Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiamodnisia

Ile mówią wasze 1,5 roczne dzieci?

Polecane posty

Gość misiamodnisia

Witam, chciałabym wiedzieć tak orientacyjnie czy moje córeczka mówi mało czy może w normie. Ma 19 miecięcy i mówi: mama,tata,(tato,mamo), am(jeść), baba,dziadzia,psa(pies), cicho, papa,bumbum(samochód), pa(pan), dać, mu(na smoczek), baba(na wiaderko),pisu-pisu(kredki,mazaki),na niektóre rzeczy mowi pierwszą sylabe wyrazu np.ba na balon.Umie również odgłosy zwierząt. Chcialabym wiedziec jak to wyglada u waszych dzieci i kiedy zaczeły wiecej mówić.

Moj ma 20m i prawie nic nie mówi, jak ma duża motywacje to umie powiedziec ,brum, mama, tata, kupa:), nie, daj, koło i może coś tam jeszcze jak mu mówie zeby cos powiedzial to cisza, nie ma motywacji to nie powie tak poprostu rozumie za to bardzo duzo

ma prawie 20 miesięcy. mówi dość dużo: mama tata Agata Ada (Adam) baba dziadzia dzidzia ciocia baba Ula ciocia Ania ciocia Niunia (Nina) wua (wuja) wua Pumba (wujek Kuba) coś ktoś pan pana (pani) bam siusiu kupa pić daj nie nie ma tak tci (trzy) wa (dwa) eść (sześć) az (raz) tutaj tam choć auto śpi lala lala (jako dziewczynka :P) pumba - piłka lina - malina tu cio (co) siam (sam) ja jajo do tego dźwiękonaśladowcze zwierzęta, pach pach (traktor), łuuuu (woda). i zapewne masę innch, bo od ok 2 miesięcy można się z nim całkiem ładnie dogadać :) codziennie ma jakieś nowe słowa, wyrażenia, czasem krótkie zdania. dzieci różnie zaczynają mówić. na pewno nie masz powodów do jakiegokolwiek niepokoju!!!! mamy sąsiadkę młodszą od mojego synka o 20 dni i ona mówi tylko mama, tata i czasem baba. nic więcej! ale widać że dużo rozumie i to jest ważne. nauczy się mówić :)

Gość misiamodnisa
podnoszę

Gość misiamodnisa
Zapomniałam dodać właśnie nie,tak,ciocia też umie:)

Gość dscs
moja ma teraz 2 latka i mowi wszystko nawet tego czego jej nie wolno , papuga wszystko powtarza , majak 1,5 roku mowila skladala 2-3 wyrazowe zdania, skonczyla 2 latka i sklada juz normalne zdania , potrafi takze 2 kolysanki i z 4 wierszyki, pewnie sie rozgada jeszcze az bedziesz miala dosc