Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koleżanka kolegiiiii

Umowa Przedwstępna _problem

Polecane posty

Gość koleżanka kolegiiiii

Witam. Mój kolega kupił niedawno quada. Nie miał na raz całej kwoty, więc sprzedawca zgodził się na 2 raty. Spisali umowę przedwstępną pełna paragrafów. W jednym z nich jest napisane, iż w razie braku wpłaty 2 raty do określonego dnia sprzedawca ma prawo zatrzymać zadatek (pierwszą ratę) i zabrać quada. A co w przypadku jeżeli mój kolega się rozmyślił, bo okazało się, że to kupa złomu. Dodam, iż sprzedawca oświadczył w umowie, że sprzęt jest wolny od wszelkich wad fizycznych, a w rzeczywistości był uszkodzony. W takim razie czy mój kolega może oddać quada i żądać od sprzedawcy zwrócenia wpłaconego zadatku??

Gość maturks4
Jak "pełno paragrafów" to należało przewidzieć obowiązki i prawa OBU stron

Gość Emmett Fitz-Hume
Nie. Musi dopłacić brakującą część ceny sprzedaży i może żądać od sprzedawcy usunięcia wad.

Gość szanujmy się...
nic tylko do sądu trzeba będzie iść , kolega ma szanse ponieważ w umowie pisze ,że maszyna bez wad a to kłamstwo:)

Gość podsumujmy to wreszcie
zgodnie z Koddeksem Cywilnym twój kolega traci wkład, taki jest zamysł definicji zadatku w KC, jeśli okaże się, że produkt ma wady to pozostaje sprawa cywilna w sądzie, niestety będzie długo trwała, jak to w naszych sądach, o kosztach nie wspomnę bo to powództwo cywilne, zawsze lepiej spróbować się dogadać ze sprzedającym ale jeśli on się uprze a twój znajomy będzie chciał się wycofać to traci kasę, jeśli oczywiście zapisy umowy nie stanowią inaczej