Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coz za refleks

szpitale pobierają NIELEGALNE opłaty za zzo, porody rodzinne i sale 1os.

Polecane posty

Gość coz za refleks

Gość coz za refleks
pewnie słyszałyście o tym raporcie NIK-u. co sądzicie? wydało się, zę skurwysyny biorą kasę bez podstaw prawnych

a wytłumaczy mi ktoś - jak to się dzieje że wszędzie za wszystko opłaty pobierają a szpitale ciągle zadłużone? nie kumam o co w tym chodzi

Gość c.rr
Tease27 - tez chetnie sie dowiem

Gość hdrdrty
W naszym szpitalu brali 500 zł za znieczulenie. Dopierdolili im karę, chyba 100tyś za to. Teraz w ogóle znieczuleń nie ma, ani za opłatą, ani tym bardziej za darmo. Ot polityka, zrobili dobrze kobietom, jak chcesz rodzić, to w męczarniach.

ja też bym się chętnie dowiedziała gdzie idą nasze pieniądze z ubez. !!! bo qwa im wiecznie mało, podstawowego wyposażenia nie mają, jedzenie jak dla psa i wieczne pieprzenie o długach !!! niech ich sprywatyzują może w końcu nastąpi jakiś przełom bo gorzej to już nie może chyba być !!

Gość coz za refleks
Tease bo oni te kasę biorą do kieszeni!

Gość coz za refleks
to jest żałość, kobieta płaci ciężkie składki a zzo jej się nie należy, sala 1 osobowa się nie należy (musimy rodzić jak na taśmie-kilka pań odgrodzonych parawanem albo i nie), za poród rodzinny chcą kase. szok

w moim mieście też przez te afery nie ma znieczuleń( tylko w jednym z 4szpitali pod warunkiem, że rodzisz 7-15) i dupa, a chętnie bym zapłaciła a gdzie pieniądze? Dlaczego prywatne szpitale i przychodnie przynoszą dochody, a państwowe nie? Bo darmozjady siedzą na stołkach i chapią, ile się da. Najgorszy jest nfz i managerowie w szpitalach też pewnie kiepsko przeszkoleni, ale od nfz się zaczyna. Już dawno przerzuciłam się na prywatne ubezpieczenie i tracę pieniądze na składki

Gość coz za refleks
Minia a ile placisz za prywatne ubezpieczenie i czy ono obejmuje poród?

Gość u mnie w szpitalu
w którym chce rodzić znieczulenie jest bezpłatne, poród rodzinny też ale w ramach możliwości proszą o datek 100 zł na szpital jeśli ktoś może w szpitalu w którym rodziłam pierwsze dziecko znieczulenia nie było wcale a poród rodzinny bezpłatny.

Gość Są dwie opcje
Dwa razy rodziłam płacąc za zzo w szpitalu na Karowej. Nie żałuję ani złotówki. Warto było. W szpitalu wisiał oficjalny cennik, otrzymałam nawet paragon z informacją "opłata za zzo".Nic nie było szyto-kryto, wszystko oficjalnie. Pieniądze, które zapłaciłam szpital przeznaczał na rozwój oddziału dla wcześniaków. Szczytny i słuszny cel biorąc pod uwagę fakt, że nasze koooorewskie państwo nie chce płacić szpitalom na oddziały wcześniacze. Gdybym miała rodzić raz jeszcze też bym zapłaciła.

nie, ja płacę 600zł/rocznie za prywatną przychodnię w tym mam wszystkich lekarzy i badania. W moim mieście i tak nie ma prywatnej kliniki położniczej, więc pakietu z hospitalizacją nie brałam, ale kosztuje około 2000zł/rok. Jestem ubezpieczona normalnie, więc chociaż przez te 4dni po porodzie skorzystam ze składek płaconych ostatnie 5lat

To nie powinnysmy placic zlodziejskiemu zusowi skoro na porod w ludzkich warunkach nie ma co liczyc.W niemczech zus nie jest obowiazkowy.My tez w uni,ale co chwila widac ,ze jestesmy obywatelami drugiej kategori!

Nielegalne opłaty w szpitalu, na pogotowiu, w zakrystii parafialnej...wszędzie. Kraj jest skorumpowany.

Gość u mnie w szpitalu
ale co ty rozumiesz przez poród w ludzkich warunkach? Co ty byś chciała tam mieć? szampan i truskawki?

zgadzam się. Powinien być wybór- kto chce płaci, a kto nie leczy się prywatnie, odkłada sam na emeryturę itd. Jeśli noga by mi się w życiu podwinęła, przynajmniej byłabym sobie sama winna, że za niska emerytura czy nie stać mnie na sanatorium. A tak płacę od 18r.ż. składkę, a emerytury i tak dostanę grosze, na operację czeka się latami itd.

