Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozpaczona matka

Samotna matka w Stanach blaga o pomoc

Polecane posty

Gość llila
dziewczyny! cos mi ta sytuacja "kupy" sie nie trzyma..sciema totalna i prowokacja.mieszkam w stanach 7 lat i wiem co mozna tutaj zdzialac bez papierow,i jak dziala policja.

Gość djmlkfjklddddd
zatrudnij się na jakims amerykanskim czacie... w miesiac zarobisz 1000 :P

Gość do lila
ja tez jestem 7 lat w stanach, bez papierow , z dwojka dzieci, maz tez nie ma papierow , mamy kupione mieszkanie, dwa samochody itd .... widac to dziala :P

Autorko wszedzie jest prawo podobne .Nie odbiora Ci dziecka sadownie .prawo jest zawsze po stronie matki(nie pijacej) Idz do urzedu i tam Ci powiedza gdzie masz sie udac . Ja tez jestem mama i wychowuje sam dzieciaczka.Ja zrzeklam sie aliment i nie mam obowiazku ogladac ex .Nie panikuj tylko idz do urzedu

Gość dupcie pokaz do kamerki
to zarbisz krocie

Gość ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
no i gdzie mamusia poszla? robi loda sasiadowi i reszcie getta

Gość autorko tematu
nawet jesli jestes nielegalna imigrantka to samolotem mozesz latac na polskim paszporcie. Wiem bo mam znajomych i sama latalam kilka razy na swoim polskim paszporcie w dodatku tymczasowym

Gość dziwna historiia
Powiem szczerze ze nie chce mi sie wierzyc w ta cala sytuacje. Nie wierze ze nie masz choc 1 znajomego lub sasiadki, co by Cie zawiozla do banku po odbior WU. Normalnie jak babki sa tak zastraszane to nie pisza tego, bo sie tak boja. Zreszta jakim cudem Twoj maz Ci powala korzystac z netu, jesli Ci zabral tel i wszystko inne. Wybacz, ale znalas go przed slubem i ciezko mi uwierzyc ze tak sie zmienil, czy jestes zupelnie bez winy ? Mozesz podrozowac na paszporcie polskim. Zreszta dlaczego nie masz ID ??? Poza tym mysle ze o ile to prawda, to powinnas znalezc polski kosciol i tam isc. Ja mieszkam w LA i tutaj jest pl kosciol na West Adams Blvd, sprawdz w necie. Powodzenia, choc ta opowiesc wydaje mi sie bardzo dziwna.Znam ludzi bez papierow z Am Pdlniowej, bez jezyka, wyksztalcenia, a maja konto w banku, ID i zyja w miare na poziomie. 3maj sie!

Gość rozpaczona matka
po pierwsze, to nie jest zadna prowokacja. Po drugie przestancie pisac, ze pierdo...glupoty, albo prowokuje, bo jestem juz po 30-dziestce i na takie glupoty nie mam ani czasu, ani sily! Po trzecie prawda jest, ze jestem sobie sama winna! Skad mam internet? Idiota nawet nie wie, ze pod jego nieobecnoscia z niego korzystam. Zablokowal kompa na haslo, tzn trzeba wprowadzic przy systemie na login. Tylko, ze ja to haslo rozblokowalam, bo on ma wszystkie takie same jeszcze za czasow narzeczenstwa. Historie kasuje i tyle. Wiecie, ja sie ciesza nawet z tych negatywnych wypowiedzi, bo one daja mi sile. Wielka sile. Teraz juz tez nie wierze, ze bezpodstawnie moze zabrac mi dziecko. Nie pije alkoholu, nic nie zazywam-nie ma zadnych podstaw. Ludzie, ja tez w NY mialam samochod ktorym jezdzilam, apartament na moje nazwisko. Wszyscy moi znajomi nie maja papierow, a pozakupowali domy, samochody....Samolotem moge latac, ale nie z dzieckiem. Nie moge tak o sobie wsadzic dziecka do samolotu bez zadnych dokumentow. Teraz jestem cwansza. Duzo cwansza. Juz sie nie daje. Jak mnie straszy-to pyskuje. Wrecz go prowokuje "uderz mnie, a zobaczymy komu uwierza" !!!!

