Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lorekaala

umowa notarialna prosze o pomoc

Polecane posty

Gość lorekaala

remontuje mieszkanie ubabci 2 pkoje łązienka i kuchnia, babcia chce pisać umowę, że przydziela mi te pomieszczenia( jest jeszcze druga strona), a po jej smierci zajmuje całe mieszkanie. nie wiem jak spisac taką umowę , w jakiej formie, jakie sa opłaty itp..prosze o pdowiedź

Gość lorekaala
up

Idź do notariusza, on wszystko spisze. A opłaty są różne. Zadzwoń i popytaj.

Gość kreglek
dlaczego na zadane pytania ,odpisujecie"zadzwoń i popytaj" jeśli ktoś zadaje pytanie,to chyba chce poznać odpowiedź ,a to,że może gdzieś zadzwonić i popytać,to pewnie wie:(

Ale jaki w tym problem, żeby właśnie zadzwonić i zapytać? Przynajmniej będzie miała pewność, a tutaj różne rzeczy mogą ludzie mówić.

Gość jezeli jest to mieszkanie
wlasnosciowe babci, nie ma ona meza, musi zrobic darowizne na ciebie. oplata notarialna jest zalezna od paru czynnikow, np: -od wartosci rynkowej mieszkania -inaczej jest licozna stawka jezeli zobowiazesz sie nie sprzedawac mieszkania przez najblizsze 5 lat -200 zl kosztuje oplata za wpis ze babcia bedzie mieszkala wciaz w tym mieszkaniu az do swojej smierci w powyzszych przypadkach nie placisz (o ile mieszkanie bedzie spisywane tylko na ciebie nie na meza jezeligo masz) podatku od darowizny. nie wiem skad jestes a ni jak jest u ciebie ale na slasku oplata notarialna za darowizne mieszkania wycenionego na 150tys (bez 200 zl za wpis o dozywotniego mieszkania babci) wyszla niecale 1500 zl.

ależ oczywiście, że płaci podatek od darowizny!!!!!!!!!!!!!! chyba, że mieszkanie nie przekracza kwoty 10000 zł, jeśli przekracza to płaci od nadwyżki!!!!

to wy wprowadzacie w błąd najbliższa rodzina jest zwolniona z podatku tylko do kwoty 9 637 zł potem płaci podatek od nadwyżki!!!!!!!!!!!!!!!

nie nie placi zadnego podatku od darowizny! wlasnie wczoraj bylam u notariusza skladajac papiery bo bacia bedzie robic darwizne wspomnianego mieszkania na mnie :O

Gość wymarzona
spiszcie umowe z tzw,prawem sluzebnosci,czyli zapewniasz babci dozywoynia opieke,wtedy oplacasz tylko notariusza,a ten zapis jest niepodwazalny,bo to babcia wyznacza osobe ktora chce zeby sie nia opiekowala w zamian za zapis mieszkania.

zapis o prawie sluzebosci kosztuje 200 zl ;)

płaci podatek!!!!!! a ty skoro byłaś u notariusz i podał ci tą kwotę 1500zł to w tym jest już zawarty podatek!!! i będziesz to miała wyszczególnione w tym co ci notariusz da!!!!!!!!!!!!!!!!!!! podatek od darowizny zazwyczaj płaci się od razu notariuszowi i on odprowadza go do urzędu skarbowego no chyba że to mieszkanie nie jest warte 10000 zł

oplata notarialna, w tym wypis i kolejny wpis do ksiegi wieczystej i mieszkanie warte 150 000 zl za 1500? :D :D :D

Gość matacz..
jestem_sama dobrze piszesz , jest podatek powyzej pewnych kwot w zaleznosci od stopnia pokrewienstwa !

Gość to chyba wasi notariusze
was naciagaja :D

Gość matacz..
grupa podatkowakwota wolna od podatku I9637 zł II7276 zł III4902 zł Skala podatkowa Niestety, z początkiem roku nie zmieniła się obowiązująca skala podatkowa podatku od spadków i darowizn. W I grupie podatkowej nadal są więc stawki podatku - 3,5 i 7 proc. Im wyższa jest przy tym nadwyżka kwoty spadku czy darowizny ponad kwotę wolną od podatku, tym pod wyższą stawkę ona wpada. Tak samo wygląda to w II grupie podatkowej, z tym, że tu podatek płaci się wedle stawek - 7, 9 i 12 proc. W III grupie stawki wynoszą nadal - 12, 16 i 20 proc. Niestety, nie wzrosły też progi podatkowe, czyli kwoty po przekroczeniu których spadek lub darowizna wpadają pod wyższą stawkę podatku. Dla wszystkich grup podatkowych progi są jednakowe: 10 278 zł i 20 556 zł. Jak liczyć podatek według skali Dostałeś np. od wuja darowiznę w wysokości 40 tys. Wujek to druga grupa podatkowa. Od kwoty darowizny musisz więc w pierwszej kolejności odliczyć kwotę wolną od podatku przypisaną do drugiej grupy podatkowej, czyli od 40 tys. zł odjąć 7276 zł. Do opodatkowania zostaje 32 724 zł. Tę kwotę podstawiasz do tej części skali podatkowej, która przypisana jest do drugiej grupy. Otrzymana darowizna mimo odliczenia kwoty wolnej jest ciągle wyższa od drugiego progu podatkowego (czyli 20 556 zł). W takim przypadku zgodnie z tym, co zapisano w skali podatkowej, podatek wynosi 1644,5 zł plus dodatkowo 12 proc. od nadwyżki otrzymanej darowizny. Twoja nadwyżka to 12 168 zł, a 12 proc. od tej kwoty to 1460,16 zł. Czyli od 40 tys. zł otrzymanych od wuja musisz zapłacić 1644,5 zł plus 1460,16 zł, co po zaokrągleniu daje 3105 zł.

