Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość egzaminowany
@ sdf23333 Najpierw składasz wniosek o dopuszczenie do egzaminów eksternistycznych z zakresu odpowiedniej szkoły. Tam we wniosku jest napisane świadectwo szkoły/klasy. Ja osobiście składałem świadectwo ukończenia gimnazjum. Jak pisałem wcześniej, osoba ubiegająca się o zdawanie egzaminów eksternistycznych musi mieć ukończone 18 lat. Następnie, zwolnienie z opłat za egzaminy eksternistyczne. Należy złożyć stosowną deklarację, każdy tym szkoły ma osobną deklarację. W tej deklaracji deklarujesz zdawane egzaminy w danej sesji roku. Deklarację składasz do 31.08.2013 na sesję jesienną 2013. Albo razem i to jest ważne razem z deklaracją składasz wniosek o zwolnienie z opłat za egzaminy oraz załączniki. Albo do 31.08.2013 roku wysyłasz potwierdzenie wpłaty za egzaminy eksternistyczne. Opłata wynosi 5,5% wynagrodzenia nauczyciela mianowanego z tytułem naukowym magistra. Czyli 171 zł. za każdy egzamin . Egzaminów jest z zakresu GIM dla dorosłych 10 a z zakresu LO dla dorosłych 11. Informatory dla każdego typu szkoły są na stronie CKE. WAŻNE: Od sesji październikowej 2013 nowa podstawa programowa dla gimnazjum dla dorosłych. Oczywiście informatory są na stronie CKE. Od 2016 roku nowa podstawa programowa dla LO dla dorosłych. Ale nie jestem pewny, w tamtym roku o tym czytałem. Jak masz jakieś jeszcze pytania, to pisz.

Gość Wiolkaaa9393
Hej. Ja chce zdawac egzaminy z Liceum w sesji jesiennej 2013. Wszystkie 11 w tej jednej sesji-mam nadzieje, ze dam rade. Tylko mam pytanie-jesli skladam papiery o zwolnienie z kosztow i daje zaswiadczenie z UP, ze jestem bezrobotna to oni w jakis sposob sprawdzaja czy z kims mieszkam czy sama mam to jakos udowodnic? Bo nie wiem czy musze wziac takze jakies zaswiadczenie (nie wiem z jakiego urzedu takie zaswiadczenie), ze mieszkam sama? I jeszcze jedno-ukonczylam pierwsza klase Liceum. Czy mam pokazac swiadectwo ukonczenia gimnazjum czy jednak pokazac do z Liceum? Czy to swiadectwo z Liceum zmieni cos na lepsze (w sensie, ze bede zwolniona z jakiegos przedmiotu)?? I ostatnie-Czy na te egzaminy jest jakas ograniczona liczba osob? Bo strasznie nastawilam sie pozytywnie na to, ze w pazdziernika bede mogla zaliczyc te egzaminy, ale pozniej tak pomyslalam, ze moze moge byc nie dopuszczona do tych egzaminow ze wzgledu na ograniczona liczbe osob.. Pozdrawiam!

Gość egzaminowany
Nie ma żadnych limitów. A z moich doświadczeń, to wiem , że jest od 3 - 20 osób na egzaminach. Frekwentacja też nie jest 100%. Mi w OKE nawet wniosek o zwolnienie z opłat zgubili, dzwoniłem do nich to pytali się czy mam "żółte potwierdzenie z poczty", mieli oddzwonić czekałem cały dzień i nic. Zadzwoniłem następnego dnia, oczywiści przeprosili mnie za uchybienie oraz zwolnili z opłat. O nic się nie pytali. Raczej się martw, aby zdążyć na każdy egzamin, bo jak się spóźnisz nawet 5 minut, to Cię nie wpuszczą. Chociaż byś miała zaliczone 2,5 roku LO, żadnego przedmiotu Ci nie zaliczą. Zdajesz wszystkie 11 otrzymujesz świadectwo i zdajesz maturę.

Gość Wiolkaaa9393
Czyli normalnie dostarczam zaswiadczenie z UP i jestem zwolniona z oplat, tak? I nie musze isc do zadnego urzedu czy czegos podobnego po jakies zaswiadczenie aby udowonic, ze mieszkam sama? A jesli oprocz mnie jest jeszcze ktos zameldowany w domu to co wtedy?

