Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

OlkaB

Czy to toczeń?

Polecane posty

Witam wszystkich. Moje problemy ze zdrowiem zaczęły się pod koniec marca. Byłam osłabiona, bolały mnie mięśnie nóg- myślałam, że jest to objaw przeziębienia. Od kwietnia rozpoczął się stan podgorączkowy, który trwa do dziś- najwyższa temperatura to 37,3 codziennie. W okolicach świąt wielkanocnych zaczęła mnie boleć szyja i głowa. Zrobiłam usg szyi- okazało się, że mam powiększone liczne węzły chłonne i powiększoną tarczycę. Zrobiłam badanie krwi- wszystko ok, oprócz nieznacznie obniżonego TSH-0,11. Lekarz rodzinny poradził konsultacje z endokrynologiem- lekarka wykluczyła zapalenie tarczycy. Od tego czasu "zaliczyłam" wielu specjalistów, zrobiłam mnóstwo badań- wszystkie wyniki negatywne. Mój lekarz rodzinny uczepiła się tarczycy i poradziła zmianę endokrynologa. W międzyczasie zrobiłam anty- TPO. Wynik zaskoczył wszystkich wyszedł ponad 1000 przy normie 0-12. Nowa endokrynolog stwierdziła, że to podostre zapalenie tarczycy i przepisał encorton 15mg na dzień. Choć nie zniknęły stany podgorączkowe to poczułam się znacznie lepiej- osłabiona już byłam tylko rano jak wstawałam z łóżka, a nie przez cały dzień, przestała boleć mnie głowa, mięśnie nóg już tak nie bolały i zniknęły bóle rąk. Na początku lipca skończyłam brać encorton i wszystko powróciło. Bolą mnie mięśnie całego ciała, głowę mam "ciężką" cały dzień, jestem strasznie słaba, senna, mam problemy ze wzrokiem. Endokrynolog kazała powtórzyć badania. OB i CRP w normie, TSH idealne, początki anemii. Jak zobaczyła moje wyniki powiedziała, ze tarczyca zdrowa i ona nie wie co to jest. Udałam sie znowu do rodzinnego- moja lekarka wspomniała o toczniu. Czytałam jednak objawy tocznia i za bardzo nie pasuje mi to. Czy ktoś miał podobne objawy i stwierdzono mu toczeń?

Gość uupppppppppp
a jak wygladaly twoje bole rąk? bolay sie dlonie? ja mam od 2 tyg straszne bole rak przy zaciskaniu piesci przy ruchu palcami. w okolicach palcow serdecznych boli mnie tak mocno jakbym miala jakies zapalenie sciegna alenic nie widac na zewnatrz niejest gorace ani opuchniete. rqno ledwo moge rozruszac rece. czynnik reumatoidalny wyszedlo ujemny

Witam mnie dłonie i palce raczej nie bolą. Tak trochę pobolewaja. Bolą mnie mięśnie rąk. Ale najbardziej mięśnie nóg i ramion. Również wyniki reumatyczne ujemne.

Gość Kaylii
już jest topik dot. tocznia, poszukaj, tu na kafeterii. objawy tocznia są tak rózne, że każdyma inaczej. idz najlepiej do reumatologa, ten lekarz cie dobrze zdiagnozuje