Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolinkkka

prawa nastoletniej matki

Polecane posty

Gość Karolinkkka

Cześć wszystkim , chciałabym wiedzieć jakie przysługują mi prawa jako nastoletniej matce ? Jestem w 4 msc . ciąży i chciałabym wiedzieć , a w internecie nie moge sie doszukac nic na ten temat . Czy zaraz po porodzie moje dziecko musi być przepisane na moją mame ? dodam że mój chłopak jest niepełnoletni . czy jest taka możliwość żebym to ja była w świetle prawa Mamą mojego synka ? i jak to jest ze szkołą , co moge a czego nie moge ? i pieniądzę , dostaje jakiś zasiłek itp . ? dodam że w mojej rodzinie nie ma problemów z pieniędzmi , miesięcznie na jedną osobę przypdaa coś ponad 2000 tys .

W swietle prawa ty jestes mama dla swojego dziecka,nawet jesli jestes niepelnoletnia.Chyba ze dobrowolnie sie tych praw zrzekniesz to inna sprawa lub twoi rodzice wystapia do sadu i sedzia zdecyduje o czesciowym pozbawieniu Cie praw i czesc tych praw przekaze rodzicom,ale po skonczeniu 18 lat mozesz sie wtedy ubiegac o przywrocenie pelni praw rodzicielskich.

Gość wykorzystalaś juz prawo
do spierdolenia sobie życia

Gość asdfff
prawem nastoletniej dziewczyny jest uczenie sie a nie pierdolenie, tego nie wiedziałaś, bidula

Gość 4 miesiac i już wiesz
że synek? dziecko poczytaj o ciąży a potem zakładaj prowokacje :D

można wiedzieć już w 4 miesiącu - ja w 16tc dowiedziałam się, że dziewczynka. Kolejne wizyty zweryfikują tę opinię :) Wiadomo do dnia porodu nie można być niczego pewnym :)

Gość Karolinkkka
mam dobrą wiedzę , jeśli chodzi o temat ciąży . To nie jest żadna prowokacja , czy wy musicie wszystko brać za pro? Myślę że to i le mam lat jest tu najmniej ważne :) . i nie sądzę że zepsułam sobie życie , owszem jestem przerażona ,ale z wszystkim trzeba dać sobie rade . ok ,a chciałabym się dowiedzieć jak to ze szkołą ? nie chce opuszczać za dużo dni ,a termin na styczeń . Przysługuje mi jakieś wolne z racji porodu itd .? czy mogę zabierać dziecko z sobą do szkoły ? czy do takich małych dzieci można zamawiać opiekunkę ? i słyszałam ,że są jakieś zasiiłki od państwa dla nastolatek ?

Gość Karolinkkka
hej no jest tuuu ktoś ? : O

Gość ziajka mamaa miaa
a masz skonczone 16 lat?

Gość Karolinkkka
w sierpniu skończę .

Gość Karolinkkka
czy jest zasiłek dla nastolatek w ciąży? Czy dziecko może ze mną siedzieć na lekcji?

Gość Karolinkkka
ide teraz do 2 liceum bo poszłam rok wcześniej do szkoły .

Gość ale Śię uśmiałam
A od kiedy to kurwy mają prawa :O

Gość gość
No to masz "powody" do dumy.. :o 🖐️

Gość Karolinkkka
nie wyzywaj mnie od kurw , radzę się zapoznać z znaczeniem tego słowa . jak jesteś taką dewotą to nie udzielaj się na topikach które Cię aż tak badzo bulwersują .

Gość ziajka mamaa miaa
jesli nie masz skonczonych 16 lat to twoj chlopak bedzie mial ciezko oj bardzo ciezko bo nie mozna wspolzyc z dziewczyna ponizej 16 roku zycia wiec moze isc do paki za to. dziecko musi byc przepisane na mame bo nie jestes pełnoletnia. u ciebie jest bardzo wysoki dochod wiec zailku nie dostaniesz

Gość marcyś
nie masz żadnych :< będziesz dostawać niesłusznie pieniądze od państwa, zamiast się uczyć i pracować, jak każdy.

Gość zasilek a za co
skoro twoji rodzice sa majetni niech utrzymuja dziecko ... dlaczego my podatnicy mamy placic za twoja glupote ?

ze szkołą jest tak , że możesz wystąpić o indywidualny tok nauczania , wtedy nauczyciele będą przychodzić do ciebie do domu . nie wiem ile dokładnie może to trwac ale myślę że mogłabyś całe drugie półrocze uczyć się w domu. inna sprawa jest w szpitalu. rodziłam niedawno i na sali leżała dziewczyna też nieletnia . nie mogła mieć dziecka przy sobie do póki nie było przy niej kogoś dorosłego (mamy, cioci,babci itd...) dziecko było cały czas na oddziale noworodkowym pod opieką pielęgniarek. ona mogła do niego chodzić , karmić itd ale zawsze pod nadzorem. tak przynajmniej jest w legnicy

