Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maadzixx23

Menu 8 miesiecznego dziecka-pytanie

Polecane posty

Gość Maadzixx23

Jestem mamą 8 miesięcznego synka i chciałabym się dowiedzieć jak inne mamy karmią niemowlęta w podobnym wieku. Dodam,że mój syn nie piję mleka odkąd skończył 5 miesięcy,pediatra nie każe zmuszać skoro dziecko rozwija się prawidłowo. u nas wygląda to tak: Sniadanie: 7-8 rano- kaszka ryżowo-mleczna lub biszkopty maczane w mleku badź musli z owocami Hipp 10-11 owoce lub 2 kubeczki jogurciku malucha 13.30-14.30 obiad 2 słoiki po 190gram 17 deser -przewaznie owoce,czasem budyń 20 kaszka manna z owocami bądź kaszka na dobranoc hipp W międzyczasie herbatka lub soczek,biszkopcik ,kawałek drożdżówki itd.

Powiem Ci że moja 9 miesięczna córcia je dużo mniej niż twój synek. Ona zjada tylko jeden jogurcik a jak je obiadek ze słoiczka to nie zjada nawet 190 ml.

Gość Maadzixx23
dzękuję za odp.ja właśnie myślałam,że za mało je:) wiesz,mój synek waży 8 kg i mierzy 75 cm więc to nie za dużo waży jak na ten wzrost..

Gość ryyrt
Ty na serio piszesz że twoje dziecko tyle je???? Moja córa (8,5) jest chwalona za apetyt, je chętnie i co jej podam ale jeden słoiczek 190 ml to maksimum ile da radę na raz i nie podjada między posiłkami bo nie lubi skracania przerwy w jedzeniu. Uważam że menu twojego synka jest bardo dobre a nawet powinnaś uwazać czy nie tyje zanadto. Poza tym jeśli mały ma taki wspaniały apetyt to spróbuj podawać mu pieczywo z masłem i to co wy jecie a nadaje się dla malucha.

Gość Maadzixx23
Konsultowałam się z pediatrą podobno mały tyle potrzebuje i nawet ma lekka niedowage w stosunku do wzrostu. Z tymi obiadkami to różnie bywa,zazwyczaj zupki zjada 2 słoiczki a jak jest bardziej gęsty obiadek to 1,5 słoika po 190gram. Jateż mam wątpliwości czy to nie za dużo dlatego pytam. --Frankaz warszawy --dlaczego uważasz że psuję dziecku żołądek?masz na myśli ilości czy gotowe dania?

Gość Maadzixx23
Zaczęłam wprowadzać pieczywo z masłem na śniadanie bądź kolacje,dziś zjadl na kolację bułke rozmoczoną w mleku.A i nadmienię tylko ,że synek nie je już nic w nocy

Madzix synek twoj je wspaniale no i nie je w nocy, nie sluchaj tego jesli ktos ci pisze ze robisz zle...a tym bardziej ze rozwalasz mu żołądek:O najwazniejsze aby dziecku oszczedzac slodyczy(oczywiscie polega to na tym aby nie latac przed dzieckiem z cukierkiem a potem mu go zabraniac jak on chce) , tym zawsze zdarzy sie najesc do syta

dziecko wogole w dzien nie pije mleka wiec czemu niby je za duzo ..hmm zreszta kazdy maluch ma swoje indywidualne potrzeby..

Moje dziecko waży 12 kg (wiem że dużo ale je nawet mniej niż wynika ze schematu żywienia) i zjada 1 słoik na obiad.

Gość Maadzixx23
Tak,też nie jestem za tym aby maluchom dawać słodycze,mam koleżankę która ma syna wieku mojego i oni zaczynają dzień od danonka a kończa na monte...

twoje dziecko w ogole nie pije juz mleka? i pediatra nic na ten temat nie mowil? dzieci do 3 roku zycia powinny jeszcze wypijac conajmniej 2 szklanki dziennie.

Gość Maadzixx23
Pediatra mówił,żeby nie zmuszać bo skoro je kaszki na mleku to mu wystarczy,dobrze się rozwija wiec nie ma powodu do niepokoju. Próowałam różnych mlek modyfikowanych i żadnego mały nie akceptuje,nawet koziego..

Mój też nie pije mleka, a ma skończone 6 m-cy. Rozwija się doskonale, waży 8800. Pediatra każe urozmaicać dietę, podawać jogurty, twarożki i 2 razy dziennie je zupę lub obiadek. Oprócz tego je biszkopty, chrupki kukurydziane, owoce ze słoiczka i świeże. Uwierzcie mi że to nie lada wyzwanie nakarmić malutkie dziecko które nie chce i nie toleruje mleka. Prościej jest dać butlę. Pozdrawiam

Gość Maadzixx23
Zuzka- dokładnie tak jak piszesz:)

Tak............. tylko kto nie ma takiego przypadku w domu ten nie zrozumie ;) Ja córce już 10 letniej zresztą robiłam mleko na kleiku bądź kaszę w butli nad ranem jescze w 3 roku życia, a teraz trafił mi się zupełnie inny egzemplarz...

A i..... ciągle zastanawiam się co mogłabym mu dać do jedzenia i czy przypadkiem nie jest głodny ;(

A moim zdaniem dzieci które nie piją mleka muszą energię czerpać z innego pożywienia. W przypadku mojego synka są to zupki i obiadki. Jak pisałam ma 6 m-cy skończone a zjada 2 razy zupkę lub obiadek duży słoik po 190. Posiłki ranne i wieczorne zjada już mniej chętnie...

Gość masakraaa kurde
Biszkopty na śniadanie??? A Ty byś chciała jeść na śniadanie ciasteczka??

Gość Maadzixx23
Zuzka ja mojemu daję do spróbowania nasz obiad,dzięki temu przestałam przyprawiać vegetą bo wiadomo ,że takie maluchy nie mogą,daje polizać ogórka,wczoraj zjadl kawałek parówki cielęcej:)

nie jestem pediatrą ale to że nie pije mleka jest anormalne i może źle to wpływać na jego rozwój, i dziwię się ze butli nie toleruje, może to Ty zrobiłaś coś co "odstraszyło" od butli radzę przedyskutować z porządnym pediatrą ą sytuację

Gość Maadzixx23
Biszkopty moczone w mleku,nie same ciastka, staram sie jakoś przemycać to mleko

:D śmiać mi się chce jak czytam różne opowieści o karmieniu ;) ja to jakaś nadopiekuńcza jestem;) zamawiam jajka ze wsi, mięso od zaufanej pani ze sklepu ekologicznego, wszystko zdrowe w odpowiednich proporcjach a do tego dieta bezglutenowo bezmleczna i prawie zero cukru :)

Ja już przestałam się tym przejmować że synek nie chce i nie toleruje mleka . Rozszerzam mu dietę i obserwuję tylko czy nic się nie dzieje. Na razie jest ok. a synek je już całkiem sporo :) Najgorsze są śniadania i kolacje bo ostatnio marudzi nad kaszkami mleczno-ryżowymi