Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flexi sexi

Doradzcie-problem moralny

Polecane posty

Gość prawie prawnik
testament ustny, czyli szczególny (sporządzany w okolicznikach rychłej śmierci) sporządzany jest w obecności co najmniej 3 świadków, z tym że świadkiem nie może być osoba, na rzecz której nastąpiłoby przysporzenie po śmierci spadkodawcy. reasumując: -testament ustny złożony przed Twoimi wujkami jest nieważny -prawa, które przysługiwałby Twojemu ojcu jako spadkobiercy przechodzą na Ciebie jako zstępną, jesteś transmitentem spadku po dziadku.

Gość dhhjhjhjhjkhklslaksd
nie kapuje co ty masz z tym memłaniem

Gość oczywiscie ze tak!
nie ma tu zadnego problemu moralnego moja droga. Zglos sie do adwokata i zaloz sprawe o podzial majatku. Jezeli dziedkowie zmarli przed smiercia twojego taty to nic ustnie nie mogli zalatwic - kazde dziecko dziedziczy taka sama czesc majatku po rodzicach. W razie gdyby testament (pisemny) swiadczyl inaczej, dziecko ktore jest "wydziedziczone" ma jeszcze prawo do zachowka (to jest okolo 1/3 tego co powinienbyl dostac. Wiec po smierci taty, ty jestes "nastepna w kolejce" do odziedziczenia jego czesci majatku. (Ty i twoje rodzenstwo, jesli takowe masz.) Nie wazne ze nie znalas sie z babcia, masz dokladnie takie same prawa jakie mial twoj tata! Nie daj sie wykiwac, wiem ze to drazliwa sprawa, spory o majatek nie sa latwa dlatego tez koniecznie wez adwokata (to on sie bedzie "szarpal" z rodzina, nie ty. Na poczatek mozesz poszukac w swoim miescie organizmu ktory zajmuje sie darmowym doradzaniem prawnym (praktycznie w kazdym miescie jest) a nastepnie do dziela. Powinnas przyjac spadek jako honor dla swojego taty!

Gość flexi sexi
Prawie prawnik-wuj nie mowil o testamencie zlozonym w obecnosci swiadkow.Nadmienil,ze babcia ustnie rozdysponowala chodzilo raczej o jej wole.Nawet nie wiem czy rzeczywiscie tak bylo bo wuj teraz to moze wszystko powiedziec Dziwne,ze babcia wszystkim obdarowala tylko tamta rodzine.Zyje jeszcze jeden brat mojego taty oczywiscie ze tak! -rodzenstwa nie posiadam.Moj tata juz nigdy nie zalozyl swojej rodziny,nia mial wiecej dzieci ani zony ,konkubiny Zyl samotnie

Gość gość
Twoj ojciec mial prawo do dziedziczenia swojej czesci majatku po smierci dziadkow. Ty z kolei dziedziczysz po ojcu. Pytaniem wiec jest nie to co zostawili dziadkowie ale co zostawil ojciec. Jesli ojciec nie ubiegal sie o swoja czesc spadku po dziadkach, moglo to juz przepasc - na przyklad zostac sprzedanym, wydanym itd. Poradz sie prawnika inaczej sprawa ulegnie przedawnieniu. Wez tylko pod uwage, ze dziedziczy sie nie tylko dorobek ale rowniez dlugi.