Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katharssis

"Jedni cicho upadają,drudzy ręce umywają..."

Polecane posty

kath musisz napisac o tzo chodzi, bo tak to niewiele można poradzić :( domyslam się, że to choroba? jaka choroba?

Husky studiujesz psychologie, ja ją wlasnie koncze ale za ch....ja nie znam odpowiedzi na to pytanie.... dlatego prosze o opinie osoby trzecie.

Gość qwertura
W przypadku alkoholików pomocą czasami jest pozwolenie na osiągnięcie dna. Wiem z doświadczenia :(

Husky nie moge:( pozniej zawistne orange wszystko wykorzystaja przeciwko mnie:classic_cool: w kazdym razie to nie choroba ciala....

wreszcie coś baaaaaaaaaaaardzo mądrego od 2 lat nie widziałem.{cool] dla autorki tematu..Musze sobie wsadzić do ulubionych i czesto wracać poczytać.Cafe stała się pejoratywną odskocznią dla zdegenerowanych charakterów.Tutaj jak ten Fenix z popiołu się temat wyłonił.Braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawwwwwwwwwwwwooooooooo. <stopka></stopka> <stopka></stopka>

Jeśli oboje spadniecie, to nie będzie łatwo się podnieść, nie będzie nikogo, kto będzie w stanie podać ręki z góry. Może trzeba się zdystansować? Spojrzeć na wszystko z boku? Może można pomóc inaczej - nie angażując się bezpośrednio?

kath, ale ja mówię... nie na podstawie "studiów" a własnych przemyslen i doswiadczen... no i sama kiedyś byłam chora. pewnie wiesz.. może nie. nie ważne.. pomogło mi... olanie mnie... rodzice mnie naciskali, kontrolowali, starali się pomagac na sile, wszystko się działo odwrotnie. wyprowadziłam się do faceta, który... dał mi wolna rękę, olał moją chorobę. dopiero mogłam odczuc skutki choroby i zostać z nią sama. twarzą w twarz. dopiero zrozumiałam w jakim syfie siedze i dopiero wtedy chciałam walczyc z chorobą, a nie z ludzmi ktorzy na mnie naciskają. pewnie dobrze wiesz, że.. najwazniejsze to szczere chęci u samego chorego. bez tego ani ruuuusz :(

sory, ze piszę jak potluczona zapewne, ale piwko już robi swoje :D

no i jak chcesz, to wiesz... masz mojego maila kath 7husky7@gmail.com

POTIKI KIKI - dziekuje i zapraszam do odwiedzin🌼 Ups. - masz racje... jak ja upadne nie bedzie nikogo kto pomoze tej osobie... tylko czasami sie zastanawiam ile mam jeszcze w sobie sily i energii, bo czuje ze powoli ją trace... nie angazujac sie bezposrednio? nie umiem tak.... Do mnie ten temat wrocil juz drugi raz w ciagu moich 24lat i dlatego teraz chce wyciagnac odpowiednie wnioski. Niestety pierwsza sytuacja zakonczyla sie tragicznie bo ktos stracil zycie.... Nie chce drugi raz obudzic sie z uczuciem, ze czegos nie zrobilam.

Gość qwertura
A czy poświęcając się dla tej jednej osoby nie narażasz kogoś innego?

husky - @ czy nie narazam kogos innego? raczej nie. to zalezy w jakim sensie. najbardziej odczuwaja to moi bliscy bo widzą w jakim jestem stanie i maja swiadomosc tego, ze dzieje sie ze mna cos niedobrego. A ja po prostu wypalam sie psychicznie. Oni widza moj "upadek" i boli mnie fakt, ze swoim postepowaniem ich krzywdze.

tutaj diabeł tkwi w szczegółach.Więc TWOJA silna osobowość może go wyciągnąć z marazmu.Musisz spojrzeć na inny aspekt.Jakie ma relacje z rodziną (z jego) z kolegami ,w pracy czy ma istotne powody do zatracenia się Wszystko sie to nakłada.Znajdziesz ten czuły punkt wygrasz.Jego psychika jest słaba i TY możesz przez odpowiednie działanie niepostrzeżenie ukierunkować go.Nic na siłe.Kropla skałę drąży tak i TY naprowadzisz go na tę drogę właściwą.:classic_cool: <stopka></stopka>

