Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość danieltttttttttttttttttttt.

kto płaci za chrzest? chrzestny czy rodzice?

Polecane posty

zostałem poproszony o bycie chrzestnym na poltora tygodnia przed chrztem, bo mój poprzednik sie rozmyslił i zrezygnował z bycia chrzestnym , no i poproszono mnie a ja sie zgodzilem. To dla mnie spory wydatek bo musiałem kupic garnitur i reszte no i prezent. Teraz wszyscy mi mówia ze to chrzestny placi za chrzest a chrzestna za ubranko.Głupio mi zapytac kuzynke u ktorej mam podawac do chrztu bo moze pomysli ze sie oferuje z tym a wolalbym nie. prosze was o odpowiedzi kto u was płacil.

Gość monisssss2101
Wydaje mi się, że rodzice.

Gość fenia19
u mnie było tak że chrzestny płacił za chrzest i chrzestni kupowali ubranko i swiece. Ale chyba nie ma reguły, to jest kwestia dogadania sie

Gość głupota jakich mało
rodzice płacą!

Jak ja chrzciłam swoją córeczke to sami za wszystko płaciliśmy.Stwierdziliśmy że czasy są ciężkie i nie każdy leży na pieniądzach.Poza tym to moje dziecko i mój obowiązek.

Gość ambrero
Ja tez pierwszy raz o czyms takim slysze..I w mojej rodzinie i wsrod znajomych zawsze za chrzest placa rodzice. Nie wychylaj sie z tym pytaniem bo naprawde jeszcze wyjdzie na to ze chcesz zaplacic...:)

Gość polecam ukraine
chrzestny placi za wszystko, chrzestna tylko za ubranko ,a rodzice za jedzenie /obiad....ale sie wkoopales koles..........

Gość szczerze powiedziawszy
to rodzic chrzestny powinien mieć tylko i wyłącznie jeden, jedyny wydatek - ewentualny prezent dla chrześniaka i na tym koniec. Chcesz chrzcić dziecko, to płać, a nie wymuszasz to na innych.

Gość iiiiiiiiiiiiii----------------
pierwszy raz słysze,zeby to chrzestny płacił za chrzest.przyjęło sie,ze chrzestny kupuje świece+prezent,a chrzestna ubranko+prezent.może gdzieś na wsiach jest tak,że to rodzice chrzestni sponsoruja chrzciny...sama byłam chrzestną niedawna i za chrzest,oraz przyjęcie w restrauracji płacili rodzice dziecka.idac tym tokiem rozumowania to chrzestni powinni opłacac w przyszłości koszty wesela....

Gość Provokejszynn
rodzice płacą za chrzest. Co to wogóle za jakieś nieporozumienie. Ty tylko świecę noi prezencior

Gość do autorki....
Za wszystko płacą rodzice, chrzestni dają prezenty .... albo kasę.

pierwszy raz bede chrzestnym, kupiłem juz swiece i prezent dla dziecka i jeszcze do tego chce dac 100 zł ale na oplate za chrzest mnie nie stac bo u nas kosztuje 300 zł taki ma cennik ksiadz. dookoła znajomi mówia ze to chrzestny placi za chrzest i sie przestraszylem

uwazam, ze to kwestia dogadania sie ale bylam na wielu chrztach, gdzie to wlasnie ojciec chrzestny placil za chrzest w Kosciele do iiiiiiiiiiiiii---------------- , chyba czegos nie zrozumialas chrzest to uroczystosc w Kosciele,a nie przyjecie po nim.

aksamitna90 - nie załamuj mnie :-o Jeżeli rodzic decyduje się na prowadzenie dziecka w wierze chrześcijańskiej :-o i ochrzczenie go, to po jakiego wciąga w koszty innych? To jest paranoja, która mnie przeraża.

