Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szefunciu159

smierdze ):

Polecane posty

Gość szefunciu159

Witam ja mam moze nie taki sam problem ale podobny i jak narazie nikt mi nie dał rady pomóc.Otóż myje sie regularnie ale mimo to czuc odemnie nieprzyjemny zapach . To nie pot, to jakby ten caly łojotok. Ledwie wyjde spod prysznica a juz caly tym jestem pokryty. Zupelnie tak jakbym sie nie myl!!!!!!!Mam 23 lata i borykam sie z tym od ako 5 lat. Leczylem sie dermatologicznie (aknenormin) ale nic nie pomogł. A jezeli chodzi srodki do mycia to bylo juz chyba wszystko. No moze prawie mam nadzieje ze ktos z was cos jeszcze poradzi. Tak po krótce stosowalem m.in. wszystkie rodzaje mydel zwyklem przeciwpotowe siarkowe, protex, ostanio ktos mi poradzil szare mydlo bialy jeleń i zwykle dla dzieci ale i to nie pomaga ):. Jezeli chodzi o plyny do kapieli to tez juz raczej wszystko bylo do tego solanki i takie rozne tam co dermatolog mi polecala i nic. Dezodorany probowalem ale one tylko pogarszaja stan rzeczy ): Zęby mam wszystkie poleczone. Niedawno wyciąłem nawet migdały z myślą że cos to pomoże a tu dalej nic): Czekam na propozycje może w końcu ktos jest w stanie mi pomóc (:

Gość sugerowałabym zmiane diety
na lekkostrawną, dużo warzyw i pij dużo wody

Gość BODEK
a dieta spróbuj zmienić sposób o jakość pożywienia

Gość odwiedzone
a może najpierw znaleźć przyczyne Twojego pocenia, może to jakaś choroba, może nerwica ?

Gość kebod
pij szałwie, kąp się w szałwii i w wodzie z cytryną :)

Gość szefunciu159
w nerwice to ja pomału wpadam z tego powodu ): A w szałwii też juz sie kompałem ):

Gość no to czas na oczyszczanie
od wewnatrz. Oczysc watrobe i jelita na poczatek. Proste a skuteczne. Diete tez trzeba zmienic na zdrowa i to juz raczej na stale.

Gość odwiedzone
a może jakaś grzybica, robione miałeś w tym kierunku badania ?

Gość szefunciu159
Grzybice byłoby chyba widac na ciele. Pani dermatolog ogladała mnie calego.

Gość odwiedzone
ale to może być grzybica np. układu pokarmowego, może jakaś inna, chodzi o to, że to może nie problem dermatologiczny, a coś wewnątrz szwankuje, a nadmierne pocenie jest tego objawem, albo skutkiem.

Gość fghaka
badanie na tarczyce, TSH, ft3 i tf 4

Gość dobek
kup sobie kilo cytryn , przekrój na pól i się cały nacieraj , gwarantuje że przejdzie :)

Gość szefunciu159
To raczej nie jest pot. Pocic tez sie potrafie spocic ale przy intensywnym wysilku fizycznym. To cos innego. Po myciu gdy spłukuje mydło badz inny środek myjacy czuje ze cos moje cialo pokrywa, cos jakby tłuszcz i to własnie to smierdzi. Nie sposób tego zmyć!!!!