Gość rozpaczona matka
Uspokoil sie, chyba troche wystraszyl. Wiecie co, poczytalam troche o psychologii i sobie uswiadomilam, jaka jestem glupia. To jest doslownie tak jak ofiara gwaltu nie zglasza sprawy na policje. O jejku! Jak zawsze mnie to smieszylo! A teraz wiem, jaka konstrukcje mozna sobie w glowe wbic i jakim byc naiwnym. Otworzylam oczy! Do wszystkich madralijskich co zyja bez papierow. KUR... !!!!! Pewnie, ze idzie wszystko zalatwic, doslownie wszystko! Tylko, ze na to trzeba miec pieniadze. A jezelio nie trzeba, to wszystkie madralijskie wrecz bardzo prosze o pokazanie mi wskazuwek! Gdzie powinnam sie najpierw udac, bo w motor vec skierowali mnie po socjal, a w socjalu do imigration. Zamkniete kolo, bo nie mam ponad tysiaca, aby wplacic.

Gość NianiaNiunia
Co wy sie klocicie to o to prawo jazdy. Przeciez autorka nie napisala, ze trzeba byc obywatelem, zeby je wyrobic, tylko ze trzeba miec GC (co tez nie jest prawda). Trzeba miec SSN, paszport z I-94 i dowod zamieszkania; niektore stany wolaja o dodatkowe ID, np. GC, pozwolenie na prace. Teraz bez legalnych papierow nie da sie wyrobic ID chyba juz w zadnym stanie. Karta rezydenta = zielona karta. Po slubie dostaje sie OD REKI status rezydenta? Haha, taaa, gdyby to bylo takie proste, to by kazdy bral slub, zeby tylko zostac rezydentem. Po slubie MASZ PRAWO ubiegac sie o GC, ale nie musisz (trwa to miesiacami). Po trzech latach MASZ PRAWO postarac sie o obywatelstwo, ale tez cie nikt do tego nie zmusi, twoj wybor. Oczywiscie, placi sie slono. Mio-mio, ty masz swoje prawo jazdy na zasadzie waznej wizy; ani obywatelstwo, ani GC nie jest potrzebne do uzyskania prawka. Nasza autorka nie moze miec prawka, bo nie ma SSN, w tym tkwi problem. Na paszporcie lepiej nie latac, bo oni czasami przegladaja wize, czy wazna.

Gość rozpaczona matka
I jeszcze jedno. Mam jedna sasiadke, bardzo mi zyczliwa ( w Cali jestesmy od niecalych dwoch lat), ktora pomaga mi na stopie kolezenskiej, ale jasno dala mi do zrozumienia, ze ona sie nie wtraca, bo tu zyje i nie chce zadzierac i prowadzic wojny z moim mezem, ze woli z sasiadami zyc spokojnie. Innych sasiadow prawie nie widuje, to sa zabiegani amerykanie, ktorzy maja swoje sprawy. Zyjecie w tym kraju i nie znacie spoleczenstwa. Teraz to mi sie chce smiac..............

Gość rozpaczona matka
Do NianiaNiunia. Widze, ze znasz sie na rzeczy. Dziekuje. Samolotem boje sie latac tylko i wylacznie dlatego, ze zastanawiam sie co bedzie w sytuacji, jak sie dopacza, ze wiza nie jest wazna i mnie wezma tymczasowo do aresztu imigracyjnego i dziecko oodadza legalnemu opiekunowi, obywatelowi-ojcu. Jak ja wywalcze dziecko z powrotem ? To wszystko nie jest takie proste!

Gość NianiaNiunia
Ja tez bym sie bala na paszporcie; mnie kiedys sprawdzili wize na lotnisku (mialam dwie wizy w paszporcie, ostatnia byla K1 i gosciu tak krzywo patrzyl, ale zrozumial, ze po K1 ubiegam sie o zielona karte, wiec zlozyl paszport z mina i mi oddal - a ja mam wszystko legalnie). Czasami sprawdza, czasami nie, ale jednak strach. Szukaj pracy jako niania live-in, zarobisz, bedziesz mogla miec dziecko przy sobie, moze nie bedzie tak zle.

Zrozpaczona matko, czytam Twoja historie od poczatku. Trzymaj sie cieplo! Jestes dzielna kobieta i wierze, ze Ci sie wszystko uda! Gdybym byla teraz w USA to moze udaloby mi sie Tobie jakos pomoc, ale co ja moge zrobic stad...? Mimo wszystko, pisz, bede sledzic Twoje losy i zycze Ci z calego serca powodzenia! 🖐️

Gość Klara_
Jak sobie radzisz, Samotna ? Mam nadzieje, ze w miare w porzadku... Mysle ciagle o Tobie. Musi Ci sie udac, musi! Jak czesto masz kontakt z ta pania adwokat?

