Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuza3232

Usuwanie zęba sam początek ciąży....

Polecane posty

Gość zuza3232

Witajcie. Mam problem,ponieważ zaczął mnie boleć ząb.Jutro chciałabym pójść go usunąć,ale.... jestem w 22 dniu cyklu,od początku tego cyklu zaczęliśmy z mężem starać się o dziecko. I teraz nie bardzo wiem,co robić,na test za wcześnie,a nie chciałabym ewentualnie zaszkodzić dziecku. Czy któraś z Was miała podobny problem? Jak go rozwiązałyście. Mam nadzieję,że ktoś się wypowie :)

Gość gość
miesiącem*

Gość zuza3232
Czyli do czasu ewentualnego okresu,bądź zrobienia testu ciążowego powinnam się jakoś przemęczyć z tym bólem? A co jeśli zrobi się jakiś stan zapalny,bo boli mocno,przecież to też może zaszkodzić ciąży...Kurcze,jeden jedyny ząb,resztę mam zdrowiusieńkie,musiał zacząć boleć akurat teraz.... :/

po pierwsze o ciąży mówimy od momentu zagnieżdżenia, a następuje ono między 5 a 14dniem od zapłodnienia, więc może masz jeszcze czas jest jakiś tam okres ochrony- bodajże 18dni, nie pamiętam masz zamiar chodzić z bolącym zębem 9 miesięcy? W ciąży się zęby leczy, a nawet trzeba. Mówisz tylko lekarzowi, że jesteś w ciąży i dobiera odpowiednie znieczulenie. To nie średniowiecze, są bezpieczne leki

Gość gość
zuza3232 radziłabym odczekać sama byłam dwa tygodnie temu u dentysty i wszystkie zabiegi usuwania robią miedzy 3 a 6 a bląbowanie itd robi się cały czas :) Jeśli Cię boli a możesz być w ciąży to jame ustną przepłukuje się woda i łyżka wody utlenionej bo stosowanie innych leków zabronione Zrobisz jak uważasz Ale radzę zrobić albo szybciej test albo iść na badanie krwi tam się szybciej dowiesz czy jesteś :) A zęby w ciąży należy zrobić to prawda :)

zuza a jesteś pewna, że ząb do usunięcia? może wystarczy go przeleczyć kanałowo?

Gość zuza3232
Taki właśnie mam zamiar,pozbyć się tego w cholerę i mieć święty spokój. Jutro zadzwonię do mojej dentystki i Jej spytam,Ona do wyrywania zębów odsyła do chirurga dentystycznego a gość jest taki ostry i nie ma z nim za bardzo dyskusji,ale przecież musi wziąć to pod uwagę.Z drugiej strony przecież muszą być kobiety które usuwają zęby nie wiedząc,że są w ciąży i jest wszystko ok,wierzę,że u mnie będzie podobnie.Chociaż wyrywanie zęba do przyjemnych nie należy,boję jak nie wiem :)

Mania2311 dentysta Ci głupot nagadał. Wierz mi, woda utleniona nie pomoże, a stan zapalny jest groźniejszy dla dziecka niż wyrywanie. Kobiety w ciąży dostają specjalne znieczulenie miejscowe i nie ma problemu sama zrobiłam wszystkie zęby przed ciążą, ale około 6tc zaczął boleć ząb przy nagryzaniu. Okazało się, że psuje się pod plombą i konieczne jest kanałowe leczenie :/ obeszłam się bez znieczulenia, bo nigdy nie używałam, ale dentyści sami proponowali to bezpieczne. W sumie byłam u trzech i twierdzili to samo, więc spokojnie :) Na II trymestr odkłada się leczenie, które nie jest konieczne, a skoro ząb boli, to juz poważna sprawa

nieprawda, że przed 3 miesiącem nie możesz wyrywać, bardziej zaszkodzisz dziecku biorąc środki przeciwbólowe. ja bedąc w 7 tygodniu dowiedziałam sie o ciąży, strasznie bolała mnie ząb poszłam do dentysty, ale zaznaczyłam mu ze jestem w ciąży, wyrwał zęba ze znieczuleniem, przecież w 9 miesiacu te co mają cesarkę też mają znieczulenie i to do kręgosłupa, więc trzeba lekarzowi powiedzieć. Też sie balam, ze nie wolno i ze cały miesiąc bede musiała poczekac, ale dentysta mnie uspokoił, że podaje sie poprostu mniej tego znieczulenia, albo takie, które są bezpieczne i tyle.

Gość zuza3232
To nawet nie ząb,tylko mi się ułamał i został kawałek zęba i korzeń,moja dentystka właśnie powiedziała,że mi tego nie usunie,bo lepiej zrobi to ten chirurg o którym pisałam,a,że gość podobno jest hard corowy,mój mąż wyrywał u niego zęba,to ja ze strachu odpuściłam i teraz będę płacić za swoją głupotę...

