Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kredka1987.

ILE SIĘ PŁACI ZA CHRZEST?

Polecane posty

Gość kredka1987.

W sobote chrzczę dziecko i nie wiem jak to jest z opłatą? idzie się wczesniej czy po chrzcie? i jak kwota bedzie odpowiednia?

Gość ghhrth
zapytaj w parafii, u nas poniżej 1000zł ksiądz nie bierze

Gość ciezarowkaa25
płaci się raczej wtedy kiedy się zamawia chrzest...

Gość kredka1987.
1000zł?! to chyba żart pytalam znajomych to dawali 100-250

Gość kredka1987.
my jestesmy po cywilnym wiec ksiądz robi nam łaske i nie wiem czy 200zł wystarczy?

Ja w kopercie dałam 200 zł ale jak dawałam to nei zaglądał wiec i 50 mogłam włozyc i byłaby ok.

Gość kredka1987.
poza tym mam tez taki dylemat nie mozemy z męzem przystąpic do komuni ale mam kolezanke , która rowniez jest po cywilnym i ostatnio była chrzestną poszla wyspowiadac i powiedziala ze musi dostac rozgrzeszenie bo ma chrzesniaka u musi pójść do komuni. Dostała i poszla. Rozwazam czy nie zrobic tak samo.

Gość kredka1987.
Chrzest jest w sobote po mszy wlasnie przez nasz brak slubu koscielnego. Chrzczę je w innej parafi, w mojej ksiadz nie wyrazil zgody.

Gość u mnie 100zl

Gość ghhrth
u nas nie przejdzie koperta, kase trzeba wykładac na stoł a ksiądz ma swój cennik wywieszony.

masakra jakaś :O ja jak chrzciłam syna to też nie miałam jeszcze ślubu i syn był chrzczony bez problemu podczas Mszy św. i na dodatek żadnej kasy ksiądz nie chciał. co do komunii to ksiądz powiedział, że nie możemy przystąpić i do spowiedzi również. chrzestni mają obowiązek bo bez spowiedzi nie odbyłby się chrzest, dlatego Twoja koleżanka musiała przystąpić do tej spowiedzi i otrzymać rozgrzeszenie :)

Gość epsilonka
U nas podobnie jak wyżej ^^ My z mężem nie mogliśmy przystąpić do komunii świętej, bo mamy tylko ślub cywilny. Natomiast rodzice chrzestni musieli iść do spowiedzi - dostali karteczki do podpisu :o Płaciliśmy przed chrztem w kancelarii 50zł - wszyscy tyle dawali.

150 zł (kwota zawołana przez księdza) Płaciliśmy po chrzcie (wcześniej to uzgodniłam z księdzem - taką mają zasadę, więc tak było)

Gość jakaotzu
my chrzcilismy 29 maja i tez mamy tylko cywilna i ksiadz bez ogrodek powiedzioal ze 50 zl i nawet wiecej nie chcial wziac:-)

Tylko na kafe czytam o jakiś dziwnych ,wręcz niewiarygodnych cennikach dotyczących chrztu czy ślubu :P Moi znajomi,rodzina czy ja nie mieliśmy takich problemów :D Ja dałam 50 zł ,wie4cej nie miałam.Ksiądz nie chciał przyjąć ,powiedział że przydadzą się na wydatki związane z dzieckiem.W końcu na "chama"zostawiłam na biurku.

Gość gość
Nie słuchajcie tych fałszywych odpowiedzi, księża nie podają żadnych "cen", bzdury też pisze tu jakaś pani, że wisi "cennik". Może piszą to jakieś trolle. Możesz dać księdzu, ale nie musisz. Często księża nawet nie chcą przyjąć żadnych pieniędzy, zwłaszcza, jeśli znają rodzinę i wiedzą, że ta rodzina nie jest bogata. Wszelkie inne sytuacje można zgłaszać do kurii (ale nie wierzę, by choć jeden taki ksiądz się znalazł, który miałby "cennik").

Gość gość
Oczywiście, że są tacy księża że mają cenniki