Gość hej a gdzie mieszkasz???
tzn w ktorym miescie???piszesz ze jestes po trzydziestce ale rozumem nie grzeszysz.Co z tego ze jestes nielegalnie?wyszlas za obywatela i masz prawo zlozyc doniesienie i nic ci nie zrobia wiec powinnas isc na policcje i zglosic ze jestes straszona i wogole a poza tym sorki jak mozna napisac ze pracy nie mozesz znalesc bo nie masz ss???tutaj jest pelno pracy dla ludzi bez ss chociazby w serwisie ale widocznie fizycznie ci siue pracowac nie chce bo juz dawno bys sobie znalazla.Powiem ci ze ja mam ss ale nie nie mam samochodu a prace mam,roznosilam ulotki,dawalam ogloszenia na necie i mam domki do sprzatania do ktorych dojezdzam autobusem wiec droga kobieto jak sie chce to mozna i nie trzeba jeczec ze sie papierow nie ma.Wez sie w garsc i jak ci tak zle to idz na policje a poza tym jak mozesz szukac takich informacji na kafeterii zamiast na stronach dla poloniiii????normalnie szok.

Gość Klara_
hej a gdzie mieszkasz??? - dlaczego ja krytykujesz? Nie znasz jej sytuacji. Ona ma male dziecko i meza tyrana, ktory ja kontroluje.

Gość jestem i tyle
nie zwracaj uwagi na obelgi imbecyli... czy imbecylek... jak tak czasem czytam, te wpisy to wstyd, że polki się tak mogą wypowiadać, dla kogoś kto ma problem... po pierwsze po matce polce, należy się obywatelstwo "podwójne", czyli US-PL wystarczy, że sama matka o to wystąpi (jesteś matką, więc nikt nie podważy obywatelstwa ;) ), po drugie wiem, że w US takie rzeczy są drogie, ale jesteś europejką, wywal sprawę w strasburgu ( więc po prostu piszesz pismo i mają je rozpatrzyć! - był precedens dwa lata temu 2008 - a w US precedensy się liczą!) a tak na marginesie to bym się nie zastanawiała, załatwiła "lewe" papiery i do PL (kasę co masz wystarczy), albo na ukrainę i autokarem do PL i niech Cię szuka ;)

Gość jestem i tyle
nie musisz przechodzić inwigilacyjnej odprawy na lotnisku... załatw statek ;) dłużej i mniej legalnie, ale bezpieczniej dla dzieciaka

Gość jestem i tyle
nie ma sensu pisać, że mogła znależć pracę (na kartę taką czy inną) skoro ona chce nawiać z dzieckiem, żeby jej nie odebrali, pewnie, że może do innego stanu tylko po co (do roku ją z dzieckiem znajdą)? jak zwieje do europy (przez np ukrainę) zmieni adres ze 3 razy (np.: w opcji hiszpania-anglia- włochy) to ją znajdą jak dziecko pełnoletnie będzie ;)

Gość dkah
Ja bym nie wywozila dziecka ze stanu bo moze Cie oskarzyc o porwanie.Konto w banku mozesz zalozyc z tzw. Tax Payer # Dobrze jest nagrywac ale tez nie wiadomo czy to bedziesz mogla wykorzystac w sadzie(patrz chociazby na toczaca sie sprawe damskiego boxera Mela Gibsona).Na policji powinni miec specjalistke od domestic violance.Zadzwon i zapytaj.Takze mozesz dostac jak juz bys byla bez meza food stamps i health insurance na dziecko.Nie wiem gdzie mieszkasz ale moja kuzynka ma kancelarie adwokacka w Scottsdale i specjalizuje sie w tego typu sprawach.Ma license na Arizone i Californie.Dobrze by bylo gdybys zaczela prowadzic pamietnik w zeszycie albo blog jeszcze lepiej.Zapisywac kazdego dnia co sie wydarzylo ze szczegolami.Trzymaj sie cieplo.

Gość teressskaa
Autorko, strasznie Ci współczuję:( Jedyne co mogę to wesprzeć Cię duchowo. Trzymaj się. Powodzenia z całego serca.