Gość zuza3232
Wyleczyłam wszystkie,oprócz tego jednego nieszczęśnika,zobaczymy co się jutro okaże.Tak,czy inaczej muszę pójść,bo mnie boli.Apap nie pomaga,zresztą ile tak można....potem mi spuchnie pół twarzy,zrobi się stan zapalny i będzie jeszcze gorzej.

Gość zuza3232
I zaczęły się schodki... Już 4 prywatny gabinet do którego dzwoniłam i jak tylko mówię,że jest prawdopodobieństwo,że mogę być w ciąży to nagle słyszę,że "nie maja czasu". Wydawać by się mogło,że w tych czasach wyrwanie bolącego zęba w gabinecie prywatnym nie powinno stanowić problemu... :(

Gość ciezarowkaa25
szczerze wątpie żebyś była w ciąży - przy 1 cyklu niedaje się za wielkich szans - a sama to przerabiałam ale z chorobą - też się staraliśmy i dopadła mnie grypa itd i niebrałam leków pare dni że niby w ciąży - i 2 dni przed terminem @ zrobiłam test i negatyw to zaczełam jeść antybiotyk bo mi było coraz gorzej.. jeżeli nie padasz z bólu to poczekaj tak do 26 dc i zób test tylko z samego rana i całą noc niesikaj żeby było dobre stężenie i potem idź a wogole to ja uważam że ewentualna tak wczesna ciąża to nic niezaszkodzi - dziewczyny nie wiedzą a piją palą łykają tabletki i maluchom nic niejest więc jak bardzo boli to wyrywaj i już a i pomyśl że bedziecie się starać ok pół roku i co miesiąc 2 tyg bedziesz się bała cokolwiek robić że może jesteś w ciązy?? odpuść sobie takie myśli a dzidziuś się zjawi wtedy

Gość zuza3232
Ciężarówka masz rację,nie ma co popadać w paranoję. Na 16 :15 jestem umówiona do dentysty,po prostu pójde tam i wyrwę ten cholerny korzeń i będę mieć św.spokój. Dzięki za takie postawienie mnie do pionu :)

Gość ...///...
Mozesz a nawet powinnas. Znieczulenie absolutnie nie przechodzi przez lozysko bo jest to znieczulenie miejscowe i po 30 minutach nie ma po nim sladu w Twoim organizmie. Jesli do zebow dostanie sie stan zapalny wtedy mozna poronic,wiec lepiej idz i wylecz zeba. Ja pierwszego zeba leczylam w 9 tygodniu, a w 13 i 16 wyrwalam. Koniecznie wylecz zeby.

Gość zuza3232
Już po wszystkim,właśnie wróciłam,powiedziałam lekarzowi,że mogę być w ciąży,dał mi słabszą dawkę znieczulenia,męczył się z tym okrutnym korzeniem,ale już po wszystkim....Bolało mnie trochę,przyznaję i teraz czuję ból taki świdrujący,ni8e mówiąc już o tym,że mam zdrętwiałą połowę twarzy...Za godzinę ma to przejść. Nastraszył mnie,bo ponoć zbyt mało krwawiło i powiedział,że może się zrobić jakiś suchy zębodół (?) a wtedy będę musiała znowu przyjść na czyszczenie rany...oby nie.....trzymajcie kciuki! :)

no właśnie ja mam podobny problem idę wyrywać zęba w piątek i może to będzie 2-gi tydzień ciąży i boję się trochę ale powiem chirurgowi że staramy się o dziecko i jest taka możliwość właśnie słyszałam o tym że wtedy daje się jakieś inne znieczulenie...

Gość ...///...
nie daje sie innego,bo nie isteniej cos takiego jak znieczulenie dla kobiet w ciazy,to zwyczajne znieczulenie ktore nie ma wlasciwosci obkurczajacych takze smialo mozna prosic o nie.

Gość zuza3232
Ja kiedy powiedziałam o tym,że mogę być w ciąży,lekarz powiedział,że lepiej leczyć zęby przed ciążą,ale jeśli jest konieczność to trzeba je wyrwać,a nie chodzić z bolącym,bo to jeszcze bardziej szkodzi. Z tego co wiem to była Lignocaina.

Gość ...///...
;) troche to dziwne,ze tak mowi bo ja jestem przykladem na to,ze zeby psuja cie tez w ciazy heh. Krusza sie,wypadaja plomby. Takzezdrowe zeby przed ciaza nie gwarantuje,ze podczas niej sie cos nie popsuje,ciaza przeciez troche trwa.