Gość julka bez ...ulka
łojotok - Aby skutecznie leczyć i zapobiegać, należy dokładnie poznać przyczyny niekorzystnych zjawisk. Zasada to dotyczy także profilaktyki i leczenia łojotoku. W związku z tym trochę anatomii i fizjologii. Gruczoły łojowe rozmieszczone są prawie na całej powierzchni skóry. Wyjątek stanowią podeszwy stóp i powierzchnie dłoniowe rąk. Głównym zadaniem gruczołów łojowych jest produkcja łoju - SEBUM. Sebum chroni skórę i włosy. Poza tym bierze udział w regulacji gospodarki wodnej, poprzez natłuszczenie ich powierzchni. Jednoczesne oddziaływanie sebum na skórę i włosy możliwe jest dzięki odpowiedniej budowie aparatu mieszkowo - łojowego. Trzeba bowiem wiedzieć, że gruczoł łojowy nie ma odrębnego - swojego ujścia na powierzchnię skóry. Gruczoły łojowe nie otwierają się bezpośrednio na powierzchni skóry, a do mieszka włosowego. Dopiero stamtąd sebum wydzielane jest na zewnątrz. Ilość wydzielanego łoju jest proporcjonalna do rozmiaru gruczołu. Największe gruczoły łojowe występują w skórze: karku, mostku i twarzy/tzw. strefa T - czoło, ok. nosa, broda/. Gruczołom tym towarzyszą niewielkie mieszki włosowe. Na skórze głowy owłosionej występują zarówno duże mieszki jak i duże gruczoły łojowe. Na pozostałych obszarach skóry występują małe mieszki z towarzyszącymi małymi gruczołami łojowymi. PODSTAWOWE MECHANIZMY REGULUJACE WYDZIELANIE SEBUM: Najważniejszymi związkami mającymi wpływ na aktywność gruczołów łojowych są hormony. Jedne pobudzają wydzielanie sebum inne hamują. Hormony stymulujące prace gr. łojowych: 1./ ANDROGENY - tzw. hormony męskie Najsilniej stymuluje wydzielanie łoju pochodna testosteronu - DwuHydroksyTestosteron /DHT/. DHT powstaje z testosteronu pod wpływem enzymu 5 - alfa reduktazy. Najwięcej androgenów wydzielanych jest w organizmach męskich. Z tego powodu wynikają różnicę w wydzielaniu sebum u kobiet i mężczyzn. U mężczyzn obserwujemy nadmierne wydzielanie sebum, występują też częściej problemy z łojotokiem / tłusta skóra, przetłuszczanie włosów/. U kobiet nadmiar androgenów spotyka się w przypadku zaburzeń hormonalnych. Występuje wtedy tzw. hiperandrogenizm. Objawy hiperandrogenizmu to: nadmierne owłosienie w miejscach nietypowych/twarz, brodawki sutkowe, w skrajnych przypadkach całe ciało/, łojotok, niekiedy trądzik o dużym nasileniu. 2./ U kobiet na czynność gruczołów łojowych maja wpływ ponadto inne hormony: a) ESTROGENY - hamują łojotok, dodatkowo zmieniają fizyko-chemiczne właściwości sebum. Dzięki tym zmianom zmniejsza się lepkość łoju i tym samym zmniejsza się tendencja do zatykania porów i tworzenia zaskórników. Niestety nie możemy wykorzystać estrogenów w leczeniu łojotoku, ponieważ dopiero bardzo duże dawki zmniejszają łojotok, tak wysokie dawki niosą za sobą możliwość wystąpienia zbyt dużej ilości działań ubocznych. b) PROGESTERON - hamuje enzym 5 - alfa reduktazę. Dzięki czemu spada ilość DwuHydroksyTestosteronu /DHT/. Niestety w praktyce stosowanie samego progesteronu jest niecelowe, ponieważ o właściwościach antyłojotokowych decyduje stosunek progesteronu do estrogenów. W przypadku zwiększanie ilości progesteronu nad estrogenami dochodzi do gwałtownego łojotoku. Zjawisko to jest wynikiem zwiększenia liczby komórek produkujących sebum pod wpływem progesteronu. c) PROLAKTYNA - wzrost ilości tego hormonu powoduje zwiększoną aktywność gruczołów łojowych. Zwiększoną ilość prolaktyny obserwujemy w ciąży oraz w drugiej połowie cyklu miesiączkowego. Dlatego u kobiet można zaobserwować nasilenie łojotoku w tych okresach. d) HORMONY KORY NADNERCZY- wzmagają aktywność gruczołów łojowych. Hormony kory nadnerczy wydzielane są w większej ilości w stanach stresu. Dlatego u osób narażonych na stres obserwujemy pojawienie się tłustych włosów i łojotoku skóry twarzy. 3./ Innymi czynnikami mającymi wpływ na wzrost aktywności gruczołów łojowych są substancje drażniące skórę. Właściwości drażniące wykazują substancje chemiczne, które powstają pod wpływem enzymów /lipaz/ wydzielanych przez drobnoustroje zasiedlające skórę łojotokową. Do najważniejszych mikroorganizmów należą: a) Bakterie: Propionibacterium acnes,Propionobacterium granulosum, Gronkowiec naskórkowy b) Drożdżaki: Pityrosporum ovale Powyższe drobnoustroje rozkładają zawarte w sebum trójglicerydy do kwasów tłuszczowych. Kwasy te po utlenieniu mają silne właściwości drażniące powierzchnię naskórka. Ilość drobnoustrojów wzrasta w przypadku łojotoku. Nadmierne wydzielanie łoju sprzyja zasiedleniu skóry przez liczne drobnoustroje, ponieważ zawarte w sebum mieszaniny lipidów stanowią wspaniałą pożywkę. Mechanizm ten jest przyczyną powstania tzw. błędnego koła- nadmiar sebum sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej i drożdżaków .Wzrost ich ilości powoduje zwiększenie kwasów tłuszczowych, przez co dochodzi do drażnienia powierzchni skóry i pobudzenia gruczołów łojowych do nadmiernego wydzielania łoju itd.

Gość szefunciu159
No dobra mam nadmierny łojotok. Ale dlaczego tak śmierdzi w moim przypadku ):

Gość gzdz
ja mam taki problem ze skora glowy, ledwo co umyje wlosy to juz smierdzi , bardzo smierdzi ;(( i dermatolog nie jest w stanie mi nic pomoc, no chyba ze zdecyduje sie na silna kuracje hormonalna....

Gość Kawabi
Wiem, że temat stary, ale moja odpowiedź może komuś pomóc znaleźć jakiś trop. Moja córka -8 lat-zaczęła strasznie śmierdzieć łojem, zwłaszcza włosy. Musiała JE myć codziennie, bo śmierdziało i były tłuste. Pech chciał, że zachorowała na zapalenie płuc. Trafiła do szpitala. Dostawała biotrakson, klacid, enterol, corhydron, allertec, wapno. Dziwnym trafem wszystko minęło. Upłynęło już 8 m-cy i nic się nie dzieje.