Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jaaneman

ślub z Indusem w Polsce

Polecane posty

Witam. Ja i mój narzeczony planujemy wkrótce się pobrać. On jest z Indii, więc żeby żadna ze stron nie była pokrzywdzona chcielibyśmy wziąć ślub cywilny w Polsce, a religijny w Indiach. No i tu zaczynają się problemy. Żeby wziąć ślub w Polsce wymagany jest dokument potwierdzający, że nie ma przeszkód prawnych do zawarcia związku małżeńskiego. NIstety żaden urząd ani placówka dyplomatyczna Indii czegos takiego nie wydaje, czyli potrzebny jest "proces" w polskim sądzie rodzinnym. Moje pytanie: czy któras z Was przez to przechodziła? Jak długo może potrwac załatwianie tego pozwolenia? Czy pomoc prawnika może pomóc, czy to wyrzucanie pieniadzy w błoto?

A placówka w Indiach? Zapytam siostrę, ma wielu przyjaciół i znajomych Indusów. Wielu z nich ma żony Polki :) Jeśli nie otrzymasz tu odpowiedzi, napisz do mnie maila, postaram się pomóc :) Pozdrawiam :)

No niestety nie. W Indiach nie maja takiego typu dokumentu. Tam mnóstwo małżeństw nie jest nawet zarejestrowanych w USC. Po prostu ludzie pobieraja się w świątyni i sołeczeństwo to uznaje. Zwłaszcza w małych miasteczkach i wioskach. Moglibysmy wziąć ślub w Indiach i zarejestrowac go w polskim USC, ale nikt z mojej rodziny do Indii nie poleci, więc dlatego chcieliśmy to tak rozdzielić, żeby było sprawiedliwie. dziękuję na pewno się odezwę.

Gość esmalina
a nie moze jego mama i tata wydac takiego oswiadczenia, ze on jest stanu wolnego? ja przechodzilam cos takiego ale nie w polsce..trwalo 6 tyg.

Oświadczenie jego mamy (tato nie żyje), z tego co wiem, będzie potrzebne, ale jako dowód podczas tego całego przesłuchania w sądzie rodzinnym. natomiast jak mi wiadomo, nie jest to wystarczający dokument według prawa Polskiego. A jeżeli weżmiemy slub w Indiach wtedy w Polsce możemy go zarejestrowac, żeby był ważny według prawa polskiego. Drugi raz ślubu w Polsce nam nie dadzą, więc ta opcja odpada

Trochę racji masz, ale nie do końca. Indus to obywatel Indii. W Polsce funkcjonują obie nazwy Indus oraz Hindus. Hindus pisany wielką litera, to obywatel Indii, a hindus pisany małą wyznawca hinduizmu. Osoby związane z Indusami radzą w Polsce używać Indus, ponieważ Hindus jednoznacznie kojarzy się z wyznawcami hinduizmu, a nie wszysce Indusi to hindusi. Można niechcący kogoś obrazić :)

jaaneman, dzieki za wyjasnienie, zawsze zastanawialam sie jak nazwac obywatela indii, ktory nie wyznaje hinduizmu :)

Gość drasna
jakie pytania padają na takim przesłuchaniu? Ja mam rozprawe za pare dni i nie bardzo wiem czego mam sie spodziewać. Slyszałam od p. adwokat że to jest straszne... ale co moze być strasznego skoro nie mamy nic do ukrycia... a najgorsze jest to że ja nie pamiętam co robiłam tydzień temu wiec co to bedzie jak sie mnie zapytają o jakąś date... wogle z nikąd... :?

bo w Indiach to sie zalatwia wszystko za kase (niestety). Jak nie macie swojego czlowieka tam zeby poszedl i sie 'usmiechnal' to sprawdzcie sobie te strone internetowa. Akurat zaznaczylam chyba certyfikat o jaki wam chodzi, troche kosztuje ale chyba warto sprobowac? https://www.yourmaninindia.com/?module=concierge&action=serviceinfo&serviceid=46 P.S Tez jestem zona Indusa, Tamil Nadu rulez!:-D