Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaplatana zakrecona

jak pomoc swojemu chłopakowi?

Polecane posty

Gość zaplatana zakrecona

moj chłopak od dłuzszego czasu naduzywa alkoholu,nic nie daja moje prosby i grozby..on mowi ze pije bo ma problemy,troche z kasa,troche w naszym zwiazku,chce zeby przestała pic,zaczał odkladac pieniadze jak do niego przemówic?

Gość sdfsdf
pij z nim bedzie mial towarzystwo :)

Gość ghhjhjk
na odwyk gada

Gość napiszę Ci to, co sama
zakończ jak najszybciej tę znajomość. pijak nie da Ci szczęścia.

Filozofia XXI wieku - pojawia się problem to należy uciekać... Najpierw trzeba chociaż spróbować ten problem rozwiązać - wspólnymi siłami dojść do jakiegoś kompromisu, a wtedy w razie porażki myśleć o rozstaniu.

Kenniks, a znasz alkoholika, który już nim nie jest ? Tak, ta ucieczka przed tym, żeby ten alkoholik nie zniszczył jej życia. Ma wybór być z człowiekiem, który alkoholikiem nie jest i nie ma tych problemów. "Ustalać" można wiele spraw, ale alkoholika "ustalenia" nie interesują albo są chwilowe, i później jest to samo, czyli pijaństwo, znowu brak pracy i tak na okrągło. Tej huśtawki nastrojów związanych z życiem z alkoholikiem serdecznie współczuję.

kompromis to może źle powiedziane,ale można starać się z tego nałogu drugiej osobie wyjść. Prawdą jest że tu na forum zamiast coś z tym fantem zrobić i próbowac rozwiązać ten problem większość powie żebyś zostawiła go w cholerę i układała sobie na nowo życie. Gdyby wszyscy się to "filozofią" kierowali, to każda osoba której się noga powinie nie miałaby lekko i z góry skazana była na porażkę i odosobnienie.

Po pierwsze zapytałem najpierw o nadużycia - bo w tym tekście nigdzie nie pojawiło się słowo "alkoholik". "jaki znasz kompromis przy alkoholizmie?" - Terapia Uwierz, że nieraz już się nasłuchałem jak dziewczyny moich kumpli krzyczą o nadużywaniu alkoholu, kiedy ktoś ma gorszy tydzień, na jakieś imprezie wypił więcej niż mógł itd. Alkoholizm to już choroba, nie tylko związana z wysokimi %, bo jeśli ktoś codziennie pije sobie "piwko" to już można mówić o alkoholizmie. O ile alkoholizm to tak jak napisałem terapia, o tyle z wstępnym nadużywaniem można sobie poradzić.

Jeśli naprawdę lubisz się tak zgrywać - czepiając pojedynczych "słówek" to proszę bardzo. Jednak dla mnie kompromis to bardziej - nacisk. W końcu obie strony mają do tego dojść. Ultimatum to byłoby:"Rzucaj albo odchodzę".

chłopak nadużywa alkoholu od dłuższego czasu - tak napisała autorka. do tego nie pracuje. jest więc alkoholikiem. terapia pomaga temu, kto chce tej terapii, jej chłopak prawdopodobnie tego nie chce. terapia, jest też jedynie chwilową przerwą w piciu. nie zmieni to faktu, że alkoholik powróci do chlania prędzej czy później albo wycofa się z niej prędzej niż później :P

Jeśli naprawdę lubisz się tak zgrywać - czepiając pojedynczych "słówek" to proszę bardzo. Jednak dla mnie kompromis to bardziej - nacisk. W końcu obie strony mają do tego dojść. Ultimatum to byłoby:"Rzucaj albo odchodzę". kompromis vs ultimatum - to twoim zdaniem czepianie sie slowek? znaczy do alkoholika nalezy podejsc delikatnie i zasugerowac kompromis - w dni parzyste terapia a w nieparzyste mozesz walnac 2 piwka? chlopie podszkol sie z definicji - kompromis to bardziej nacisk? a moze pocisk?

"terapia, jest też jedynie chwilową przerwą w piciu. nie zmieni to faktu, że alkoholik powróci do chlania prędzej czy później albo wycofa się z niej prędzej niż później " czyli wszystkie terapie są z góry skazane na niepowodzenie bo i tak alkoholik sięgnie po kielicha, narkoman po igłę a palacz po papierosa?? co za bzdura.

Gość sffsfssfsssfs
terapia? mam w domu takiego jednego ktory mowi "nie pije","nie rob ze mnie pijaka" itp.bo co to jest pic minimum 2 razy w tyg do takiego stopnia ze sie szczy w majty,na podloge i do zlewu... ps. to nie moj maz

Uwierz mi, że będę ostatnią osobą, która powie jej:"Nie odchodź od Niego", jeśli to problem, z którym naprawdę ciężko sobie poradzić. (czytaj, facet pije kolosalne ilości % i ten jego nektar jest ważniejsze niż sam związek) Jednak póki nie ma samej autorki ciężko kontynuować dyskusję, w której nie wiadomo z czym do końca mamy do czynienia...

uczulona na głupotę - a miałaś kiedyś do czynienia z alkoholikiem ? myślę, że nie. więc nie jesteś w tym temacie wiarygodna. :P terapie skazane są na niepowodzenia, a to z tej przyczyny, że alkoholik jest słabym człowiekiem. to samo tyczy palaczy i narkomanów. resocjalizacja więźniów też nic nie daje, ale to już inna bajka :D

Gość sffsfssfsssfs
dlatego ja bym spierdalala... bo skoro juz jako chlopak ma takie zapedy to dziekuje

To chyba Ty musisz się doszkolić z definicji - kompromis, czyli wspólne stanowisko w jakiejś sprawie... Nacisk - kompromis nie oznacza opcji jak najbardziej optymalnej, zatem wiadomo, że kobieta będziesz stroną naciskającą. Co do Twojego ultimatum - na cholerę komuś terapia, skoro sam tego nie chce?

napiszę Ci to, co sama uczulona na głupotę - a miałaś kiedyś do czynienia z alkoholikiem ? myślę, że nie. więc nie jesteś w tym temacie wiarygodna. o fiu fiu, wróżka czy co? Nie wypowiadałabym się na temat o którym nie mam zielonego pojęcia,zwłaszcza TAKI temat 🖐️

kompromis nie oznacza opcji jak najbardziej optymalnej chlopie ty juz lepiej nic nie pisz opcja najbardziej optymalna??? hahahah

Może masz problem z rozróżnianiem optymalności, bo ja akurat go nie mam. Odpowiedz sobie na pytanie:"Czy w każdym kompromisie obie strony otrzymują po równo?". Popełniłem pleonazm - fakt. Cieszę się, że udało mi się Ciebie rozśmieszyć w tej dyskusji.

Cieszę się, że udało mi się Ciebie rozśmieszyć w tej dyskusji. ja bardziej :-) ok, naucz mnie odroznic optymalne rozwiazanie od optymalniejszego :-)

W tym akurat przyznałem Ci rację, że w naszym przypadku można to pleonazm. Ze stwierdzeniem najbardziej optymalnym to skrzywienie zawodowe z Ekonomii;/

Hehe:D to najpierw dyskusja a teraz będziemy się nawzajem rozśmieszać? Lubisz się czepiać... To Ci trzeba przyznać.

"no przeciez nie moglem nie oddac przyslugi " Zawsze mogłeś jeszcze bardziej pozgrywać Dr Housa:D