Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vcgy89123

moje chomiki dzis to zrobily

Polecane posty

Gość vcgy89123
Zanim parka chomików zbliży się do siebie, musimy pomóc im przyzwyczaić się do swoich zapachów. W tym celu potrzebna jest osobna klatka, w której na przemian umieszczamy raz samca, raz samicę, by chomiki oswoiły się z nowym otoczeniem i naznaczyły je własnym zapachem. Gdy samica jest gotowa do pokrycia (okolice narządów rozrodczych są lekko spuchnięte), przynosimy ją do klatki, w której czeka samiec. Kopulacja powtarzana jest kilkakrotnie, a po zbliżeniu należy usunąć samicę z klatki. Jeżeli samica nie jest gotowa do pokrycia, będzie atakować samca. W takim przypadku należy niezwłocznie rozdzielić walczące ze sobą chomiki. Próby łączenia należy wówczas ponawiać codziennie, aż do momentu, gdy zaakceptuje ona partnera. Wówczas pozostawiamy chomiki w jednej klatce na 24 godziny lub dłużej (pod warunkiem, że chomiczka nie zrobi się ponownie agresywna wobec samca). Bezwzględnie należy rozdzielić zwierzęta przed spodziewanym terminem porodu.

to sprawdz to dokladnie,bo dwie dziewczyny lub dwoch chlopakow tez moze na siebie skakac.moje dwie kroliczki non stop sie dosiadaja:P ot hormony,tak pokazuja,ze maja chcice

tak.samiec z samica w jednej klatce to zly pomysl.ona jak sie chce sexu,a on bedzie namolny,to sie w koncu pogryza.moja kumpela miala nawet tak,ze samica byla wieksza i zagryzla samca.ja mialam znowu na odwrot-znaczy on byl mniejszy,ale pogryzl jej uszy.przed porodem bezwzglednie rozdzielac,bo samiec moze zagryzc mlode. zreszta jak wsadzisz takiego napalonego samca do klatki to po 5 minutach juz go moze wyciagnac,bo juz sprawa zalatwiona:) male kroliczki sa super:)

nawet powiem,ze trzymanie dwoch samcow jest dosyc trudne.nagle przychodzi moment ustalenia dominacji i ten mniejszy ma delikatnie mowiac przesrane.raz mialam dwoch braci,byli w jednej klatce od urodzenia,a i tak ten wiekszy gryzl go do krwi.musialam rozdzielic.za to moi znajomi wpadli na pomysl i miejsca ugryzien polewali woda kolonska.widac musial dominujacy pare razy ugryzc,niezasmakowalo i przestal:)

Gość fdffdrere
moim zdaniem chomiki syryjskie sa raczej samotnikami . CZyli jesli masz chomika syryjskiego samca , to najlpiej niech on bedzie sam w klatce . Chomiki dzungarskie natomiast chetniej przebywaja razem w jednej klatce .

Gość fdffdrere
Jezeli planujesz zakup to ogolnie nie polecam trzymac wiecej niz jednego chomika w klatce .

tez mam takie wrazenie po moich chomikach...za to kroliki samiczki musza byc w parze,inaczej az cisna sie na rece,tak brakuje im kontaktu.niby fajnie,ale ile ma sie dla nich czasu codziennie.dlatego lepiej dwojeczka:)

Gość fdffdrere
chomiki syryjskie samce samce sa zazwyczaj spokojne i towarzyskie , samice sa rozne, bywaja agresywne i moga pogryzc palca do krwi

Gość fdffdrere
u mnie byly 3 samce syryjskie. Jeden zdechł. był nastepny . Kazdy mial inny charakter , ale ogolnie mozna było je wziasc na reke byla tez 1 samica koloru czarnego niestety dziabneła mi palca do krwii - nigdy nie dala sie wziasc na reke i nie mozna bylo jej karmic z reki bo atakowala palca , a nie pozywienie .

Gość wwooww

Gość słowiczek poznański
wody stworzeniom nalejcie w te upały :)

Gość Primo po pierwsze: chomiki
robią TO cały czas. Primo po drugie: też bym ci polewała rany wodą kolońską! Ludzie, skąd się tacy sadyści biorą? Nie łatwiej dokupić drugą klatkę? Primo po trzecie: myślałam że wszystkie chomiki w tym upale już zdechły :-P

tak szczerze - dzięki, planowałam dokupić mojemu królikowi króliczkę, ale teraz to chyba się wstrzymam ! :-)