Gość ...///...
psuja sie*

Gość zuza3232
U mnie było tak,że po urodzeniu pierwszego dziecka popsuł się stan moich zębów,naprawiłam je wszystkie. Potem druga ciąża,w tej zęby mi się również psuły kiedy jeszcze nosiłam Dzieciątko pod sercem.Straciłam tą ciążę. Minęło 16 miesięcy,znowu mam wszystkie zęby zdrowe,podjęliśmy decyzję o tym,że spróbujemy po raz trzeci i ostatni,jak będzie to się okaże. W ciąży psują się zęby,owszem i się je leczy,ale lepiej wystartować z w miarę zdrowymi niż z czarnymi zębami w których wiadomo,że łatwiej o różnego rodzaju stany zapalne.

Gość ...///...
To jest akurat jasne. Mysle,ze stomatolog Ci tak powiedzial bo nie jestes pewna ciazy i w razie gdybys nie byla to lepiej leczyc przed. Jesli juz tak wspomnialas o drugiej ciazy,w ktrym tygodniu stracilas dzidziusia? Poznalas przyczyne?

Zuza 3232 ja byłam w ciąży w zeszłym roku i miałam bez problemów i leczone i usuwaną ósemkę. Mało tego, mój stomatolog mówił, że nie ma żadnych przeciwwskazań, jeśli ciąża przebiega prawidłowo. Najpierw do ginekologa, że nic ci nie jest ( ewentualnie na piśmie) a później do dentysty i niech rwie! ( nie bój się, nie boli ze znieczuleniem) pozdrawiam

Gość ...///...
dharma666 sęk w tym,ze autorka jest w 22 dc wiec jeszcze nawet nie wie czy jest w ciazy,wiec nie wie tez czy jest zagrozona itp.

Gość zuza3232
Mój drugi synek odszedł od nas w 31 tygodniu ciąży...Przyczynę poznałam choć nie poznałam przyczyny tej przyczyny jeśli można tak powiedzieć i chyba już nigdy nie poznam. Kurcze,boli mnie dziąsło jak cholera.W nocy wzięłam Apap i Tantum Verde,bo podobno nie powinno się myć zębów a nie chciałam iść spać z taką masakra w buzi.I gdzieś ok.4 obudził mnie ból i tak jest do tej pory.... Przygotowałam już płukankę z rumianku i drugą z wody utlenionej z wodą,zaraz będę delikatnie płukać i gardło też,bo mnie migdałki bolą dalej. Nie mam pojęcia jak długo będzie mnie bolało i nie wiem jak sobie pomóc,lekarz mówił,żeby niczym nie płukać i nawet nie zażywać Apapu,bo jeśli się udało może zaszkodzić.Dobrze Mu się mówi,tylko jak wytrzymać cały dzień,w sumie już trzeci z bólem teraz już dziąseł opiekując się szalonym 6 latkiem:)

Gość zuza3232
Już tyle czasu minęło od usunięcia zęba a boli mnie jak diabli dziąsło pod 6,wyrywałam dolną 5 po lewej stronie...coś mi się wydaje,że rozwija się stan zapalny,bo miałam podwyższoną temperaturę 37,5,dreszcze i dolna szczęka też bolesna... Dzisiaj już nie wytrzymałam,zrobiłam test ciążowy wyszedł negatywny (4 dni przed @ więc wynik jest niewiarygodny). Zażyłam tabletkę Apapu teraz,bo już nie mogłam wytrzymać,jutro na 14 idę do tego dentysty u którego wyrwałam zęba,mam nadzieję,że coś na to poradzi,bo mam już serdecznie dość pobudek o 4 w nocy z bólem. Do tego doszło zapalenie gardła,więc aplikuję sobie Bioparox... Ogólnie jestem coraz bardziej wkurzona i zmęczona tą całą akcją "ząb". A najgorsze jest to,że wciąż nie wiadomo,czy się udało,bo wtedy mogłabym spokojnie sięgnąć po mocniejsze środki p.bólowe np.

Gość zuza3232
Eirene1987 Ty będziesz walczyć jutro,daj znać jak Ci poszło,jeśli tutaj zaglądniesz:)

zuza ja nie miałam wyrywanego, ale ostatnio byłam z mężem i lekarka mówiła, że absolutnie nie płukać, pić słomką, nie myć zębów przez 2dni. Mąż wcześniej miał wyrywanego i bolało, więc przepłukał za namową teściowej rumiankiem- okazało się, że sobie tym zaszkodził. Teraz zastosował się do zaleceń tej dentystki- 2dni bez moczenia i było super. Podobno konieczne, żeby zrobił się skrzep i nie można go wypłukać, bo robi się suchy zębodół czy jakiś tak- tak ta dentysta mówiła i ta lekarka zawsze zapisuje antybiotyk na zapas, ale nam sie nie przydał. Pewnie dostaniesz jutro receptę. A apap w ciąży można

Gość skad wiesz ze masz zapalenia
gardla? jak cie tylko boli to skutek znieczulenia, boli gardlo i migdaly ak jakbys miala angine to normalnie, przehodzilam przez to wielkokrotnie z moimi osemkami:)