Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wredna matka palaczka

fajki

Polecane posty

No wiec przed ciaza to palilam jak smok, po 25 do 30 fajek dziennie, w weekend to i wiecej. Odkad wiem ze jestem w ciazy skrocilam to fajczenie do 3-4 fajek dziennie palonych po pol mniej wiecej, rzadko caly na raz. No i dziewczyny, wredne matki palaczki jak to siebie nazywam, jak zrezygnowac z tych 3 ostatnich fajek na dzien? Noz kuzwa nie moge, zle sie z tym czuje, gadam do maluszka i przepraszam i winna jestem i wogole ale uzaleznienie poprostu bierze gore! Za 3 tygodnie mija mi pierwszy trymestr, przeczytalam ze jak sie totalnie rzuci fajki do konca 3 miesiaca to tak jakby sie wogole nie palilo, no to mam 3 miechy i nie wiem co robic :( wredna matka palaczka jestem :( Moze plastry tabltki? ponoc w ciazy moga szkodzic ale chyba nie bardziej niz fajki?

Gość ciezarowkowa
ja tez przed ciaza palilam ale mnie odrzucilo jak tylko sie dowiedzialam, ze jestem w ciazy. niwiem jak ale poprostu nie mogla czuc nawet dymu.

Gość tajasne
po prostu trzeba się zawziąć. to anjlpeszy okres do rzucenia palenia, bo nie ma że boli, wiesz ze powinnaś, wiec motywacja powinna byc. a naprawde lepszej nie znajdziesz. i nei pisz prosze że sie nie da, rzucałam nałóg po ponad 10 latach tkwienia w nim. da się tylko trzeba twardym byc :) mąż/partner też powinien Cię wspomóc! dopingować, a czasem pilnować :)

Gość w ciazy czasami czuje sie
taka potrzebe. kolezanka nigdy nie palila, w ciazy jej sie bardzo chcialo i popalala sobie. juz nie przesadzajcie ze dziecko urodzi sie bez glowy.

Gość malwa020309
ja popalałam do 22 tygodnia, w 23 tygodniu znalazłam się w szpitalu z powodu wysokoiego ciśnienia i popalanie się skończyło. Mały urodził się zdrowy i zdrowo rośnie, dziś o 21.20 skończy 17 miesięcy

Gość wredniejsza matka
kochana zazdroszcze Ci ze zeszlas do 3-4 dziennie! ja rzucilam palenie ale po 3 tyg jak sie dorwalam do fajek to wypalilam pol paczki neiaml na raz, po prostu nie moge rzucic i juz... JESTEM SLABA i nic na to nie poradze! pale ok 5 dziennie- nawet kupuje jakies niesmaczne by nie ciagnelo ale jest jak jest :(

plastry nie sa przeznaczone dla kobiet w ciazy - nie wiem, jak zgumami - powinnas sie zapytac w aptece i koniecznie przeczytaj ulotke, jak juz cos wybierzesz (bo panie w aptece nei musza wiedziec wszystkiego)

z tego, co sie zorientowalam u kolezanek to najwieksza motywacje do rzucenia palenia w ciazy dalo im ogladanie zdjec maluchow urodzonych gdy matka palila w ciazy i artykuly tlumaczace dlaczego nei powinno sie plaic w ciazy - poszukaj w necie

trzymam za ciebie kciuki, duzy postęp że wiesz o tym jak bardzo szkodzisz sobie i dziecku, obyś całkowicie zrezygnowała z fajek.