Dostarczasz zaświadczenie o zarejestrowaniu w UP jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku. Oraz zaznaczasz czy jesteś samotnie gospodarująca czy bezrobotna lub czy prowadzisz wspólne gospodarstwo. Jeżeli prowadzisz samotnie gospodarujesz oraz jesteś bezrobotna, to tak zaznaczasz. To znaczy podkreślasz. Ja z urzędu miasta/gminy nie brałem żadnego zaświadczenia o ilości osób zameldowanych w domu/mieszkaniu. Wszystkich egzaminów eksternistycznych przeprowadzanych w roku jest może 10 - 15 tysięcy. A egzaminów maturalnych tylko z języka polskiego 350 tysięcy, matma 400 tysięcy, angielski 350, gimnazjalnych 350 * wszystkie egzaminy. To nie nasze egzaminy kosztują dziesiątki jak nie setki milionów złotych. Po za tym jako bezrobotna i tak zapewne nie masz kasy na te egzaminy. Z tego, co rozmawiałem z innymi zdającymi to większość jest zwolnionych z opłat. Co innego jak ktoś pracuje a chce sobie podnieść wykształcenie szybciej niż chodzić do szkoły dla dorosłych 6 semestrów.

Jeszcze jedno ważne, zaświadczenie z UP musi być z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku o zwolnienie z opłat. Czyli jak się ubiegasz o zwolnienie w maju to zaświadczenie musi być z kwietnia.

Gość Wiolkaaa9393
Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Bo wlasnie mogłabym miec problem. Bo oprocz mnie, w domu zameldowane sa jeszcze 2 osoby, mama i siostra. Ale nie mieszkamy razem. Wiec jesli nie trzeba zadnego zaswiadczenia to fajnie :) A jesli np. dostaje alimenty (ktore NIE przekraczaja tej kwoty 524 zl, ktora jest przedstawiona dla osob, ktore moga byc zwolnione w calosci z kosztow) to mam to takze przedstawic ?

Dziś OKE Gdańsk ogłosiła informatory do sesji październikowej 2013. Tam są wszystkie informacje na temat opłat i procedur zwalniania osób ubiegających się. Tam też jest napisane jak poprawnie ubiegać się o zwolnienie z opłat. Alimenty to też dochód. http://www.oke.gda.pl/index.php/news/1170/61/Informacje-dotyczace-przeprowadzania-egzaminow-eksternistycznych-wysokosci-oplat-i-zwolnieniu-z-oplaty---sesja-jesienna-pazdziernik-2013-roku

Gość Wiolkaaa9393
I jeszcze jedno-ja ubiegam sie o zdawanie w sesji pazdziernikowej 2013 roku. Czyli juz moge wyslac ten wniosek? Bo na stronie OKE pisze, ze "na 2 miesiace przed rozpoczeciem sesji", ale czy mozna wczesniej? Najpierw mam wyslac WNIOSEK o dopuszczenie do egzaminow, pozniej czekam na jakas odpowiedz od OKE i dopiero wysylam deklaracje wraz z zaswiadczeniem o zwolnienie z kosztow czy wszystkie dokumenty razem wysylam od razu?

Gość Wiolkaaa9393
I jeszcze jedno-ja ubiegam sie o zdawanie w sesji pazdziernikowej 2013 roku. Czyli juz moge wyslac ten wniosek? Bo na stronie OKE pisze, ze "na 2 miesiace przed rozpoczeciem sesji", ale czy mozna wczesniej? Najpierw mam wyslac WNIOSEK o dopuszczenie do egzaminow, pozniej czekam na jakas odpowiedz od OKE i dopiero wysylam deklaracje wraz z zaswiadczeniem o zwolnienie z kosztow czy wszystkie dokumenty razem wysylam od razu?

Zacznę od tego, że sesje są dwie jesienna i zimowa. Troszkę źle napisałem, październikowa, ale teraz już piszę poprawnie czyli jesienna. Na sesję jesienną 2013 można się zgłaszać od 1.12.2012 do 31.07.2013 a na sesję zimową 2014 od 1.08.2013 do 30.11.2013. Jeśli chodzi o wniosek o dopuszczenie do egzaminów. Jeśli chodzi o wniosek o zwolnienie z opłat + deklaracja na sesję jesienną 2013 zgłaszamy do 31.08.2013 a na sesję zimową 2014 do 31.12.2013 roku. Czyli do dwóch miesięcy przed sesją. Ja deklarację oraz wniosek złożyłem w kwietniu oraz otrzymałem zwolnienie z opłat ze wszystkich zadeklarowanych przedmiotów. Reasumując , wniosek o dopuszczenie składasz osobne a deklarację przedmiotów osobno ale jeżeli składasz wniosek o zwolnienie to razem z deklaracją przedmiotów oraz wszystkimi załącznikami np. zaświadczeniem z UP. Czas na deklarację oraz wniosek o zwolnienie z opłat masz do końca sierpnia, pod warunkiem ,że do 31.07 złożysz wniosek o dopuszczenie. Jak płacisz za egzaminy, to deklarację składasz osobno a później przesyłasz potwierdzenie wpłaty z wypisanymi przedmiotami w tytule przelewu np. język polski, wos, PP itd.

Gość Wiolkaaa9393
A na tych egzaminach to sa same pisemne egzaminy czy sa takze ustne?