Napisz dokładnie kiedy i gdzie się urodził to spróbuję go rozpracować i stwierdzić jak najlepiej go zniszczyć:classic_cool:.Może wrobić w pedofilię:classic_cool:?Albo podrzućic jakieś syfy jak np. narkotyki itp.:classic_cool:?

Gość dobze ci tak
hej a gdzie mieszkasz??? ty durny lbie ona ma dziecko.

Gość Max ma racje :)))
zglos ze maz molestuje dziecko tzn.dotyka niby przypadkiem intymnych miejsc - tylko dobrze sie przygotuj /kiedy,w jakich sytuacjach czy np. przy kapieli/ i juz sie nim zajma :classic_cool:

Gość rozpaczona matka
Max Zander vel Klaun, ale mnie rosmieszyles. Wiesz, moze to i bylby sposob, ale ja bym tak nie mogla! On dla corci jest naprawde dobry. Nie chce mieszac dziecka w tak obrzydliwy sposob! Wiecie, jakos leci. Wlasnie wyszedl do pracy. Dwa dni zlecialy spokojnie. Az dziwnie spokojnie, ale nie bede z tego powodu narzekac! Jakcy niektorzy ludzie maja dziwne podejscie do ludzkich problemow! Wyrodna matka. Ha,ha,ha! Ta wyrodna to by wziela dupe w krok zostawiajac dziecko i ulozyla sobie zycie od nowa! Leniwa? Ba! A wy kur...myslicie, ze ja domkow nie sprzatalam? To sa najlepsze pieniadze! Ale ja nie moge zabierac dziecko ze soba, bo Amerykanka to przeszkadza! Pierwszy, drugi, trzeci raz ok, ale na dluzsza mete nie da rady. Znowu do madralijskich. Zapytajcie bab na domkach, czy mozesz zaczac przychodzic z prawie 2 letnim dzieckiem. Ile sie zgodzi? Jedna? Dzwonilam do serwisow, potzrbuja do pracy jak najbardziej, ale nie z dzieckiem. Swoje domki teraz nazbierac nie jest latwo, bo wszyscy szukaja oszczednosci, a do serwisu owszem, ale musze znalezc opieke nad dzieckiem. NIANIA=MOJE ZAROBKI !!!! Umiecie logicznie myslec?

Gość rozpaczona matka
Mimo wszystko dziekuje wszytskim za podtrzymywanie mnie na duchu. Juz jest znacznie lepiej! Ja sie zmienilam, ba!nawet probuje nawiazac rozmowe z moim mezem. Uswiadamiam mu, ze my sie nienawidzimy, ale mamy dziecko. Probuje sie z nim dogadac, ze najlepiej jakbysmy zamieszkali osobno, powiedzialam, zeby nie pierd... glupoty, bo go zalatwie inaczej (nie mialam pojecia jak, ale bylam strasznie pewna siebie) i zeby lepiej nie fikal bo ja jestem "done" i juz dobrze przygotowana na wojne. I zeby to przemyslal, bo wojne moze przegrac. Dodalam bardzo powaznie, ze ja nie zartuje, jego czas sie skonczyl. Nic nie odpowiedzial.I dalej cisza... Drugi dzien. Mijamy sie. SUPER! Przynajmniej sie zamknal... Czekam, az przemysli. On nie jest glupi. A moze i jest. Nie wiem, ale gram. Jestem dobra aktorka lol W srodku sie czeslam jak nienormalna, ale na zewnatrz-twarda baba. Zobaczymy :) ale pierwszy raz od dawna jestem spokojniejsza i bardziej pewna siebie niz kiedykolwiek!

Gość rozpaczona matka
do dkah Bardzo dziekuje za namiary, ale jak narazie trzymam sie mojej pani adwokat. Nie wiem jak jej praca zaowocuje, ale narazie czekam :) To Scottsdale przy Phoenix? Niezly kawalek ode mnie! :) Pozyjemy, zobaczymy, czekam teraz na jego krok, bo chyba zrozumial, ze nie ma wyjscia jak sie ze mna sie dogadac. Trzymajcie kciuki, ja jestem nastawiona optymistycznie. Jakby dobrze poszlo, przeprowadzilabym sie na apartament, opieka nad dzieckiem bysmy sie podzielili i jakby corcia byla u niego, moge isc do pracy! Musialby mi tylko pomoc na starcie, ale i tak bardziej mu sie to oplaca, niz wycieczki do NY ! Boje sie i sie nie boje! Jestem nastawiona na wojne, ale jakas taka spokojna intuicyjnie :)