No i zdublowal mis ie topik, i mam dwa ;) sorki za to, odpowiadam tutaj, nie dlatego ze tam mnie zjechali bo maja racje. Zeszlam do 3-4 dziennie i tak sie lepeij z tym czyje niz jakbym palila 30 no ale noz kurcze nie umie tych 3-4 nie wyjarac, nie umie!!! Probowalam :( Oj boze, poogladam sobie filmiki i wogole moze zmadrzeje :(

Cieżko mi cos doradzic, bo ja nigdy nie paliłam, natomiast mam inny bardzo zły nałóg - wiele osób go ma, ale nie uświadamia sobie, że jest zły - jedzenie białego cukru (w postaci ciast, czekolad, cukierków itp.). Potrafiłam zjeść 2 tabliczki czekolady za jednym posiedzeniem, albo całe pudełko Ptasiego Mleczka. Biały cukier wypłukuje witaminy i mikroelementy z organizmu - nie uświadamiamy sobei tego - ale jest napprawdę TRUCIZNĄ. Ja to wiem i odkąd wiem, że jestem w ciąży (3 tygodnie) nie tknełam nic, co zawiera biały cukier, takze żadnych słodzonych jogurtów, muesli i tym podobnych. Odstawiłam też kompletnie kawę. Mam bardzo silną motywacje, wiem, ze robie wszystko, co moge, aby maluszek urodził sie zdrowy. Reszta w rękach "opatrznosci", ale nie chcę mieć nic sobei do zarzucenia. POzbycie sie nałogów siedzi więc w naszej glowie. A moze zastąp papierosy czymś zdrowym, czego do tej pory nigdy nie jadłaś. Tak, zeby ta rzecz kojarzyła Ci sie z papierosem, jedz ja tylko wtedy kiedy bedziesz miala ochotę na papierosa.

Gość wrednapalaczka
Poogladasz filmiki, poczytasz info w necie, a i tak nalog zrobi swoje :( Niestety, ale taka prawda :(:(:(:(:(:(:(:( JA palilam w ciazy, bo tak jak niektorych odrzuca, tak mnie ciagnelo jeszcze mocniej niz przed ciaza. :(:(:(:(:(:( Dziecko urodzilo sie duze i zdrowe, wody plodowe byly czyste, porod w terminie. Ale niestety cos za cos :( Teraz ciagle zapalenie oskrzeli (oczywiscie nie wiadomo jakby bylo, jakbym nie palila), piersia nie karmilam, bo mialam wyrzuty, ze dalej bede truc dziecko, i teraz wiem, ze w nastepnej ciazy zrobie wszystko, zeby nie palic!!! Bo niestety, ale wyrzuty sumienia sa okropne :( Jak tylko dasz rade to rzuc!!!!

Gość ALE MACIE POMYSŁY
Pal R1 mają mało sub smolistych i nikotyny. Lekarz mojej przyjaciółce je kazał palić jeślinie mogła wytrzymać już. Życzę Ci POWODZENIA:-)

Oj boze, czyli nie ja jedna jaram i nie ja jedna mam wyrzuty sumienia z tego powodu, na tym zdublowanym topiku ktos napisal wczesniej "rzuc palenie a nie przepraszasz dziecko" no to zajebista rada poprostu, jak ktos pali to wie ile to jest 30 fajek a ile 3 dziennie i jak ciezko, choc powiem czasem chce mi sie tak palic ze bylabym w stanie zabic to ide na ta fajke na balkon, bo w domu juz nie pozwalam a ni sobie ani mezowi, i pociagne pare razy i tak mysle: noz kurwa co z ciebie za mama? i huj i wiem ze za pare godzin i tak pojde. slodkiego nie lubie, kawe odstawiam. Co moge zamiast fajek jak pisalam agawa_agawa? Choc ja to chyba w nic nie wierze, nikotyna to nikotyna. Wlasie sie zastanawiam czy nie pogadac z lekarzem o plastrach/gumach - tak wiem, nie powinno sie w ciazy, ale w sumie chyba juz lepeij te plastry/gumy przez tydzien albo dwa niz faje :(

Gość tajasne
pogadać z lekarzem zawsze warto, nie miałabym na Twoim miejscu oporów przed takim pytaniem.

