Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ANETKASKARPETKA

CZY KTOS MI MOŻE WYJAŚNIĆ O CO CHODZI Z TYMI PRÓBAMI NA OBRĄCZKACH????

Polecane posty

Gość ANETKASKARPETKA

Sa trzy proby zlota - czym rozni sie kazda z tych prob, pisza ze proba chyba 3 cos tam jest tansza obraczka wtedy, poza tym jaka jest roznica pomiedzy zlotem 9k a 14k? Chodzi o wage? Wytlumaczcie mi czym mam sie kierowac w wyborze obraczek!

Gość ANETKASKARPETKA
prosze o pomoc:O

Gość ANETKASKARPETKA
WOW baaaardzo pieknie Ci dziekuje, niezwykle cenne informacje i czytelnie napisane, wszystko mi rozjasnily,dzieki raz jeszcze!

Gość kargulek
ehehehe

Im więcej czystego złota tym całość jest bardziej miękka, bo złoto to miękki metal. Domieszki dodają mu twardości / trwałości. Dlatego nie ma co latać za obrączką z 18karatowego złota i wyżej. Szybko się porysuje. W Polsce najbardziej popularna próba to 585 - wypośrodkowana pomiędzy dużą zawartością kruszcu a trwałością. A np. w USA standardem w biżuterii w ogóle jest raczej złoto 12-10 karatowe. W wielu krajach arabskich - 18 karatowe.

Tak jak uleczka90 pisze, większość jest 14-karatowych (czyli ta próba 585). Im więcej czystego złota w złocie, tym bardziej jest ona miękka, łatwiej się rysuje- ale też jest cenniejsza oczywiście. Rzecz jasna, raczej nikt własnych obrączek nie sprzedaje, to chyba tylko jeśli myślimy o tym co zostanie po nas :)

Ale bzdury wypisujecie!Od kiedy zloto jest metalem miekkim???Poczytajcie sobie troche :"Otóż złoto posiada bardzo, bardzo wielką twardość, gęstość. Dla porównania, jest ono prawie 2,5 (dokładnie 2,45) razy gęstsze od żelaza! Mianowicie jego gęstość wynosi 19300 kg/m , natomiast żelaza 7874 kg/m . Wyjątkowa twardość złota sprawia wrażenie, że drobne, złote przedmioty są bardzo delikatne i bez problemu moglibyśmy je zniszczyć, np. łamiąc. Natomiast jest to tylko złudzenie. Prawdziwe (!) złoto jest twarde, przez co wykonywanie cienkich przedmiotów nie jest tak ryzykowne jak z innymi kruszcami."-Fragment zlotej trylogi.Zloto miesz sie z innymi metalami zeby bylo tansze a nie trwalsze!Pozdrawiam i zycze dobrej nocy.

I jeszcze dopisze,im wyzsza proba zlota tym zloto twardsze i trwalsze a nie odwrotnie!.Kazdy jubiler ci to powie.Zastanawia mnie skad u was takie informacje?

Gość beret z antenką
gęstość a twardość - to dwa rózne parametry . dla laika nic nie znaczą i niczym sie nie rożnia - dla fachowca - istotna róznica . skoro zloto jest tak" twarde " to czemu na obrączkach nawet średniej jakiści - tworzą sie szybko rysy i złoto matowieje ?

Robia sie rysy bo zloto jest z domieszka innego metalu.Nie znam sie na tym,ale pamietam ze szkoly jak pani na fizyce czy na chemi tlumaczyla ze zloto jest TWARDE i czyste zloto jest okutnie drogie dlatego sie je miesza z innymi metalami.Poczytajcie sobie w internecie.

Kashi, a ja do tej pory pamiętam lekcję chemii właśnie na której p. dyrektor (on prowadził te lekcje) wziął od jednej z koleżanek złote kolczyki, lekko nacisnął i tłumaczył że jakby to było czyste złoto to mógłby je na kuleczkę zgnieść palcami... Tu masz z wiadomości o złocie: - "Jest kowalne, giętkie, strugalne, nieprzezroczyste, ciągliwe (z 1 g Au można uzyskać drucik o dł. 160 m)" (ok, wikipedia- powiedzmy że nie wierzysz), niestety ani podręcznika chemii, a w encyklopedii szkolnej wiadomości brak. Złoto jest miękkie a dodaje się innych materiałów po to żeby było trwalsze! Bo jeśli chodzi o cenę, to na pewno jest masa ludzi która zapłaciłaby więcej za biżuterię z czystego złota, jeśliby tak trwała miała być. Zobacz na zbliżenia zdjęć złotych sztabek, np. tutaj: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/boom_na_zloto_56302.html (kliknij na zdjęcie).

Gość niemamco
kashi straszne głupoty opowiadasz- to mówiłam ja, metalurg metali niezelaznych

Gość slawucha
Witam,właśnie wczoraj sprzedałam złoty ,22 KT sygnet i 14KT pierścionek.Sygnet był w opłakanym stanie, cały porysowany(mąż w nim pracował) i powyginany,a pierścionek po wypolerowaniu specjalną szmatką wyglądał jak nowy.Rozmawiałam ze złotnikiem dlaczego tak się stało,a on mi odpowiedział,że im więcej złota w złocie,tym jest ono bardziej podatne na zginanie,nie pęknie,ale można je wyginać w dowolny sposób.Paradoksem natomiast jest to,że im niż próba,tym złoto twardsze.

Gość slawucha
...niższa próba...połknęłam litery :)

Gość gość
Kashi. Ale p********z. Złoto jest bardzo miękkim, kowalnym metalem. Dodaje się do niego zazwyczaj miedź żeby była trwalsza. Inwestuje od wielu lat w złoto inwestycyjne to wiem. Na przykład Krugerrand. Ma w sobie dokładnie jedna uncję trojańska złota, ale na też dodatek miedzi. Dlatego większość złotych monet ma próbę '999 (czyste złoto) i masę 31.10 grama i jest zamykana w kapslach. Natomiast Krugerrand ma tyle samo złota, ale ma domieszkę miedzi i dlatego waży 33.96 grama. Jest twardy i ma delikatnie inny kolor. Jeśli twoja wiedza jest jak wiedza wielu młodych z programu "Matura to bzdura" to gratuluję.