Gość Wiolkaaa9393
A na tych egzaminach to sa same pisemne egzaminy czy sa takze ustne?

Egzaminy odbywają się tylko i wyłącznie w formie pisemnej. Nie ma egzaminów eksternistycznych ustnych. Tylko egzamin z Technologii informatycznej jest z komputerem i oczywiście z arkuszem.

Gość Wiolkaaa9393
Wiem, strasznie marudze. Ale mam jeszcze pytanie-na egzaminie z historii i jezyka obcego jest do napisania jakies wypracowanie?

@Wiolkaaa9393 Wypracowanie piszemy na egzaminach z: - j. polskiego - j. obcego nowożytnego(list) - historii - wos'u Tak więc warto popracować nad wypracowaniami, stosować kompozycję trójdzielną itd. :)

Gość Wiolkaaa9393
A mialam nadzieje, ze na historii nie bedzie wypracowania ;) Bo nie przepadam za historia :P

Nie panikuj ostatni egzaminy z historii nie był aż tak bardzo trudny. Jest podany temat i należy napisać wypracowanie. Ostatnio było o metodach walki polaków z zaborcami. Napisałem o różnych powstaniach czynach zbrojnych itp. Nic strasznego. Trudnymi egzaminami są matma, fizyka, chemia biologa(jak dla mnie.). Najgorsza moja ocena z egzaminów. które zdawałem to dopuszczający z biologii. A tak to nawet dwie piątki się trafiły wos, PP.

Gość Wiolkaaa9393
Ja wlasnie najmniej boje sie matematyki, biologii, chemii. Najgorsze dla mnie bedzie egzamin z historii i fizyki

Gość luluskakopciuszek
Wiolkaaa9393 witaj ja też chce podejść do wszytskich 11 egzaminow chodz do konca nie jestem tego pewna...jaka masz przerwe w swojej edukacji???? ja 2 lata ...nie umiem sie do konca zmotywowac...jak wyglada Twoja nauka...ja poprostu jak mam ochote to cos czytam ale musze to zmienic w najblizszym czasie i zaczac robic jakies zadania... co do polkiego i historii to sie nie boje lubie czytac lektury juz ogarnelam z historia tez jestem na>> czesc" wiec jakos to bedzie... Justaa mam prosbe moglabys sie odezwac do mnie na emeila... ja tez mam jakies materialy poskanowana moze bysmy zrobily poprostu wymiane... tak bedzie chyba ok ...podaje emeila... luluskarabciuszek@spoko.pl

Gość Wiolkaaa9393
@luluskakopciuszek Ja tez mam przerwe 2 lata. Ja dopiero od teraz zaczynam nauke, bo w sumie w chwili jak spytalam sie tutaj na forum o wszystkie rzeczy to dopiero zdecydowalam, ze na 100% chce zdawac egzaminy :) Ja zamierzam wziac jakies repetytorium z przedmiotow, mam jeszcze "STANDARDY WYMAGAŃ BĘDĄCE PODSTAWĄ PRZEPROWADZANIA EGZAMINÓW EKSTERNISTYCZNYCH" i na tej podstawie bede robic sobie notatki i bede sie uczyc, bo mi lepiej uczy sie piszac notatki. Notatek ze szkoly juz nie mam. I tak jak pisalam wczesniej, najbardziej boje sie fizyki i historii. A jesli chodzi o polski to jednak zamierzam przeczytac wszystkie lektury i popatrzec jakie byly wypracowania na maturach i po prostu pocwiczyc sobie te wypracowania ;)

Witam :) Jeśli to nie problem ,to ja też bym chciała jakieś materiały od justa2235 ,luluskakopciuszek,jeśli ktoś jeszcze ma i to nie problem to będę bardzo wdzięczna za przesłanie .Mój e- mail asiaa13@onet.eu Oraz pytanie ,do osób które zdawały niezależnie 3,2,czy w tym roku egzaminy LO ,jak wyglądały ,chodzi Mi o to ,czy są mniej więcej pół na pól zadania zamknięte i otwarte ,oraz czy na informatyce jest exel ,power point itp. Z góry dzięki za info. Oraz tegoroczni maturzyści ,chwalcie się jak wam idzie:) Pozdrawiam

