Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość synthiaa..

Mutterschutz w Niemczech

Polecane posty

Gość synthiaa..

Witam. Jestem w 6 tygodniu ciazy i juz czuje sie zle. Pracuje na 1/3 etatu, ale to fizyczna, ciezka praca, gdzie przez 3 godziny musze podnosic ciezkie przedmioty. Dostalam od lekarza zaswiadzenie, ze jestem w ciazy. I teraz moje pytanie. Czy moge juz w poniedzialek pojsc z tym zaswiadczeniem do pracodowcy i zadac, by przeniesli mnie na jakies lzejsze stanowisko? Nie wyobrazam sobie dalszej pracy na moim stanowisku, tym bardziej, ze wstaje juz o czwartej, bo prace zaczynam o 4.45 :(

Gość jbjhh
tak, wydaje mi sie ze bhp wszedzie jest podobne, pracodawca powinien uwzglednic ryzyko dla ciebie i dla dziecka, i przeniesc jezeli stanowisko jest nieodpowiednie, dla mnie np zmienili godziny pracy bo byly tragiczne, start 3 rano..albo nocki od 11 do 8 30..

Gość jbjhh
wlasnie doczytalam, ja po zmianie wstaje na 4:) zmienili mi na 5 i 6:) wiem ze ciezko wstawac, ale bez przesady:)

Gość synthiaa..
Nie chodzi juz o samo wstawanie, ale o to, ze musze przenosic spore paczki po 10 - 30 kg. Nie wyobrazam sobie, ze moglabym nadal to robic. Tym bardziej, ze czuje sie oslabiona i mam mdlosci, szczegolnie rano. Boje sie troche, ze wysmieja mnie z tym zaswiadczeniem, bo to dopiero poczatek ciazy. No i beda kazali dalej wykonywac swoja prace.

Gość synthiaa...
Ktos jeszcze sie wypowie?

Gość no nie wiemmmmm hmmm
a nie mozesz isc calkiem na zwolnienie lekarskie???

Gość no nie wiemmmmm hmmm
wez sobie dziewczyno daj spokoj w ciazy do takiej pracy isc :O jestes Angestellte?? czy na Gewerbe pracujesz?

Gość synthiaa..
Jestem zatrudniona w firmie kurierskiej UPS. W sumie lekarz jeszcze nie chcial dac mi zadnego zwolnienia. Dal tylko zaswiadczenie, w razie gdyby nie chcieli dac mi jakiegos zastepczego zajecia mam podstawe, by tego zadac. Tak przynajmniej mi sie wydaje...? Zeby dostac zwolnienie to chyba musialyby zaistniec jakies przyczyny, np. ciaza zagrozona czy cos w tym stylu. W innym wypadku moglabym ciagnac chorobowe. Wolalabym teraz nie pracowac, bo nie czuje sie dobrze fizycznie i psychicznie. To moja pierwsza ciaza i jestem pelna obaw. Na zaswiadczeniu o ciazy jest napisane, ze to 6 tydzien - nie za wczesnie, by firma zaczela to traktowac powaznie?

Gość no nie wiem hmmmm
UPS wydaje sie byc powazna firma, no ale nie wiem jak to u was naprawde jest. 6 tydzien czy nie szosty ma to jakiekolwiek znaczenie?? przeciez chodzi o twoje zdrowie i dzidziusia. nie znam sie na tym, ale chyba na poczatku ciazy sa najczestsze poronienia czyz nie??nie napisalas czy jestes Angestellte czy nie? zalezy ci az tak bardzo na tej pracy,ze po ciazy chcesz tam koniecznie wrocic??mysl o sobie przede wszystkim i o dziecku, przeciez prace w tej branzy nawet jakby co znalazlabys bez problemu. moze lepiej jakbys poszla do lekarza Polaka?oni bardziej znaja sie na rzeczy jezeli chodzi o zwolnienia;) chociaz mi sie wydaje, ze w takiej pracy nie mozna pracowac w czasie ciazy, tzn. niby mozna ale jak masz dzwigac te paczki?? wyobrazam sobie ,ze to ciezka praca jak dla faceta

Gość Synthiaa..
Jestem normalnie zatrudniona, nie mam gewerby. Na pracy mi nie zalezy az tak bardzo. Tym bardziej, ze umowe mam na rok czasu i konczy sie w kwietniu 2011, wiec juz pewnie mi i tak nie przedluza. Bylam u lekarza Polaka i on powiedzial, ze jesli firma nie da mi zastepczego zajecia to wtedy mozna ciagnac chorobowe. Orientujesz sie moze czy w takiej sytuacji, jesli firma nie bedzie miala innego zajecia dla mnie to bede mogla zostac w domu? Chyba malo prawdopodobne, prawda? W ogole dziekuje Ci za zainteresowanie sprawa - dodalas mi otuchy :)

Gość no nie wiem hmmmm
no oni cie pewnie dobrowolnie sami nie wysla do domu,zebys siedziala bezczynnie, no ale wtedy moze kombinuj,zeby isc na zwolnienie, skoro sie zle czujesz. niektorzy nie lubia przesiedziec ciaze w domu,ale w takiej pracy chyba nie masz wyjscia. zreszta pewnie nie ty pierwsza jestes w takiej sytuacji.

Gość Synthiaa..
Tak zrobie. W poniedzialek pojde z tym zaswiadczeniem i zobacze, co mi zaproponuja. Z tego, co wiem nie moga mnie zwolnic, wiec bede robic tak, by bylo dla mnie dobrze.