Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jullila

Jaki procent kobiet krzyczy w czasie porodu?

Polecane posty

Są kobiety, które są ciche i spokojne. Ja jednak darłam się wniebogłosy. Czy Wy też? Bo potem było mi głupio jak weszła pielęgniarka i się spytała położnej: "Co jej się stało że się tak darła" (a to się stało że zaczęły mi słabnąć skurcze i jak mnie nacinała to wszytko czułam, lekarz w tym czsie kładł mi się na brzuch a ja musiałam przeć)

Nie wiem jaki procent kobiet krzyczy podczas porodu. Natomiast jakiś czas temu czytałam wywiad z bardzo mądrą Panią połoznik. Ona sama zachęca swoje pacjentki do krzyku, jednak do krzyku bojowego, dodającego siły. To nie może być krzyk z bezradności tylko taki który dodaje werwy i wbrew pozorom zmniejsza ból. To jest jak z wojownikiem który podczas walki krzyczy ;) poza tym, że straszy przeciwnika, swoim krzykiem dodaje sobie odwagi i siły taka psychologiczna zagadka.. Ta pani polożnik mówiła, że akcja porodowa z pacjentkami które krzykiem dodają sobie sił idzie dużo szybciej niż z pacjentkami które sie blokują bo się wstydzą. Oczywiście większośc położników ucisza pacjentki bo nie chce pracować w ciągłym hałasie :O

Mój krzyk był zdecydowanie bojowy i miał na celu wystraszyć wredne pielęgniarki;)

Gość Kamcia334
hmm ja w ogóle nie krzyczałam :p tylko przeklinałam i stękałam jak miałam skórcze ;d a parłam po cichu hehe ;)

Gość kazdemu co innego pomaga
bo sa rozne osobowosci. ja jestem z natury cicha, wiec w ogole nie wrzeszczalam, bo mialam wrazenie,ze mi to bardziej odbierze sily

Moja mama jak mnie rodzila (4 dziecko) to ponoc darla sie w nieboglosy, jak ja rodzilam syna to dopiero po 12 godz na sali, w trakcie jazdy na cesarke chyba krzyknelam...

ja krzyczałam ale nie podczas parcia a w czasie kiedy rozwarcie osiągnęło 9-10 cm, ale malutki nie był dobrze wstawiony. skurcze parte masakryczne ale przec zabronili i jeszcze na lewym boku leżeć musiałam. wtedy przyszła położna i powiedziała że jak bedę miała ochotę przeć to mam krzyczeć, jeśli to pomoże mi zneutralizować choć odrobinkę potrzebę parcia i rzeczywiście troszkę pomagało :) gdy przyszło do parcia to wolałam się skoncentrować na parciu niż krzyku :)

a to ciekawe, bo wszędzie piszą, i nawet położna w Szkole Rodzenia nam tołkuje, żeby NIE KRZYCZEĆ, bo niepotrzebnie traci sie energię i powietrze, żeby zamiast teog pomagac sobie oddychaniem przepona a nie wrzeskiem bo to nic nie daje tylko zabier anam tlen i nie mamy czym oddychac jak trzeba przec i dziecko niedotlenione itd... ja w każdym razie krzyczeć nie zamerzam, jakoś to nie w moim...stylu ;)

sękata - to napisz po porodzie jak była :P ja też zwykle cicha, skromna i strasznie, wręcz chorobliwie nieśmiałą jestem :P ale podczas porodu byłam lwicą walczącą o młode :D

ok, napisze :P nie no, dla mnie to wrzeszczenie było by chyba krepujące kurde :o ja sie muszę jakoś nastawić, że NIE BĘDĘ krzyczeć tylko jakos inaczej się skupic na tym wszystkim, tego sobie szczerze zyczę ;)

Sękata ja też mówiłam, że to nie w moim stylu i że bym się krępowała ale wyszło inaczej i za żadne skarby nie mogłam się powstrzymać. co ciekawe moja mam straszna panikara nie krzyczała, ale miała potem uraz i nie chciała mieć wiecej dzieci a ja darłam sie jak opętana ale potem stwierdziłam, że poród to nic strasznego, już nic nie pamiętam i mogłabym iść rodzić kolejne dziecko.

no ale krzyczy się tak dokładnie w którym momencie? Co tak boli, że az trzeba sie drzeć? :P

Ostatnie kilkanaście lub kilkadziesiąt minut skurczy, przy których następuje rozwarcie. Czujesz wtedy ból w podbrzuszu. Ja nie wiedziałam już co z sobą zrobić żeby to jakoś złagodniało. Jak zaczynają się skurcze parte, które pomagają wypychać dziecko to odczuwa się ulge i samo rodzenie dziecka już tak nie boli, można powiedzieć wcale.

czyli to bardziej podbrzusze boli? (coś a'la okres?) a nie krocze na przyklad jak główka przechodzi?

Gość Kamcia334
skórczył mi sie muzg i wsionknoł mi słownik ortograficzny

no mnie parte bolały ;) ale to już inny rodzaj bólu ja przy 2 porodach bylam cicha, niekrzyczalam- ale taką rtez jestem osobą z natury

sekata ja w każdym razie krzyczeć nie zamerzam, jakoś to nie w moim...stylu " To mnie najbardziej rozsmieszylo. :D :D :D sekata, jak urodzisz to wtedy dopiero pisz takie rzeczy.

Gość dosadna
ja rodząc pierwszy raz lezałam cicho jak mysz pod miotłą, a przy drugim krzyknęłam raz ale konkretnie sama byłam zdizwiona , że tak potrafię

Gość mamaHubertamama
A ja się darłam cały poród.Nikt nie robili mi wyrzutów z tego powodu.Ból był taki,że momentami traciłam świadomość.