Gość matacz..
ale !!! Załóżmy, że ten spadek to 100 tys. zł po dziadku. Zgodnie ze starymi przepisami taki spadek podlegałby podatkowi. Gdyby miał być opodatkowany na podstawie nowych regulacji, to podatku nie byłoby wcale,

Gość matacz..
zaraz zaraz Ty piszesz jednak o starych zasadach do 2007 roku , po tym roku sie wiele zmieniło !

Gość matacz..
Zapytaliśmy też o inny problem nurtujący wiele osób. O opodatkowanie dochodu ze sprzedaży mieszkania nabytego w spadku lub darowiźnie po 1 stycznia 2007 r. Czy dochodem będzie w takim przypadku cena sprzedaży mieszkania (pomniejszona o ewentualny zapłacony podatek od spadku lub darowizny oraz udokumentowane nakłady na remont mieszkania), czy też ta cena pomniejszona dodatkowo o wartość mieszkania w dniu jego nabycia w spadku bądź darowiźnie? Innymi słowy czy wartość nabytego mieszkania jest dla spadkobiercy bądź obdarowanego kosztem, który można odliczyć od ceny sprzedaży mieszkania i czy w związku z tym podatek można zapłacić jedynie od różnicy pomiędzy ceną sprzedaży i wartości mieszkania z dnia jego nabycia w spadku bądź darowiźnie. I tu odpowiedź KIP jest, niestety, niekorzystna dla podatników: nabywając mieszkanie w drodze spadku lub darowizny nie ponoszą nakładów na jego nabycie, wartość mieszkania w chwili jego przyjęcia w spadku lub darowiźnie nie jest więc dla nich kosztem uzyskania. A to oznacza, że podatek trzeba zapłacić od ceny sprzedaży (pomniejszonej o ewentualny zapłacony podatek od spadku lub darowizny oraz udokumentowane nakłady na remont mieszkania). Jeśli więc ktoś szybko sprzeda np. za 300 tys. zł mieszkanie otrzymane w spadku po 1 stycznia 2007 r., zapłaci podatek od owych 300 tys. zł (minus podatek od spadków i wydatki na remont). Jeśli nie chce płacić, musi być cierpliwy i na co najmniej rok zameldować się w odziedziczonym mieszkaniu na pobyt stały albo też musi zaczekać ze sprzedażą co najmniej pięć lat.

Gość matacz..
Kolejna dobra wiadomość - od stycznia wzrosły też nieopodatkowane kwoty pożyczek. I tak od jednej osoby można przyjąć bez podatku 5 tys. zł, zaś od kilku osób w sumie nie więcej niż 25 tys. zł. Są to limity liczone w okresie trzech kolejnych lat od pierwszej nieopodatkowanej pożyczki. Natomiast nadwyżki ponad kwoty wolne od podatku tak jak do tej pory opodatkowane są stałą stawką w wysokości 2 proc.

ja mówię o nowych zasadach, tylko niektórzy z I gr mogą być zwolnieni całkowicie z podatku nie wszyscy!

czytajcie sobie dalej i klocicie sie dalej, JA BYLAM WCZORAJ u notariusza, zlozylam papiery (zreszta juz od marca, wtrdy nastapil wykup mieszkania od konsorcjum ochrony kopaln, musielismy tylko czekac az babcia dostane wpis do ksiegi wieczystej, wiedzielismy ile bedziemy placic, jak to bedzie wygladalo i ze nei bedzie podatku). od wartosci rynkowej 150 tys oplat notarialnych (w tym jak pisalam wypis i kolejny wpis do ksiegi wieczystej) wyszla suma niecalych 1500 zl. skoro wy wiecie lepiej to SWIETNIE, ja wiem ile place i za co czy to jakis specjalny upust dla mnie czy nie mam to gdzies ja jestem w rzeczywistosci wy w jakichs opisach forumowych :D