Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość conwalya

Problem z wiekiem ciąży.

Polecane posty

Gość conwalya

Hej dziewczyny. Mam dość głupi problem, ale przeglądając różne fora spotykam się z różnym podejściem do wieku ciąży, czyli np. raz ktoś pisze, że ciąża ma 8 tygodni i 2 dni to jest w 8 tygodniu, a inna osoba określa to jako 9 tydzień. Ja w chwili obecnej jestem w 10 tygodniu i 3 dniu i nie wiem właśnie czy dobrze mówię, że jestem w 11. Trochę pogmatwałam, ale już mam taki mętlik w głowie z tym, że szok. Dzięki z góry za rozjaśnienie mi sytuacji.

Mnie też to dziwiło, ale właśnie w ten sposób się liczy- jak masz pełne 10 tygodni i jeszcze od 1 do 6 dni- to tydzień ciąży dziesiąty. Nielogiczne trochę, bo według mnie jeśli dziesiąty tydzień się skończył, a jedenasty już zaczął, to już jest jedenasty ( w toku). To tak jak powiedzmy jest druga połowa meczu- jest druga wtedy kiedy się pierwsza skończyła a druga zaczęła, a nie kiedy się druga skończy :) Ale nic nie poradzisz, wiek ciąży jest w ten sposób określany i nigdzie z innymi kryteriami się nie spotkałam :)

Gość historynka co ty gadasz
wiadomo, że 10 tyg i 3 dni to 11 tydzień ciąży. I tak to się liczy i tak jest.

Nigdzie do tej pory się nie spotkałam z tym "logicznym" myśleniem. Więc gadam to co wiem z doświadczenia. W pierwszej ciąży która trwała 24 tyg. i w tej (dopiero ósmy czy dziewiąty tydzień) i u lekarza, i w szpitalu, i na badaniach usg spotykałam się też z takim właśnie określaniem wieku ciąży (tylko skończone tygodnie). Co do szpitalu- w karcie którą dostałam przy wypisie też mam napisane: poród przedwczesny w 23. t.c., później precyzyjniej określony wiek ciąży- 23 tygodnie 6 dni. Nie musicie mnie przekonywać, wiem że jak jest skończone np. 6 tygodni to bieżący tydzień to siódmy, nie wiem skąd takie liczenie u lekarzy.

Gość tak jestes ...
historynka, jak zwykle ekspert od siedmiu bolesci...wez spierdalaj tępa cipo....

Gość parappapa
jesteś w 10 tygodniu. liczą się tygodnie ukończone, każde dziecko rozwija się inaczej dlatego liczy się ukończony tydzień :)

ja jestem w 35 tc i 3 dniu i mowie zawsze ze jestem w 35 a nie w 36 bo do 36 brakuje kulka dni

Gość conwalya
Jak dla mnie to dziwne to trochę, ale cóż, dzięki za odpowiedź:)

Gość Hagneta
Tak, liczy się ukończone tygodnie, czyli 10t i 6d to 10t.Tak jest przyjęte.