Gość chrzestny za chrzest [placi
jak to chrzestny swiece a chrzestna ubranko? swieca wydatek moze 40 zl a ubranko 150 i wiecej> jaka to sprawiedliwosc? kiedys bylo ze chrzestny oplaca chrzest i kupuje swiece a chrzestna ubranko i chrzczonke oraz pamiatke a teraz to jeszcze jakies prezenty po 500zl! parodia... no ja w sumie chyba sama za chrzest zaplace swojego dziecka i nikogo na koszty naciagac nie bede :)

Gość aghhaaa
Do iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii: Wyobraź sobie, że na wsiach chrzestni nie płacą za chrzest. Jeżeli już taki zwyczaj gdzieś jest to na pewno w nielicznych rodzinach, i bardziej bym wskazywała na jakieś "miejskie" rodziny. Do autora topicu: ja byłam ostatnio na chrzcie, byłam matką chrzestną, a jako studentkę nie było mnie stać na super drogi prezent. Rodzice dziecka opłacali wszystko, nawet świecę i szatkę, bo u mnie w rodzinie nie ma zwyczaju, że to chrzestni kupują świece i szatkę. Ja sama jako matka chrzestna kupiłam dla dziecka prezent w postaci leżaczka bujaczka firmy Fisher price, do tego piękną książeczkę Pamiątka chrztu i śpioszki. W sumie za prezent nie wydałam wiecej niż 200 zł, a rodzice dziecka i samo dziecko z leżaczka są zadowoleni. Dzidziuś w nim się uspokaja dzięki wibracjom i przestaje płakać.

Gość Provokejszynn
przestań-nawet się nie wychylaj z tym płaceniem za chrzest. Niech się cieszą że wogóle zgodziłeś sie zostać chrzestnym skoro ktośtam im odmówił w ostatniej chwili.

Gość ja mam byc chrzestnym
ale kosztow nie ponosze zadnych, no chyba, ze prezentu :) Rodzice kupilu juz dziecku wszystko do chrztu, zaplacili za chrzest ... a nas tylko poprosili - mnie i kumpele o bycie rodzicami chrzestnymi. Uważam ze tak powinno być.

A jaka tu ma być sprawiedliwość? Ja bym nawet na ubranko nie dało, sorry bardzo :-o Twoje dziecko, Twój problem. W życiu bym nawet nie wpadła na to, że skoro decydujesz się na bycie chrzestnym, to płać, bo to Twój obowiązek :-o

Gość hgfhg
nie cale ubranko tylko tzw biała szatka - kawałek białego materiału nakładanego podczas mszy.

do aksamitka-przeciez napisałam że za chrzest oraz za przyjęcie płaca rodzice.chyba nie doczytałaś tego, do autora-powiedz z jakich stron jesteś?bo pierwszy raz o czyms takim słyszę. ja jestem z Warszawy i u nas płaci sie za chrzest dzień wcześniej.

Gość grudka wegla
Wspolczuje! Teraz to tylko wydatki Cie czekaja. Obowiazki chrzestnych w Polsce i w innych krajach to duza roznica.

do aghha wyobraż sobie ze na wsiach sa jakies dziwne zwyczaje,mój kolega "świadkował"kiedyś u kolegi ze studiów na slubie i w trakcie wesela(u fotografa)dowiedział sie ze jest taki zwyczaj ZE TO ŚWIADEK PŁACI ZA ZDJĘCIA!!!zdarzenie to miało miejsce jakies 2 lata temu pod Lublinem.dlatego pomyślałam,że to jakiś zwyczaj na wsiach.może uogólniam,ale to była pierwsza myśl,jaka mi przyszła po przeczytaniu wypowiedzi autora.

jestem z olsztyna. Moj poprzednik w ostatniej chwili sie wycofał bez zadnych tlumaczen napisal mojej kuzynce sms ze nie moze byc chrzestnym, no ja sie wachalem ale sie zgodzilem bo wszyscy mowil ze dziecku sie nie odmawia. teraz bym sie chyba nie zgodzil bo juz kasy musialem wydac kupilem prezent - mata edukacyjna, - 119 zł swiece, 35 zł medalik z lancuszkiem srebrny 50 zł i ksiazeczka -pamiatka 30 zł no i do tego mysle zeby dac jeszcze ze 100 zł i starczy bo musiałem kupic sobie tez ubranie bo stary garnitur nie pasowal juz na i do tego reszta to kasy wydalem. a teraz sie boje zeby nie placic za ten chrzest.

jak ja podawałam dziecko do chrztu to rodzice powiedzieli, że oni wszystko kupią i opłacą.

za chrzest płacą rodzice ! U nas chrzestni dają tylko prezent oczywiście nie koniecznie reszta wydatków nalezy do rodziców