Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aeris

Ból języka

Polecane posty

Gość Aeris

Witam.Na początku wszystkich serdecznie pozdrawiam.Moim problemem jest to,że coś zaczęło się dziać w mojej jamie ustnej od wczoraj popołudnia.To znaczy mam dziwny ból języka po stronie środkowej schodzącej w tył do gardła.Boli gdy połykając przycisnę język podniebieniem.Jest to taki ból jakby język był przecięty.Nie ma na nim żadnej zmiany oprócz nieregularnego żółtego nalotu"tzw język geograficzny".Nie wiem czy to może być podrażnienie od jedzenia(chodzi o ból)?Dodam,że wyrzynają mi się aż 4 ósemki na raz.Byłem u stomatologa wyleczyć dwa ubytki na 6.Nie wiem,czy to może być również uczulenie na plombę(o ile takowe jest)?Czy ktoś miał coś podobnego?

Gość Aeris
Lekkie pieczenie,kłucie

kup lysteryne zabija bakterie... a mam jeszcze pytanie moze slinilas/les sie z kims i jaka bakterie zlapale/as ....

Gość miła sąsiadeczka
Dotknij mocniej palcem do każdej z ósemek dolnych i do dziąsła przy ósemce od strony języka. Jeśli poczujesz ból przy którejś z nich, to będziesz wiedział, z którą ósemką masz kłopoty. Bo ja podejrzewam, ze to któraś z ósemek dolnych jest w stanie zapalnym.

Gość Aeris
Wiadomo śliniłem,ale tylko z jedną mi bliską osobą.Jest to raczej pieczenie.

Gość Aeris
czy sex oralny może byc tego przyczyną?

Gość Aeris
miła sąsiadeczka Stany zapalne mam ciągle i to czasami takie,że jeść nie mogę.Przymierzam się do usunięcia tych ósemek.Robiłem Pantomogram i wyszło,że dolne mają za ciasno i kość żuchwy drugiej połowy zęba nie przepuści. A ból jest jakby na powierzchni języka.

Gość miła sąsiadeczka
Skoro wykluczasz ból ósemek, to nadal proponuję, byś palcem sprawdził, czy to pieczenie "bierze się" z samego języka. Pokryty nalotem język umyj normalnie szczoteczką i pastą do zębów. Czasami jedzenie zbiera się w dziąśle okalającym wybijające ósemki, zalega tam, gnije i tez powoduje bóle. Silne płukanie wodą z dodatkiem płynu do płukania, lub z dodatkiem wody utlenionej może przynieść Ci ulgę. Radziłabym wizytę u stomatologa.

Gość Aeris
Już jest lepiej zobaczyłem,że przeciąłem się na języku czymś chrupiącym(jadłem chrupiący boczek).Jest już mniejsza ranka i nie boli.

Gość ano

To prawdopodobnie grzybica. Doradzam płukanie sodą, ale takie dłuższe i picie sody dwa razy dziennie rano i wieczorem. Łyżeczka sody zalana gorącą wodą. Można poczekać aż wystygnie lub dolać zimnej i wypić. Koniecznie na pusty żołądek.  Jeść można dopiero po około godzinie. Pozdrawiam.