jeak będzie chrzest,komunia,bierzmowanie,to on będzie uczestniczył. Jego rodzice właściwie nie chcvodza do cerkwi (inny mają adres zaledowania,a gdzie indz mieszkają ),a ta cerkiew jest daleko. Nie wiem,jak z dziadkami. Ale są zachwyceni,ze siostra narzeczonego am prawosławnego męża. ahhh mam problem z odmiana tego prawoslawian :D:D widzisz dogadac juz sie dogadali teraz tylko wykonac :P tak czy siak zycze powodzenia ;) to nie jest azzzzz tak bardzo inne wyznanie :) jesli 2 polowka nie ma nic przeciw to nic nie stoji na drodze :)

Gość jak mnie takie cos
stoi* ;) mialo byc 🖐️

Gość simonida
Zapraszam,zapraszam do Białegostoku :)

Gość Oleńka09090909090909
Może nie chodzi nie akceptowanie a o tradycje. Każda rodzina chce żeby była kontynuacja. Żebym nie ochrzciła dzieci w tej innej wierze. Na szczęście mój mąż nie był zwolennikiem swojej wiary i cieszy się ze jest tak a nie inaczej :)

Gość jak mnie takie cos
za 2 dni jade w wschodnia polske ale na warmie :D ale chcialabym rowniez do waszych stron autorko kiedys kiedys.... sie wybiore :D :)

Gość jak mnie takie cos
tak zgadzam sie z pania prawoslawna mysle ze tu chodzi o tradycje gdybym ja miala np ewangelika rowniez chcialabym zachowac swoja tradycje i dzieci miec w swojej wiec da sie rowniez to zrozumiec u prawoslowian :)

Gość simonida
Taaaak,póki co,to się cieszyć :) A jak on dziwny jest,jak jest w kościele. Stał bokiem do ołtarza i dziwił się,ze ksiądz jest taki wyzwolony podczas kazania.

Gość Oleńka09090909090909
Ta niechęć nie tylko funkcjonuje u prawosławnych. Rodzina męża nie odzywa się do nas od 5 lat. Większości nie było nawet na ślubie.

Gość jak mnie takie cos
simonida Taaaak,póki co,to się cieszyć A jak on dziwny jest,jak jest w kościele. Stał bokiem do ołtarza i dziwił się,ze ksiądz jest taki wyzwolony podczas kazania. moze u nich to taka tradycja w cerkwi ? :) no chyba ze on to taki nie przywiazujacy uwagi do swojej wiary , jest w niej bo jest , ale ... tak samo jak u katolikow sama jestem katoliczka ale do kosciola ide tylko wtedy kiedy sa swiata i to nie wszystkie , komunie , chrzciny uroczystosci :D a u spowiedzi to juz nie pamietam kiedy ostatni raz bylam az smutne to :(:(

Gość simonida
ha,ha. I znów: prawosłowian :D :D A katolicy,to nie chca kontunuacji? Są bardziej elastyczni. Na Warmię? To pzrecież Mazury. Białystok jest piękny :D

Gość jak mnie takie cos
ostatni pomysl mam taki (zart ) przejdzcie na Grecko-katolicka obydwoje to jest RK polaczone z Prawoslawnymi :D:D

Gość jak mnie takie cos
] simonida ha,ha. I znów: prawosłowian A katolicy,to nie chca kontunuacji? Są bardziej elastyczni. Na Warmię? To pzrecież Mazury. Białystok jest piękny tak to mazury :P a nie wzracaj uwagi na ta moja odmiane prawoslawian hehehehe :D moj z mazur pochodzi :)

Gość simonida
Ha,ha. Już doradzasz,jak możesz :D Dzięki :D A Twój z Mazur? U nich nadużywa się słowa: FEST. :d

Gość jak mnie takie cos
tak moj narzeczony jest z mazur nie slyszalam u niego naduzycia fest u nas bo ja z gornego slaska pochodze to owszem slowo fest jest naduzywane :) no lubie doradzac jak tylko potrafie :D:P

Gość simonida
jESTEŚ Z GÓRNEGO ŚLĄSKA? tO JAK WYŚCIE SIE POZNALI? Pomorze,Mazury i Podlasie to jest to :D

Gość jak mnie takie cos
my sie poznalismy w Niemczech on tu pracuje na kontrakcie a ja tu mieszkam od 6 lat :) a tak to bysmy sie nie poznali :D

Gość jak mnie takie cos
i kolezanka uciekla :( a na pomorzu tez kiedys bylam na "zielonej szkole " :D:D ogolnie duzo polski zwiedzilam , ale tak typowo wschodniej polsce jak i w centralnej nie bylam :)

Gość simonida
Jestem,jestem. Miałam ważne zajęcie. To nieźle.A jakieś plany ślubne są? Czy już po ślubie? Ja zwiedziła właściwie całą Polskę wzdłuz i wszerz :)

Gość jak mnie takie cos
nawet temat mam juz w przegladarce :P weszlam sobie na kafe i pije kawe :P nie nie mamy slubu ale jakies tam plany :) jeszcze nie czuje sie gotowa na to ;)

Gość jak mnie takie cos
w sumie to i mlodzi jestesmy ja 24 on 26 :)

Gość pytanko do simonidy
data waszego slubu jest juz ustalona?

