Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia432

czy dzisiejsze panie domu robią przetwory na zimę?

Polecane posty

Gość buahahaha :D
tak, to jest siekiera, w dodatku b. aromatyczna. poza tym nalewki się degustuje, nie żłopie :P mozna zrobić na wódce albo rozcieńczyć wodą, ja robię na czystym spirycie.

Robią przetwory- właśnie w słoikach pasteryzują się ogórki czosnkowe :)

Gość de boss1
Witam , weszłam na ten topik i zamarłam.... kochane dziewczyny nie ładne to co ładne tylko to co się komu podoba. Jestem matką , żoną, pracuję i to nie tylko 8-m godzin dziennie jak trzeba to i 10-ć, ale zawsze znajdę czas na robienie przetworów. A jedna najważniejsza rzecz to ta, że pomaga w tym mi i mąż i córki, są to chwile bezcenne - czas na rozmowę, szczerość, nie jestem służącą dla córek i męża,ale nauczycielką dla panienek i troskliwą matką, nikt nie nazwie mnie garkotłukiem, bo dzięki swojemu wkładowi w zapasy na zimę rozumieją, i szanują pracę wykonaną w domu i dla domu. Nie wiem czy wyrażnie widać o co mi chodzi, ale nawet gdy moje córki nie będą robić przetworów, to będą wiedziały do czego służy kuchnia :) i tak pokierują mądrze swoimi dziećmi aby nie były robotami kuchennymi dla nikogoani dla męża ani dla dzieci . Dla tych zainteresowanych przetworami tu w kafeterii jest strona " przetwory na zimę " 57 stron na których są przepisy na różności i na śliwkową nutellę również:)

Gość sylwiaLat
Kupuję sok z czarnej porzeczki, sałatki warzywne i przeciery dietetyczne w www.atodobre.co . To mała firma rodzinna, która tworzy przeciery owocowo – warzywne bez konserwantów. Trafiłam na nich przypadkiem w moim osiedlowym sklepie, a później sama zamówiłam przez ich przedstawiciela handlowego. Bardzo smaczne rzeczy i naprawdę duży wybór.

Gość gugusiakiwa
Mam małą działkę i to co urośnie trzeba zagospodarować. Głównie "słoikuję" ogórki (kiszę, konserwuję, jakieś sałatki), nadmiar warzyw rozdaję. Nie robię zapraw "dla przyjaciół", bo po prostu nie mam na to czasu. Zresztą przyjaciołom Bozia rączki dała, więc ode mnie mają warzywa, czy owoce, a resztę robią sami.

Gość gość
Oczywiście że tak, ale tylko pod warunkiem jeśli mają na to czas. Sama robię przetwory, ale staram się zaskoczyc rodzinę i nie robię standardowych ogórków, dżemów truskawkowych.. jeśli już robię to nutelle śliwkową właśnie, ogórki w curry, paprykę z warzywami w słodkiej zalewie, albo całe buraczki marynuję. Moja siostra z kolei śmieje się ze mnie bo wszystko mozna w sumie teraz kupić za nieduże pieniądze. Ona zamawia wszystko w eterno i w sumie sama też to robię, bo ich truskawki z czekoladą i masło bananowe są nieziemsko pyszne.

Gość gość
Tak robią. Dzisiaj będę robić fasolkę szparagową, ogórki, buraki zrobione:) nie robię tylko dżemów i kompotów bo to u nas i tak nie schodzi

Gość gość
Chyba raz robiłam przetwory, ale moja rodzina nie przepada za nimi aż tak bardzo. Jak mamy na coś ochotę szczególnie, albo na święta to zamawiam zazwyczaj takie słoiczki: https://eterno.pl/pl/product/ogniste-pomidorki.htm jako dodate do obiadu albo przekąskę.

Gość gość
W sumie dobry pomysł, żeby takie przetwory warzywne podawać do obiadu. Ogniste pomidorki wyglądają ciekawie ;) Warzywa mają teraz taką niską jakość i są nafaszerowane chemią, że nie skuszę się raczej aż do wiosny na żadnego pomidora z marketu :)

Gość gość
Te ogniste pomidorki są super. Mój mąż za to uwielbia chili ogóreczki też z eterno. Mają rewelacyjne przekąski!

Jak już mówicie o eterno to ja z kolei zwariowałam na punkcie ich owoców w syropie 🙂 pychotka są ...