Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sarfeqrd3er

Zrezygnowałem z oferty pracy z UP a obecny pracodawca mnie olał !!!!

Polecane posty

Gość sarfeqrd3er

Cholera jasna byłem przez niecałe dwa tygodnie na próbnym okresie w firmie produkcyjnej.Miałem gwarantowane zatrudnienie po 2 tygodniowym okresie próbnym.W trakcie drugiego tygodnia pracy dostałem list z Urzedu Pracy ze mam sie stawic do zakladu w celu podjecia pracy.Oczywiscie tak zrobilem i zrezygnowalem z tej oferty poniewaz mialem zapewniona prace w firmie ktorej pracowalem wlasnie na okresie probnym.Jak sie okazalo wczoraj dowiedzialem sie ze nie zatrudnia mnie a dzisiaj dostalem list z UP ze 5 mam sie stawic do nich w celu pokazania umowy o prace z pracodowca na rzecz ktorego odrzuciłem ich oferte. No i co ja mam teraz zrobić ? powiedzieć że pracodawca mnie nie zatrudnił !? przeciez wyjde na sciemniacza i kombinatora i nie uwierza mi w takie bajki :(

Gość Hekatonchejr
masz z głowy trzy miesiące ubezpieczenia zdrowotnego

Gość sarfeqrd3er
Oj tyle to jeszcze przezyje ale czy jakies wieksze konsekwencje bede ponosil czy tylko na trzy miesiace mnie skresla i czy strace caly status bezrobotnego czy tylko to zdrowotne ubezpieczenie ?

Gość Hekatonchejr
na 3 miesiące stracisz status bezrobotnego, nie z twojej winy, ale im zapewne nie przetłumaczysz

Gość sarfeqrd3er
Pieknie , jeszcze ta musze jechac teraz i sie tlumaczyc z tego wszystkiego ;/ A moze jakies pismo im wysle ?

Jak to było niedawno to może zadzwoń jak najszybciej do tego UP i spytaj, czy ta oferta dla Ciebie jest jeszcze aktualna? Słyszałam też, że można odrzucić 2 czy 3 oferty i dopiero po tej trzeciej skreślają a nie od razu po pierwszej. Status bezrobotnego też się traci na 3 miesiące tak jak w przypadku nie stawienia sie na wizytę umówioną

Gość sarfeqrd3er
A wiecie że mi zwyczajnie jest teraz wstyd iść tam do tego UP i tłumaczyć się z tego wszystkiego ? Powiem im że miałem być zatrudniony ale pracodawca mnie olała i Oni i tak w to nie uwierzą.A można wysłać list i zawiadomić ich o tym listownie że nie mam tej oferty i dobrowolnie poddaję się skreśleniu mnie na okres paru miesięcy ?

Gość ja na szczescie juz nie musze
i sprobuj to odkrecic, trudno..

Gość idz tam jutro i nam powiedz
jak to zalatwiles, bo mnie tez interesuje taka sytuacja. Badz odwaznym mezczyzna i idz. Olej wstyd. Jestes facetem i dbaj o swoje interesy

Gość agniechaszka
Po prostu powiedz im że miałeś byc zatrudniony a Cie olali i tyle.Powiesz im prawde , owszem skresla Cie na jakis czas ale przeciez nic zlego nie zrobiles.

Gość przeciez nie ...
przeciez nie mozna pracowac jak sie jest zrejestrowanym w UP

Gość to ciekawe
podjęcłaś pracę na okreś próbny bez wyrejestrownia się z UP? wiesz że za to jest grzywna :classic_cool: a gdybyś się wyrejestrowała bo ktościebie zatrudnił to nie było by konsekwencji

Gość zresztą UP na pewno nie miał
dla ciebie pracy a tylko skierowanie na rozmowę. Mogłaś pójść i spokojnie pogadać z pracodawcą, że nie możesz podjąć bo rozmawiasz z kimś innym i żeby ci wpisał, że ciebie nie chce. bo przecież pracodawca nie ma obowiązku zatrudnić każdego kogo mu UP przyśle na rozmowę

Gość sarfeqrd3er
Juz pisze wszystko bo widze ze niektorzy odebrali to wszystko co napisalem zle.Kiedy bylem na okresie probnym i szedl mi juz drugi (ostatni) tydzien to otrzymalem skierowanie od UP do zakladu pracy.Oczywiscie zglosilem sie tam i poinformowalem szefa zakladu ze po prostu mam inna oferte pracy ktora zaczynam od przyszlego tygodnia.Wpis na skierowaniu mam taki "Oswiadczyl ze ma inna oferte pracy".Odeslalem to do UP po czym nastepnego dnia otrzymalem zawiadomienie ze mam sie stawic z skanem umowy od tego pracodawcy.No i to ja caly happy i w ogole gadam facetowi ze potrzebuje zaswiadczenie a On mi mowi ze jednak nie zatrudnia mnie i jeszcze dwoch gosci na okresie probnym bo jednak sie nie nadajemy do pracy jak to okreslil.I teraz tak ,poszukalem na szybko pracy przez agencje pracy tymczasowej i jestem aktualnie w trakcie rekrutacji.Otrzymalem od agencji zaswiadczenie ze zalatwiaja mi prace i wszystko jest w trakcie realizacji.Z tym zaswiadczeniem pojechalem dzisiaj do UP i facet mi to przyjal ale wyrejestrowal mnie na okres 4 miesiecy dlatego ze nie pokazalem mu umowy o prace a to jest tylko zaswiadczenie ze bede pracowal ale jeszcze tego nie robie.Dodatkowo dostalem ocrzan za to ze szukam pracy na wlasna reke (sic!) a to dziwne bo zawsze gadali zeby szukac tez na wlasna reke koniecznie bo jest ciezko dzisiaj wiadomo.Ale najdziwniejsze jest to ze na wezwaniu pisalo ze mam stawic w w celu pokazania umowy o prace lub dowodu na to ze prace takowo u innego pracodawcy bede rozpoczynal.Nie chcialem sie z nim klocic i podpisalem co mialem podpisac ale troszke mnie to zdenerwowalo ze facet do mnie z pretensjami wyskoczyl.Teraz sprawa wyglada tak ze mam na 4 miesiace wylaczony status bezrobotnego i jeszcze przez tylko miesiac moge korzystac ze swiadczen zdrowotnych.Mam juz to gdzies aktualnie bo zaniedlugo bede podejmowal prace tam gdzie obecne zalatwiam i mam nadzieje ze juz nie bede musial korzystac z uslug UP.

Gość zossikaa
Miałam dokładnie taką samą sytuację także wiem co się czuje w takich niekomfortowych dla nas chwilach ale ważne że masz już to za sobą,