Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Poranek i Jutrzenka

Co potrafi Twój trzylatek?

Polecane posty

Co wasze dzieci w tym wieku potrafią zrobić same? Ubrać się? Umyć? Czy same korzystają z toalety? Czy znają wierszyki, piosenki? Rysują? Liczą, znają literki etc?

Gość słodkie bejbe 007
potrafi walic konia

Gość 123123już
Moja siostrzenica, co prawda, 3,5 letnia,czyli starsza - czyta. Nie wierzyłam póki na własne oczy nie zobaczyłam i nie usłyszałam. Normalnie składa literki i czyta wyrazy.

witam! moja córcia 2,8 miesięcy ----zna część kolorów, liczy do 10, zna wszystkie literki, zna 2 wierszyki, śpiewa urywki piosenek z bajek :), sama się ubiera, sama chodzi do toalety (jezeli jest coś więcej to ją podcieram bo za mała by sama to robic :), układa puzzle z 6 części. a do tego nawija jak najęta ---wyraźnie , chociaż nie wymawia literki "R" :) to chyba z takich najważniejszych rzeczy. ale każde dziecko jest inne, co nie oznacza że gorsze. teraz jestem w drugiej ciąży i licze się z tym ze drugi maluch może być całkiem inny :):):)

Gość Polska_Anglia_30
mój synek (3 lata 1 miesiąc) ubiera się sam, ma problem tylko ze zdjęciem bluzki i założeniem skarpet, tak żeby pięta trafiła na wlaściwie miejsce ;) i zapinanie kurtki na zamek też średnio mu wychodzi, ale musi SAM !! od 3 miesięcy korzysta z ubikacji, sam idzie do łazienki i siada, załatwia się (obie sprawy). zaczęłam go uczyć nocnika/wc późno, bo jak miał 2 lata 5 miesięcy i szybko i dość łatwo zaskoczyło bo był duży i już panował nad tym i rozumiał wszystko.. nocnik tylko przez miesiąc, potem sam wybrał ubikację . liczy do 20 (wybiórczo bo np. po 12 następuję 16, ale do 12 slicznie), po angielsku do 11. Rozpoznaje około 15 literek, nieważne jaką czcionką czy kolorem są napisane. zna na pamięć (sam sie nauczył) piosenkę wejściową z Misia Uszatka, dziadek nauczył go "stoi na stacji lokomotywa...", po angielsku z Bob The Builder (mieszkamy w Anglii, synek chodzi do przedszkola od grudnia na 3 dni tygodniowo). lubi malować ale nie wychodzi mu na razie z tego nic konkretnego. bardzo dużo buduje z klocków i ma ciekawe pomysły, kombinuje, na świetną koordyncje ręka-oko i się dobrze skupia. muszę kończyć pozdrawiam mammy trzylatków 🌻

Gość bubecka
No więc nie mam dziecka, ale opiekuję się 3latkiem i widzę jakie postępy robi. Mówi bardzo dobrze i dużo. Kiedy ja przekręcam specjalnie jakiś wyraz poprawia mnie. Nie umie pisać, ale poznaje literki i niektóre słowa potrafi przeczytać takie proste jak imiona szczególnie jego, krótkie wyrazy. Zna kolory, rysuje, a jego dzieła coraz bardziej nabierają rzeczywiste kształty. Samochód bardziej przypomina samochód, potrafi narysować człowieka i w odpowiednich miejscach umieścić nos, oko, ręce itd. Świetnie radzi sobie z puzzlami. Nie zna całych piosenek, ale kojarzy kiedy ja np. śpiewam i przerwę w pewnym momencie potrafi dośpiewać brakujący wers. Jednak całej sam nie zaśpiewa. Zna kilka angielskich słówek. Takich jak kot, pies, okno, dom , mama, tata. Siusia sam, ubierać stara się również sam, ale potrzebuje czasem pomocy. Sam myje rączki i ząbki. Nie wiem jak jest z kąpielą, bo wieczorami nie ma mnie już przy nim.

Gość Moja Mała
Moja ma prawie 3 latka. Umie się ubrać, rozebrać, sensownie zadaje pytania i na nie odpowiada. Je sama, często trzeba pomóc. Liczy do 10, literek nie zna ale bardzo się nimi interesuje. Uwielbia układać puzzle 20-30 elementów. Od małego lubi książki. Nie lubi jak inne dziewczynki tańczyć. Lubi śpiewać, zna kilka piosenek typu "wlazł kotek na płotek", "stary niedźwiedź mocno śpi" Ogląda tylko niektóre bajki, zna je na pamięć. Przywołuje wspomnienia, np coś się działo 2-3 tygodnie temu potrafi odnieść się do wydarzeń i porównać je z teraźniejszością. Nigdy nie uczyliśmy dziecka na siłę, jestem za tym aby dzieciństwo było beztroskie ale moje dziecko samo pcha się w naukę. Staram się więc planować zabawę i łączyć ją z nauką. Od małego jak coś weźmie do rączek musi odłożyć w to samo miejsce. Nawet jeśli ja chcę to odłożyć w inne miejsce, jest protest. Umie (ale tylko przez chwilkę) zająć się sama sobą - np układać jakieś figury z tego co ma pod ręką (ze spinaczy do bielizny pociąg, z kulek węża, z książek wieżę).

Gość Moja Mała
Aha, od dawna nie używamy pieluch. Kupę robiła do nocnika jak miała ponad półtora roku, siusiu jak skończyła 2 latka. Zna prawie wszystkie kolory. Ogólnie wciąż się spieszy, nigdy nie ma czasu, denerwuje się bardzo gdy coś jej nie wychodzi - pewnie jak większość dzieci. Pozdrawiam

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość ka-tie
moja siostrzenica liczy do 10 po polsku i po angielsku:) sama chodzi do toalety:) sama myje buzke i rece jak sie ubrudzi:) ubiera tez sie zazwyczaj sama, ale to zalezy od humoru królewny:P buty na rzepę sama zapnie:)