Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ryska69

dlaczego nie można spirali po ciąży pozamacicznej ?

Polecane posty

Gość ryska69

laczego nie można założyć spirali po ciąży pozamacicznej ? w każdym artykule o tym piszą tylko w żadnym nie ma uzasadnienia dlaczego ?! ja przeszłam jedna zdrową ciążę, drugą pozamaciczną i teraz jestem w trzeciej zdrowej i chciałam zastosować po porodzie ten rodzaj antykoncepcji ale teraz nie wiem czy można w ogóle ;/ i co gorsze nie wiem dlaczego ;/

Gość tak na logike
To spirala zwieksza prawdopodobienstwo wystapienia ciazy pozamacicznej, wiec jesli ktos juz byl w takiej ryzyko jest wyzsze.

Gość poniewaz przy noszeniu
spirali ewentualne wpadki to często ciąże pozamaciczne. jezeli masz tendencje do ciąz pozamacicznych , to ze spiralą ryzyko ciązy pozamacicznej będzie jeszcze większe

Gość ciezarowkaa25
a wiesz jaka jest zasada działania spirali? niedopuszcza do zagnieźdzenia się ciąży w macicy ale przez to jest wieksze ryzyko ze jedna z tych ciąz w ktorych bedziesz zagnieździ się w jajowodzie itd

Gość ryska69
wiem jaka jest zasada spirali - przyspiesza zejście jajeczka do macicy co uniemożliwia zapłodnienie jej w jajowodzie i hamuje aktywność i funkcje plemników - w razie zsunięcia się spirali albo jej przemieszczenia, bądź nieprawidłowego umieszczenia w macicy może wystąpić taka ewentualność - w innym wypadku nie. a w związku z tendencją to raczej jej nie mam bo moja pierwsza ciąża była normalna i zdrowa przebiegała prawidłowo, druga była pozamaciczna spowodowana nie tendencją a mocnymi lekami które coś pochrzaniły w moim organizmie, a teraz jestem w 3 ciąży i też jest całkowicie prawidłowa i przebiega normalnie. mój organizm jest bardzo unormowany i cykle mogę liczyć co do dnia - tamta pozamaciczna to był po prostu przypadek - najlepiej zrobię chyba radząc się lekarza czy mogę po ciąży zastosować tą metodę :)

Gość no cozzz
ale spirala zaliczana jest do wczesnych metod aborcji bo zaplodniona komorka nie moze sie zagniezdzic ja bym nie mogla takiej metody stosowac pomysl przez 3 lata (tyle sie ma spirale) ile dzieci usuniesz. lepiej gumke ,tabletki lub lady camp gdzie nie dochodzi do zaplodnienia co by nie bylo taka komorka ma juz takie cechy jak plec kolor oczu itd

A spirala z wkładką hormonalną? Mirena zdaje się. Jest droższa, ale na dłużej niż 3 lata chyba na 5. No i blokuje owulacje, bo te hormony tak działaja miejscowo. Tę chyba możesz.

Gość ryska69
no cusz - nie wiem kto ci naopowiadał głupot o tym usuwaniu dzieci - każda inna antykoncepcja działą w ten sam sposób tabletki też. "Nowoczesne wkładki są wykonane z plastiku z dodatkiem miedzi albo srebra. Zmniejszają radykalnie ruchliwość plemników. W wyniku tego nie mają one szansy, żeby dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórke jajową. Wkładki hormonalne, wyposażone są w specjalny pojemniczek z progesteronem, który stopniowo uwalnia się do wnętrza macicy, działając miejscowo na jej błone śluzową. " nie wiem czy to jest za abrdzo środek wczesnoporonny a tu drugi przykład "Tak samo kobiecie, która nie stosuje żadnych metod antykoncepcyjnych, jak i tej, która używa spirali, może zdarzyć się zapłodnienie, a następnie wydalenie zapłodnionej komórki i nie udowodniono, że u kobiet, które mają założone wkładki, zdarza się to częściej. Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala nie dopuszcza. " ;/

Gość ryska69
A to jest już całkowicie udowadniające "Kiedyś uważano je np. za środek wczesnoporonny. Sądzono, że antykoncepcyjne działanie wkładek domacicznych polega na tym, że uniemożliwiają one zagnieżdżenie się zapłodnionego jajeczka w macicy albo je niszczą. Wiele kobiet właśnie z tego powodu nie decydowało się na stosowanie tej metody zapobiegania ciąży. Okazało się jednak, że opinia ta była całkowicie błędna. Najnowsze badania naukowe niezbicie dowodzą, że u kobiet, które stosują wkładki domaciczne, w ogóle nie dochodzi do zapłodnienia. " Reszta na : http://babyonline.pl/rodzice_seks_artykul,2503.html można sobie poczytać jeśli ktoś jest zainteresowny