Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanapka z serem

prawo jazdy

Polecane posty

Gość kanapka z serem

Mam pytanie. Czy zakaz wyprzedzania przed skrzyżowaniem dotyczy tylko pojazdów silnikowych i rowerów czy pieszych też?

Gość tak pieszych w szczegolnosci

Gość Taka sobie Aga
pieszy ma wtedy zakaz wyprzedzania pojazdow silnikowych

Gość kanapka z serem
dobra, nieprecyzyjnie napisałam. bezposrednio przed skrzyzowaniem nie moge wyprzedzac i na skrzyzowaniu tez. no i jade samochodem a moim pasem ruchu idzie pieszy. czy moge go wyprzedzic?

Znaczy się menel z wózkiem pełnym makulatury ??

to zalezy jesli pieszy goni np indyka to nie mozesz bo taki indyk dziabnie pieszego i wtedy sytuacja jest nieprzewidywalna....

"no i jade samochodem a moim pasem ruchu idzie pieszy." Że co? :D

Gość Taka sobie Aga
Hahahaha;)dobra jestes a ty serio prawko robisz??

Gość kanapka z serem
natka* tak, moim pasem ruchu _________________ ______ _____ | . | | . x | | . y | | . | | . | x- pieszy idący prosto na skrzyżowanie y- samochód i pytanie- czy samochód może w tej sytuacji wyprzedzić pieszego czy nie? bo roweru nie może, samochodu też nie itp. a co z pieszym?

Gość kanapka z serem
troche rysunek sie 'popsul' ale mam nadzieje, ze wiecie juz o co mi chodzi. pieszy nie przechodzi przez jezdnie tak jak na pasach tylko idzie równolegle do linii dzielącej pasy ruchu.

W jaki sposób pieszy znalazł się na jezdni? Jest pijany? :) Piesi chodzą chodnikami lub poboczem. Nie ma raczej możliwości, żeby pieszy szedł ulicą w sposób jaki opisujesz. Zresztą skąd wzięłaś takie pytanie?

Gość kanapka z serem
pytanie z doświadczenia. pieszy nie jest pijany. idzie sobie po MOIM pasie ruchu. jak to zobaczyłam to na chwile zgłupiałam. akurat nie było pobocza ani krawężnika. od razu przy jezdni krawężnik i trawa. teoretycznie taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, bo to tak jakby samochód jechał chodnikiem. ale co w takiej sytuacji zroic przepisowo? jechać za nim czy jednak wyprzedzać? a jak pieszy znalazł się na jezdni? nie mam pojęcia, jak skręciłam w tą drogę, to już szedł.

Gość oczopląs
to trzeba bylo sie zatrzymac i go zapytac

Gość 55t5tt3555
trabisz otwierasz szybe plujesz na niego i jedziesz dalej

Gość ygyyhfty
nie możesz, pieszy jest takim samym uczestnikiem ruchu drogowego, jak np. rowerzysta.. poza tym, pomyśl,, jak będziesz chciała wyprzedzić pieszego, możesz zagrozić bezpieczeństwu na drodze, jeśłi jesteś tuż przed krzyżowką....jednak ja myśle, że jeśli ulica jest wystarczająco szeroka i nie wjeżdzasz na przeciwny pas, to możesz go wyprzedzić

Nie do końca potrafię sobie wyobrazić o czym ty piszesz :) Nie spotkałam się z taką sytuacją, ale tu wyprzedzanie i tak jest nieuniknione. Jeżeli pieszy szedł blisko trawy to spokojnie zmieścilibyście się na jednym pasie. A może ty pytasz o takie wyprzedzanie ze zmianą pasa? Tylko jakim prawem pieszy szedłby wtedy środkiem jezdni?

Gość no chyba ze
pieszy jest na rolkach to wystarczy jak go lekko pukniesz zderzakiem aby nadac mu predkosci

Gość oododeoedooweweewk
wyprzedza sie pojazdy pieszego mozesz ominac ty tluku

Mała - omijać mogłaby go wtedy, gdyby on się nie ruszał ;)

Gość zeby sie nie ruszal
czyli najpierw musisz mu przypiertolic pałką

W przypadku przejeżdżania obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku to jest wyprzedzanie :o

Gość kanapka z serem
oododeoedooweweewk Omijanie - jest to przejeżdżanie (przechodzenie) obok nie poruszającego się uczestnika ruchu lub nieruchomej przeszkody. A on szedł!! i kto tu jest tłuk? właśnie ulica byłą w miarę wąska i nie dało sie przejechać nie zmieniając pasa ruchu. a pieszy jak to pieszy, większość chodzi jak chce. ale nie spodziewałabym się, że tak można iść:/

Gość fujarafujara
no właśnie pieszego mija się, a nie wyprzedza pieszy raczej idzie blisko krawędzi jezdni wiec nie musisz zmieniac pasa ruchu - wyprzedzac tylko mijac

No nie ma bata, jak idzie środkiem to albo trąbisz, żeby zszedł na bok albo czekasz aż dojdzie do skrzyżowania i może tam zdecyduje się wejść na chodnik :P

Gość kanapka z serem
i co ciekawsze... to jest sytuacja z egzaminu! a egzaminator powiedział, że powinnam wyprzedzić... więc już nie wiem... teoretycznie zawsze powiedziane jest że bezpośrednio przed skrzyżowaniem i na skrzyżowaniu wyprzedzanie jest zabronione. i komu tu wierzyć?

Gość pieszy w ruchu
a zdałas? ;)