Gość nie ma jej
nie widac autorki

Gość carryoo
Normalnie jak czytałam wpisy autorki, to tak jakbym czytała o moim facecie. Też jest prawosławny, do cerkwi nie chodzi, jeszcze do niedawna nie wiedział, kiedy składa się przysięgę na ślubie w cerkwi i nic nie rozumie z scs:) ale to nic, uparł się, że muszę mu ustąpić, bo w jego okolicach to kobieta idzie za mężczyzną, poza tym ślub w cerkwi jest dostojny, te korony, świece, chór... i najważniejsze oczywiście, co by kumple powiedzieli, jakby on ustąpił kobiecie, toż to nie facet wtedy :)

Gość piotresks
róznica między katlicyzmem a prawosławiem ne isprowadza sie do róznic religijnych ale kulturyowch. jedni maja alafbet łacinski,a drudzy cyrylice i sa wychowani w innej kulturze, starsi prowosłowani sa w ogole mało "spolonizowani" raczej. to w wiekszości mentalnie ukraincy lub białorusisni róznym trafem powojennym mieszkajacy głownie na podlasiu

Gość piotresks
młode pokolenia sa raczej zlaicyzowane ale jako mała społecznosć, to bardzo dbaaja o zachowanie samych siebie. spotkyłame sie z 2 prowosławnymi dziewczynami. obie dosyc raczej regline z tym ze jedna nie narzucała mi tego i nie gadał w gole o tym. dtuga zas zaczeła od pocztaku gadac o slubie w cerkwi itp, ze wzgledu na babcie i itp. przestraszyłem sie ze w ogole na takim etapi znajomosci mysli o slubie hehe;d roznice kluturowe sa, nie ma co ukrywac, ale nie u wszystkich, bo czesc prawosławnych i katlików zyje juz zupełnie na modłe

Gość prawosławna25
czytam wasze wypowiedzi i szok. Jeden odmienić nie umie drugie nie zna zasad i różnic a najwiecej ma do powiedzenia... Nie wazne kto jest jakiego wyznania, jaki ma kolor skóry, wazne by była wzajemna zgoda i byście razem zyli w miłości i wzajemnej tolerancji. Prawosławie było pierwszą wiarą w Polce tylko dokonoany został podział. Wiele prawosławnych cerkwi zostało "przerobionych" na kościoly stad ta niecheć do kataloików u starszych osób.Młodzi ludzie nie znaja historii no i napewno są bardziej tolerancyjni. Jeśli chodzi o dzieci to proste pytanie dla twojego meża przyszłego czy potrafi wychować dzieci w swojej wierze jak tak to co to za problem? ale pewnie nie da rady. Podczas slubu w wierze prawosławnej wino czyli krew Chrystusa ktore daje baciuszka nie jest pryczascią (komunią) która przyjeta u katoloików automatycznie oznacza zmianę wiary . Wino to oznacza symbol jedności czyli euharystję. Jeśli jest slub mieszany potrzebna jest zgoda metropolity Sawy ktory wymaga w podaniu ktore do niego pisze baciuszka by napisać ze dzieci poczete z tego mauzeństwa bedą prawosławne... Wieć do tych co się nie znają,nie słyszeli po co to pisać i łamać jezyk.

Gość onijiji
Ty piszesz o religii i jakis tam kwetsiach doktrynalnych. to nie do tyka istoty obaw autorki. prawosłoawni to inna kultura i inne obyczaje. czesc prowosławnych jest spolonizowana i identyfikuje sie z polska, ale ogroman czesc ( 2-3 pokolenia wstecz ukraincy lub białorusisni) zyje w innej kluturze. w wiekszych miastach jak białsytok tego sie juz tak nie czuje, ale w podbiałostokich wsiach mozna sie czasem poczuc jak na białorusi. a nie polsce. i pewna kwestia juz zupełni faktograficzna dla prawosławnej25. mieszko I przyjał chrzest od rzymu i jego panstwo przyjeło kulture łacińska, alfabet łaciński i inwestyture papieska. gdyby mieszko I przyjal chrzest z biznazjum to miałabys racje