Gość ALE MACIE POMYSŁY
Ja ci powiem tak... Nikt tak na prawdę nie rozumie problemu jeśli go sam nie miał. Ja akurat jak dowiedziałam się,że jestem w ciązy rzuciłam ale nie miałam wtedy silnego nałogu tylko popalałam trochę w pracy dla towarzystwa. Głupie nie? ale tak to się najcześciej zaczyna. Moja przyjaciółka za to jarała jak smok i powiedziała o tym swojemu ginekologowi. Młody abitny lekarz. Powiedział,ze skoro paliła przed ciążą paczkę dzienie to nie ma mowy by teraz rzuciła bo organizm już tak potrzebuje że nie da rady. Polecił jej R1 bo to mniejsze zło. Nie będę Cię pouczać jakie sa konsekwencje palenia w ciązy dla dziecka bo to nie ma sensu. Dziecko mojej przyjaciółi urodziło się zdrowe i duże bo aż prawie 4 kg wagi urodzeniowej. Ale ma alergię i niestety ona wyrzuty że to przez to palenie. Spróbuj R1 w smaku są jak "siano" i może tez to cię zniechęci. Powodzenia.

Gość tajasne
to uspokój koleżankę bo jej palenie przyczyną alergii byc nie moze.

Gość ALE MACIE POMYSŁY
no i dobrze by było aby maż przy tobie nie palił, to dodatkowo ci przypomina o fajkach. Niech wychodzi z domu i z zasięgu twego wzroku.

Gość ALE MACIE POMYSŁY
ta jasne dlaczego wyklucza alergię? Z opinii nie jednego lekarza wiem,że palenie zwieksza ryzyko alegrii i astmy u dziecka.

Gość do wrednej
żeby rozwiać twoje wątpliwości: - twoje dziecko urodzi się małe i z niedowagą i istnieją duże szanse że takie niewielkie już pozostanie ...cóż będzie klasowym popychadłem dla większych o głowę rówieśników - z karierą sportowca też może się pożegnać, bo będzie cienias z WF-u, przez to że będzie miało kłopoty z oddychaniem (zadyszki itd.) ...ba! może się nawet dorobić astmy... a no i nie zapominaj, że najprawdopodobniej czekają je długie dni/tygodnie pod respiratorem - twoje dziecko nie będzie tez błyskotliwe, będzie miało stosunkowo niskie IQ na tle rówieśników, problemy z koncentracją, nauką, będą z nim problemy wychowawcze ...cóż, nie pozostaje ci nic innego jak zaprzyjaźnienie się z psychologiem szkolnym, którego będzie ono częstym gościem także pal dalej! :D i zrób z dziecka klasową cipę!

Gość a może po prostu usuń ciąże
tak byłoby najlepiej dla tego dziecka, bo co za życie go czeka??? pasmo niepowodzeń i upokorzeń. nie będzie ani zdolne, ani ruchliwe. inne dzieci będą po nim jeździły jak po tępym ośle. normalnie usiąść i płakać nad takim losem.

Do "do wrednej" - ostro, ale konkretnie. Podoba mi sie - w 100% się zgadzam. I nawwet jak ktos napisze, że palił w ciaży i dziecko urodzilo sie duze i zdrowe, to nie wie, co będzie dalej - problemy moga wyjść z czasem, ale byc skutkiem właśnie głupoty matki. Wybór należy do Ciebie....... Jesli zdrowie dziecka nie jest dla Ciebie wystarczajacą motywacją do rzucenia palenia, to nigdy nie powinnaś byc matką.

Gość tajasne
"ta jasne dlaczego wyklucza alergię? Z opinii nie jednego lekarza wiem,że palenie zwieksza ryzyko alegrii i astmy u dziecka." astmy tak, to anturalne. moze rowniez zaostrzac objawy alergii objawiającej sie właśnie problemami oskrzelowymi, bo oskrzela moga być nadreaktywne. natomiast do alergii pokarmowej, wziewnej (katary, łzawienia itd) czy skórnej juz ma sie nijak.