Ja na szczęście znalazłam szpital niedaleko mojego pożal się Boże miasta, który jest wręcz idealny (przynajmniej do teraz słyszę same pochwały na jego temat). Pokoje porodowe są tylko i wyłącznie 1-osobowe, zzo jest darmowe i za obecność osoby towarzyszącej też nie płaci się ani grosza- jest wzmianka o tym, że jeżeli ktoś chce może wpłacić dowolną kwotę na konto szpitalnej fundacji dla pacjentek oddziału ginekologiczno-położniczego.

Gość coz za refleks
zaden szampan i truskawki tylko godne traktowanie, dostęp bez łaski do zzo i możliwość rodzenia z os. towarzyszącą bez dodatkowych opłat. minia za 2000 rocznie ma się też wliczony poród w prywatnej klinice, tak? dobrze zrozumiałam?

Gość ghxgfhfg
I co w związku z tym, że nielegalnie? Nielegalnie ale opcja jest. Cóż z tego jak ktoś będzie z tym walczył i sprawa zakończy się tak jak ktos wyżej napisał - było źle za opłatą to teraz znieczuleń nie ma wcale. To bezsens walczyć z jednostkami kiedy to całe masy stosują taka praktykę.

Gość coz za refleks
Pani Kara a zdradzisz co to za szpital ?

Gość coz za refleks
ale dlaczego w całej UE znieczulenia są oczywistością a u nas to co u innych standardem zawsze musi być luksusem dla wybranych (czyt. bogatych) :O

coz za refleks około 2000 kosztuje z hospitalizacją, karetkami itd. ale we wrocławiu nie ma prywatnej klinik położniczej, więc to bardziej dotyczy osób które nie są wcale ubezpieczone. Bez sensu byłoby płacić to ubezpieczenie skoro mam z pracy i tak czy siak będę rodzić w państwowym szpitalu. Ubezpieczenie jest w firmie InterRisk, ale przyporządkowane do konkretnej przychodni i nie wiem, jak w innych miastach. Np. w moim rodzinnym mieście poród w prywatnej klinice kosztuje 1000zł ze wszystkim, ale mam tam ze 100km, więc bez sensu

Gość tyrtwtrwer
Dlaczego, dlaczego... Bo u nas jest taka mentalnosć i rozwinięcie społeczne. Poród ma boleć, kobieta ma rodzić godzinami, obowiązkowo bezpodstawne nacinanie krocza, kamienie piersią do skończenia 7 roku życia dziecka. A cesarka to największe zło i wymysł ludzi którzy dzieci nie kochają. Szczepienia to zastrzyki smierci. A znieczulenie? To trucizna dla dziecka, ja się spotkałam ze stwierdzeniem że jesli weźmiesz znieczulenie podczas porodu to urodzisz roślinkę.

Gość coz za refleks
Minia ja też jestem z Wrocławia"! gdzie będziesz rodzić? no wiesz, może i bezsensu ale ile stresu mniej i masz niemal pewność, zę nie potraktują Cie jak gówno:O

Gość coz za refleks
dzięki Pani. Kara, ale jak to możliwe że w publicznym szpitalu są takie luksusy a w innych też publicznych jest syf? od czego to zależy?

Prawdę mówiac, jest to jedyny taki szpital z którym się dotychczas spotkałam. Szpital dla ludzi, dosłownie. I własnie dlatego jest strasznie zadłużony, bo traktują ludzi jak ludzi a nie jak mięso. Jeżeli jest taka konieczność robią zabieg odrazu, nie czekają i właśnie dlatego m.in. szarpią się teraz z NFZem o pieniądze bo ten nie chce im zwracać za zabiegi przeprowadzane od ręki. Mój mąż miał tam zabieg urologiczny. Fakt, poszedł do urologa z tego szpitala prywatnie i nawet zapytał wprost tego lekarza ile za opiekę na co ten odpowiedział mu, że on ma płacone tyle, że nie musi skubać swoich pacjentów :-| Byliśmy w szoku tym bardziej, że szpital w moim mieście bierze za wszystko a i tak jakość usług jest gorzej niż mierna a tutaj 30km dalej takie coś. Personel jest przesympatyczny a i przy wyjściu dostajesz kosmetyczkę z logo szpitala :P ;)