Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lili89

Co to za pająk?

Polecane posty

Gość Lili89

Na drzwiach szafy stojącej w garażu znalazłam dziś kilka przyklejonych kokonów (generalnie nie wiem jak to nazwać bo było zrobione z błota i miało taki kształt jak kwiaty dzbanecznika, z taką pokrywka od góry, wielkość tego czegoś to około 2-3 cm). Pomyślałam, że to zrobiły jakieś owady więc więc strąciłam to do pojemnika z wodą. Te kokony sie rozpadły i wypadło z nich około 30 pająków wielkości około 1 centymetra. Miały jasny, błyszczący odwłok i długie nogi w paski. W jednym z "kokonów" była duża biała larwa. Nigdy nie słyszałam żeby jakiś pająk robił taki kokon. Ma ktoś z was pomysł co to jest? Te "maleństwa" uśmierciłam ale boję się, że spotkam ich mamusię a sądząc po rozmiarach tych kokonów to boję się myśleć jaka może być duża... Pomóżcie:(

Gość regeman
obrzydlistwo :O

Gość gorzki smak malin
Ten pająk to najprawdopodobniej Wałęsak Leśny

Gość Lili89
To mi nie wygląda na Wałęsaka... Na wikipedii piszą, że osiąga do 7 milimetrów a toto małe mialo już kolo centymetra... Nie dość że się panicznie boję pajaków to jeszcze takie coś u mnie mieszka, chyba nigdy nie wejdę do garażu...:(

Gość smaczny kąsek
ja bym dostała zawału jakby mi to coś wyszło z tego gówna. już nawet jak to czytam to mam gęsią skórkę i rzucam paniczne spojrzenia :D współczuję, pewnie jakaś polska tarantula 😭

To jeżeli to nie jest Wałęsak to nic mi innego nie przychodzi do głowy. Masz może jakieś foto? To wklej może wtedy będziemy mogli coś powiedzieć. Może komuś uciekł ten stwór z terrarium.... :P

Gość Lili89
nfjhfjnjfhkdfn- najbardziej mi to przypomina kołosza wielobarwnego. Niestety nie zrobiłam żadnej fotki:( zastanawia mnie tylko dlaczego w pobliżu nie bylo zadnej pajęczyny tylko te jasnobrązowe błotne kokony na drzwiach szafy. Szperałam w internecie i przeczytalam że pajaki jedzą larwy i mogłabym uwierzyc że ta banda rzuciła się na wyżerkę gdyby nie fakt, że kokon był nienaruszony,pajaki w środku i nie było larwy, a w tym kokonie w którym byla larwa nie bylo pajaków. No ale pajaki nie mają postaci larwalnej...chyba że o tym nie wiem...

Gość Tahis
Nie zabiłaś ich, prawda? To przynosi nieszczeście:(

Gość Lili89
Pech to sam fakt, że je spotkalam. Zabiłam je bo nie wiedzialam co to jest, jak sie dowiedziałam to bylo już za późno...a w kwestii pecha: jak mam wybierac, ja albo pajaki to wolę siebie.

Gość Tahis
doczytałam...zabiłaś je Ty niedobra! Nie rób tego więcej, bo się odrodzisz jako bakteria jelitowa:D

Gość Tahis
Ja albo pająki? A co to za wybór/ przecież Cię nie zjedzą. Po prostu wyrzuć nastepnym razem kawalek od domu, niech sobie ida gdzie chca:) A larwe, to pewnie ich mamusia tam zostawila, jako posiek po wykluciu.

Gość Tahis
posiłek miało być

Gość pamiętaj że rozmiary pająka
z reguły podaje się bez nóg, więc te 7 mm to może miał być sam "kadłubek"

Gość pamiętaj że rozmiary pająka
dopiero teraz spojrzałem na daty :D

Gość gośćdef123
To kokon gliniarza. Jest to osa (pochodząca z Azji), która poluje na pająki, paraliżuje je jadem i umieszcza w kokonach, w których są pożywieniem dla larw.