Gość ...........................123
Tak sobie myślę, że..no właśnie, lepiej już jakby go miało nie być na świecie, niż miałoby być całe życie nieszczęśliwe z racji swojego trudnego położenia i bycia zawsze tym gorszym, tym ułomnym.

Normalnie jestem w szoku. W ani jednym zdaniu nie napisalam ze jestem zajebista bo pale w ciazy a moj dzieciak na bank bedziemial 4 kilo i bedzie zdrowy. Prosilam o rady, o wsparcie, moze kilka pomyslow jak zredukowac te 3-4 ostatnie papierosy. Ale zeby pisac mi ze mam usunac ciaze bo pale ? Bo moj dzieciak bedzie popychadlem itd? A jak myslicie dlaczego zalozylam ten topik? Zeby prosic o pomoc bo wiem ze robie zle ale uzaleznienie jest silniejsze niz ja sama. Ze nie powinnam byc matka? A kim jestes zeby to oceniac? Jedyne do czego doprowadziliscie to lzy na klawiaturze, bo mam usunac ciaze albo ze na dzien dobry jestem beznadziejna matka, ale bog jeden wie jak bardzo sie staram. Juz dziekuje za rady, poradze sobie .

Gość fgdgdgsd
noi bardzo dobrze że cie to doprowadziło do łez, może zrozumiesz coś głupia cipo!!

rzucic!!!! Ja byłam taka cwana i do 6 miesiaca palilam oczywiscie nieduzo, ale popalalam, tym samym moja corka urodzila sie o czasie z waga 2340g.....

Gość Jesteś egoistką i tyle! Od
samego początku tematu jest tylko: ja, ja, ja, ja, moje uczucia, ja cierpię, postawcie się w mojej sytuacji, ja się staram, i znowu ja, ja, ja... Wait, wait, wait dear.. a gdzie tu troska o dziecko? Czemu nie piszesz ono, ono, ono? Przecież to dziecko MA problem i TYLKO ONO, nie ty. Bo ty będziesz relatywnie zdrowa (tyle na ile dorosły palacz może być zdrowy), a ONO NIE! Ciekawe ile jeszcze ostrych słów trzeba wypowiedzieć, napisać, żebyś się obudziła. Ale nie, ty znowu swoje, że ktoś zranił TWOJE uczucia, że na klawiaturze są TWOJE łzy, bo tu chodzi w zasadzie głównie o twoje well-being, a nie przyszłość malca. Tyle ile utracił już zdrowia, nie możesz już zmienić, ani naprawić, bo czasu niestety nie cofniesz. Teraz już tylko wszystko w rękach Boga, jaki się urodzi i jak dużo będzie miał defektów, no i jak będzie wyglądało jego dorastanie i późniejsze życie.

K...rwa ale wy jesteście głupie cipy!!!! przeczytałam od początku do końca i wierzyć mi się nie chce. Straszycie kobietę w ciąży i jedziecie po niej dlatego że paliła paczkę a teraz pali trzy fajki i prosi o radę jak się pozbyć całkiem nałogu. DO Jesteś egoistką i tyle! puknij się w łeb osobiście nie palę ale znam bardzo dużo kobiet które paliły w ciąży i to nie trzy fajki i mają zdrowe i zdolne dzieci a ty tu wypisujesz że jej dziecko ma już jakieś defekty sama masz defekt!!! DO AUTORKI wiadomo że palenie w ciąży nie jest fajne ale tak naprawdę nie słuchaj o tym że twoje dziecko będzie klasowym popychadłem bez jaj. Moja chrzestna jest położną i sama jarała fajki przy trójce dzieci i wszystkie zaznaczam wszystkie są na studiach bo teraz są już dorośli i z żadnym nie miała problemów wychowawczych, a wypalała paczkę dziennie.Więc te teorie ni jak się mają do rzeczywistości. Spróbuj rzucić ale jeśli ci się nie uda to nie denerwuj się nie potrzebnie nie jesteś wyrodną matką ! Napewno nie matką która powinna usunąć ciążę wredne debilki!!!!