Gość belferkaaaaaaaaa
Szkoła moze Ci udzielić urlopu, ale musisz to sobie przemyśleć wszystko. Jeśli masz termin na styczeń, dobrze byłoby zaliczyć semestr zimowy przed porodem. A potem - zobaczysz. Jesli będziesz miała z kim zostawić dziecko, to wracaj do szkoły i kontynuuj naukę, po co masz tracić rok. Jesli nie, to wyjścia są dwa: szkoła Cię urlopuje, Ty wracasz za rok, albo przenosisz się do szkoły zaocznej. Co do przychodzenia z dzieckiem do szkoły - to wybacz, ale nie jest to najlepszy pomysł. Jak sobie to wyobrażasz logistycznie ?? ;) Zasiłki - nie wiem, musisz zapytać w pomocy społecznej. Jesli jesteś niepełnoletnia, to Twoi rodzice mogą zostać prawnymi opiekunami Twojego dziecka, nie oznacza to, że zostajesz pozbawiona praw rodzicielskich, oczywiście.

Gość Karolinkkka
ale chłopak też nie ma skończonych 16 , skończy je w we wrześniu ,nie sądzę że pójdzie siedzieć , gdyż nazwę to tak ,że moi rodzice "mają znajomości " . I naczytałam się bardzo wiele o tym ze TERAZ można uprawiać seks od skończenia 15 roku życia więc problemów pod tym kątem nie będzie , no ok o ten zasiłek to właściwie specjalnie się nie będe ubiegać , bo pieniądze to nie problem heh . ale co do szkoły ? jak to jest z tymi ""urlopami " i wgl ?

Gość sdfdrg
w tym roku weszlo prawo ze do 15 roku zycia !!!! autorko jak chcesz pogadac zapraszm na gg 12486465 pomoge ci... tu sa idioci nie umieja czytac ze zrozumieniem

Gość marcyś
gdybym była nauczycielem, to strasznie by mnie wk****, gdybym musiała przychodzić do czyjegos domu zeby nauczać taką głupią małolatę, która nie potrafi myśleć. i to w ramach takiej niskiej pensji.

Gość belferkaaaaaaaaa
Faktycznie ,zapomniałam o zajęciach indywidualnych, ale o to wszystko musisz pytać w swojej szkole.

Gość ziajka mamaa miaa
. a lat musisz mieć skonczone 16 by moc wspolzyc

Gość belferkaaaaaaaaa
Marcyś ---> zajęcia indywidualne są dodatkowo płatne. Daj spokój małolacie i tak już sobie nagrzebała w życiu.

Gość Karolinkkka
no szkoły nie chce zmieniać , chodzę do najlepszego liceum w mieście ehh cięzko byłoby to zmarnować , pamiętam te starania zeby sie do niej dostać .. BYŁO CIĘŻKO ! żeby rok zaprzepaścić też nie ma mowy . heh ,rozważam opiekunkę , rodzice też pracują

jakie to ma znaczenie ile trzeba mieć lat żeby móc współżyć ?!

Przy takich dochodach na osobę nie przysługuje Ci zasiłek- zresztą przecież nie jest Ci potrzebny. Co najwyżej wystąp o alimenty, jeśli ojciec dziecka nie będzie w stanie ich płacić to prawdopodobnie obciążą nimi jego rodziców. Jesteś matką dziecka, po porodzie zabiegaj o to żeby tata dziecka uznał synka- wtedy oboje figurujecie jako rodzice. Jeśli go nie uzna, nie ma żadnych praw rodzicielskich, ale też żadnych obowiązków wobec dziecka. Tobie przysługują prawa rodzicielskie, Twoi rodzice mogą je tymczasowo przejąć jeśli tak zdecyduje sąd (lub to będzie wasza wspólna decyzja). Sąd zdecyduje o tym jeśli nie będziesz w stanie wywiązywać się z obowiązków. Z powodu takiej sytuacji życiowej szkoła ma obowiązek ustalić Ci indywidualny tok nauczania- np. nie chodzisz na lekcje, a nauczyciele przychodzą do domu, albo uczysz się samodzielnie a do szkoły chodzisz tylko na sprawdziany. Miałam w 2. i 3. klasie liceum dziewczynę z małym synkiem, w czasie później ciąży i przy malutkim dziecku była w domu właśnie (rok w szkole opuściła, rok nauki zaliczyła "w domu"). Możesz zatrudniać opiekunkę, oczywiście, nawet do noworodka, ale pamiętaj że opieka matki jest bardzo ważna. Radzę jednak indywidualny tok nauczania albo nawet rok przerwy od szkoły. Później możesz posłać dziecko do żłobka. Powodzenia