Z zamkniętymi pytaniami różnie bywa, np. na matematycy był 30 pytań czyli 60% pytań. Na wos-ie był 10 - 15 pytań zamkniętych (dokładnie nie pamiętam). Ale masz też jeszcze napisać wypracowanie. W tych arkuszach jest tak, że kilka pytań zamkniętych potem otwarte np. z krótką odpowiedzią wypracowanie itp. Szczególnie pomieszane jest to na wos, pp, gegra, biologia. Raczej nikt tego nie liczy ile jest takich pytań ile innych. Na technologii informatycznej są exel, power point itp. Wszystko jest w zależności jakie środowisko wybierasz. Czy windows czy linux. Ale to wybierasz w deklaracji przedmiotowej. Ja pojechałem na TI godzinę wcześniej(zresztą jak na każde egzaminy) no i sprawdziłem komputer, powiedziałem ,że mam Office 2007 a zainstalowany był na komputerze 2003 ale spoko dyrektor kazał przeinstalować informatykowi i miałem 2007. Ale trzeba być wcześniej, jak będziesz 10 minut przed egzaminem to nit Ci nie przeinstaluje. O ile szkoła będzie posiadać licencje na takie oprogramowanie. Jeszcze jedno na ostatnim egzaminie z TI było 8 pytań zamkniętych prawda / fałsz. A 42 punkty można było zdobyć na zadaniach otwartych typu prezentacja.

Gość Wiolkaaa9393
Oo wlasnie, moze ktos kto zdawal juz egzamin z Technologii Informacyjnej powie w jaki sposob sie przygotowac? Bo tego takze sie boje. Obsluge komputera znam, ale tylko na wlasny uzytek, wiec czeka mnie jakas praca zwiazana z przygotowaniem na ten egzamin, a zupelnie nie wiem co starac sie opanowac w tym temacie

Gość Wiolkaaa9393
A wybiore raczej Windows

Na egzamin z technologii informacyjnej najlepiej się przygotować z prezentacji PowerPoint. Na ostatnim egzaminy było do zdobycia 15 punktów z prezentacji. Prezentacja jest dość prosta, należy np. zmienić tło prezentacji na przykładowo żółte. Utworzyć odpowiednią ilość slajdów, zmienić czcionkę, zmienić kolor czcionki czy wstawić zdjęcie. Następnie obsługa programu exel. Utworzenie diagramu kołowego zliczenie danych np. na ostatnim egzaminie było 200 różnych tytułów filmów, było tak: tytuł, rok produkcji, kraj produkcji itd.(dokładnie nie pamiętam). Trzeba było utworzyć listę krajów np. Polska miała 19 filmów. Utworzenie pliku txt. Gdzie zapisywano rozwiązania. Jedno rozwiązanie w programie exel a drugie w pliku txt. W offise trzeba było też zmienić czcionkę, utworzyć stopkę, indeks górny chodziło o godzinę otwarcia "dino parku". No i 8 zamkniętych pytań. Typu prawda/fałsz. Ja też pracowałem na programie operacyjnym Windows. W sumie wszystko prosto i łatwo. A na samym początku to na pulpicie tworzymy katalog z nr pesel gdzie wklejamy pliki z płyty, którą dostajemy do arkusza. Jak masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj.

Gość Wiolkaaa9393
Dziekuje za odpowiedz w sprawie technologii informacyjnej, bo bardzo mnie uspokoiles, bo egzamin jednak nie wydaje sie byc taki straszny jak myslalam! A moglbys powiedziec z czego uczyles sie lub bedziesz sie uczyc na historie i fizyke? Z jakis konkretnych ksiazek, czy stron internetowych? Bo nie wiem od czego zupelnie zaczac z tymi dwoma przedmiotami. I w ogole czy uczyc sie tego co jest przez 3 lata w LO czy bardziej patrzec na "Standardy wymagan bedace podstawa przeprowadzania egzaminow eksternistycznych z zakresu liceum ogólnokształcącego dla dorosłych"

Historię już zdawałem poszło mi całkiem nieźle zdałem na dobry. Egzamin jest podzielony na pewne okresy. Najpierw starożytność(Egipt Grecja itp.), potem średniowiecze następnie wiek XVI, XVII, XVIII, XIX oraz XX. Głównie historia polski, przygotuj się tek od Mieszka I do pierwszych częściowo wolnych wyborów w Polsce. Czyli tak od chrztu Polski 966 do 1989 roku. Tam zdobędziesz najwięcej punktów, oczywiści jak coś będziesz wiedzieć o Egipcie czy Grecji taż nie zaszkodzi. Im bliżej ostatniej kartki egzaminu tym historia bliższa. Czyli od starożytność do XX w. Na początku masz pytania np. o Egipcie/Grecji a na końcu o latach 80 XX wieku. W połowie egzaminu o XVII w. takie tam. Ja się głównie uczyłem z internetu. Fizyka to bardzo szeroka dziedzina nauki więc i trzeba się dużo uczyć. Ale przeanalizuj standardy wymagań egzaminacyjnych, arkusze egzaminów eksternistycznych z 2007 i 2010 roku egzaminy maturalne. Dynamika, kinematyka, światło, prąd to musisz znać. Aby przystąpić do sesji jesiennej należy złożyć wniosek o dopuszczenie do egzaminów do końca lipca, wiec czasu już tak dużo nie zostało. Jak masz jeszcze jakieś pytania, to proszę.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się