Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowkowa

ach te przesądy

Polecane posty

Gość ciezarowkowa

1. Nie przechodź pod sznurami z bielizną, kablami i drabinami bo dziecko okręci się pępowiną. 2. Nie farbuj włosów bo maluch urodzi się rudy. 3. Nie dziel się jedzeniem bo po porodzie nie będziesz mieć pokarmu. 4. Nie patrz nigdy przez wizjer ani dziurkę od klucza bo dziecko będzie miało zeza. 5. Nie patrz na księżyc bo maluch będzie łysy. 6. Nie patrz na słońce bo szkrab będzie często płakać. 7. Nie zgadzaj się na bycie chrzestną - bo to przyniesie nieszczęście chrześniakowi. 8. Nie przyjmuj zaproszenia na ślub bo sprowadzisz nieszczęście na młodą parę. Nie chodź też na pogrzeby bo sprowadzisz nieszczęście na swoje dziecko. 9. Nie używaj w czasie jedzenia noża bo dziecko urodzi się z zajęczą wargą. 10. Nie siadaj po turecku bo maluszek będzie miał krzywe nogi. 11. Nie przymierzaj okularów bo dziecko urodzi się z wadą wzroku. 12. Nie zapatrz się na nikogo bo dziecko będzie do niego podobne (co ciekawe działa nawet w przypadku innych ras i kolorów skóry ciekawe, co na to genetyka?). 13. Podczas zmywania naczyń, nie ochlap brzucha wodą bo dziecko będzie alkoholikiem. 14. Podczas wizyty u krawcowej nie pozwól na przypięcie żadnej szpilki bo łożysko się „przypnie i z trudem potem wyjdzie. 15. Nie noś łańcuszków, apaszek, wisiorków bo dziecko okręci się pępowiną. 16. Jeśli się czegoś wystraszysz, uważaj gdzie się dotkniesz w tym miejscu dziecko będzie miało znamię. 17. Nie przechodź przez rozstajne drogi - bo sprowadzisz nieurodzaj. 18. Nie siedź tyłem do kierunku jazdy bo dziecko ułoży się pośladkowo i nie ominie cię cesarskie cięcie. 19. Nie kochaj się z mężem przez dwa miesiące przed porodem bo maluszkowi będą ropiały oczka. 20. Nie maluj się w ciąży bo dziecko będzie transwestytą (osobiście moja ulubiona porada!). 21. Nie przytulaj się do włochatych psów bo dziecko będzie kudłate. 22. Nie przytulaj psów i kotów bo całą miłość przelejesz na nie i zabraknie ci jej dla dziecka. 23. Nie patrz na ogień bo dziecko urodzi się z rumieniem na twarzy. 24. Nie przejmuj się zgagą wtedy rosną dziecku włosy. 25. Nie kupuj niczego przed porodem bo zapeszysz.

co do tej pępowiny to jeszcze paska nie można nosic zebys przypadkiem nie założyła :D jedna z ciotek się na mnie rzucila zeby mi go zdjąć niezle :D rozbawilo mnie to zebrane do kupy :D

Gość kokojambo
Nie farbuj włosów, bo dziecko będzie rude:o Większej durnoty nie słyszałam :o

Kurde, teraz wiem, czemu moja ma mało włosów - przejmowałam się zgagą! No i wszystko jasne.

ale mi ostatnio teściowa powiedziała, że ktoś tam ma rumień na plecach, bo matka w ciąży zapatrzyła się na ogień. Po raz kolejny potwierdziła mi, że warszawiacy to ciemoki (teściowa urodzona jest i mieszka w Warszawie). A moja koleżanka z pracy wierzy w ten przesąd z matką chrzetną.

Gość brednie, brednie ;)
Wychodzi na to, że baba w ciąży ma siedzieć goła z równymi nogami, nie jeść, nie pić i najlepiej się nie ruszać, bo coś się jeszcze stanie złego :D Z tego wszystkiego wierzę tylko w jedno- z tym chrześniakiem. Znam tylko 3 kobiety które poszły za chrzestną będąc w ciąży- ich dzieci i dzieci dla których są chrzestnymi mają naprawdę popieprzone życie i prawie nigdy nie zaznały szczęścia. Więc mówcie sobie co chcecie, ale w XXI wieku wierzę w ten przesąd :P

Zwykły zbieg okoliczności. Ja nie wierzę w żadne przesądy.

Gość v.n.n.
omg a ja w bliskim otoczeniu mam osoby, ktore wierza w jakies zauroczenia, bo ich dzieciom sie to przytrafilo. Moim jakos nigdy. Najlepsze jest, z jakim przejeciem opowiadaja o odzczynianiu tych urokow - plucie po katach, lizanie oczu :D masakra..

Gość v.n.n.
ja robilam wiekszosc z ww rzeczy ku oburzeniu innych :D

Gość weimeranka
nie no w to wszystko wierze!!!!! ps. oczywiscie ze nie!!!!

w przesądy jako takie nie wierzę ale ca ła moja rodzin(rodzice siostra i syn)a ma znamiona spowodowane różnymi rzeczami :( ostatni to mój syn, ma znamię w miejscu gdzie sparzyłam brzuch żelazkiem i on i ja mamy taki sam ślad :(

Gość 530 - orabge a 605- plus
dla mnie bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALe rzeczywiście coś jest w tym by ciężarna nie była chrzestną i nie chodziła na pogrzeby !