Ups. pomoc osob trzecich na pewno jest potrzebna jednak w tym przypadku niemozliwa, poniewaz ta osoba skutecznie to odrzuca. I nie ma zielonego pojecia co ja przezywam i jak odbija sie to na moim zdrowiu psychicznym i fizycznym (nie moge jesc). poki co moje problemy sa nieistotne....

kath. dostałam @ i odpisałam. uważam, ze jesli z tej osoby nie ma zadnych chęci do leczenia i zmian.... zajmij się sobą. naprawdę :(

katharssis-- ten etap ma za sobą aby oczekiwac pomocy od osób trzecich.Cos nieoczekiwanego nastąpilo,że przestał wierzyć.Tylko TY jemu jesteś w stanie pomóc.Widzisz,ze nie odnosi skutek.A moze sie mylisz i juz w jego podświadomośći drgnęło ale on jeszcze o tym nie wie.Spojrzyj chlodnym okiem z innej strony i napewno coś dojrzysz czego on jeszcze nie widzi. <stopka></stopka>

czy ma istotne powody do zatracenia sie? - hmm.... raczej powodem jest dziecisntwo i wszystko co z nim zwiazane choc nie zdaje sobie z tego sprawy. Tak, bylam silna osobowoscią, usmiechnietą i pelna zycia. A teraz...? Teraz patrząc w lustro nie poznaje samej siebie. Jednak chyba wierze nadal, ze wszystko sie zmieni i moja chec do walki w koncu przyniesie oczekiwane rezultaty.

To fakt na poczatku skutek byl. Ale teraz czuje, ze sie wszystko cofa i tak naprawde moj sens powoli sie zatraca... Moze dlatego stworzylam ten topik? By ktos w koncu dal mi kopa na rozped. Bym odczula, ze to co robie naprawde moze komus pomoc. Albo odwrotnie... bym posluchala np. Husky i zajela sie swoim zyciem, nie tracąc wlasnego zdrowia.

katharssis--- tutaj na cafe jest świetna psycholog (na etacie cafe) odwiodła osobę co chciała popełnić samobójstwo.Byłem świadkiem jej 2 godzinnej rozmowy z tą osobą z pozytywnym skutkiem Czy nie zechciałabyś nawiązać z nią kontakt?Nie mogę publicznie wymieniac jej ksywki bo zniknie całkowicie.Raz tak uczyniłem i zniknęła na pół roku.Więc podaj maila i napisze ci. <stopka></stopka>

🌼 - o tak mialo byc;) W takim razie jak brzmi jednoznaczna odpowiedz? Na ile powinnismy komus pomagac? Czy moze jednak nalezy poswiecac wszystko az do skutku bo na tym polega istota czlowieczenstwa...?

Powinnaś otrzymać @ ---------------DOBRANOC---------- spokojnych i kolorowych snów. <stopka></stopka>

kath, bez urazy, ale jezdem za bardzo pijana :) za powazne dyskuzja jak na ten stan. zapiszę sobie i wrócę jutro :)

POTIKI - @ and dobranoc😍 Husky- spoko rozumiem:) No i moje pytanie odbija sie gluchym echem...a dlaczego? Bo zapewne nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Czlowiek chyba zadaje sobie zbyt wiele pytan... I zbyt wiele oczekuje... A moze po prostu trzeba posluchac wlasnego sumienia, serca i/lub rozsądku...? Tylko czemu kazde z nich krzyczy co innego? Dobranoc🌼

PS. Oczywiscie topik jest dla wszystkich nadal otwarty. Bede bardzo wdzieczna jesli ktos znajdzie chwilke by dodac swoją opinie. Pozdrawiam

Gość westchnienie sawanny
podszepty serca , logika rozumu, głos rozsądku i jak taka niedoskonała istota jaką jest człowiek ma wśród toczących się walk wewnętrznych odnalezc właściwe zródło prawdy .....miłego dnia ❤️