Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kosmitka20gt

czy mozna oszukac w CV?

Polecane posty

mam pytanie , czy mozna oszukac w cv odnosnie doswiadczenia zawodowego, bo nie mam zadnego a wypadaloby cos wpisac... czy pracodawcy beda jednak wymagac referencje z poprzedniej pracy?

Gość tt54tt55t
jak to przy urlopie wyjdzie, ona idzie do nowej pracy, nie dadzą jej "zaleglego" uropu za dawna pracę, doświadczenie ktore niby masz może wyjść gdy faktycznie wymyślą sobie że chcą sprawdzić ( może na Ciebie padnie) i po co Ci kłamstwo. Bez sensu zaczynać coś nowego na kłamstwie.

Gość jamkokok
ja mam inny problem. Mam duze doświadczenie zawodowe (pracowalam można powiedziec jako asystentka menagera w resteuracji, a w praktyce wykonywałam jego obowiązki) jednak to było na czarno i tak naprawde nie jestem w stanie udowodnic swojego doświadczenia... teraz odeszłam z tej firmy i nie mam pracy. Nie chce iśc pracowac w sklepie albo jako gówniana kelnerka a nikt mi nie da kierowniczego stanowiska nie widząć na papierku mojego doświadczenia... eh :(

Gość barbra25
normalnie wyjdzie. jak odchodzisz z pracy, dostajesz swiadectwo, na ktorym jest napisane ile urlopu wykorzystalas w danym roku i na tej podstawie wyliczaja ci w kolejnej pracy ile ci sie jeszcze w danym roku nalezy.

ale jak w kazdy ogloszeniu jest napisane ze wymagaja doswiadczenie na takim stanowisku, no to ja jak nie oszukam to nie mam chyba szans, a to np nie wymagaja jakichs papierow z poprzedniej pracy?

nie wymaga ale pracodawca może zarządzać okazania świadectwa pracy lub sprawdzić czy te dane które podałaś są prawdziwe

levviatan a to zawsze wymagaja tego swiadectwa pracy? a jak pracodawca sprawdzi czy dane sa prawdziwe? a za takie oszustwo moze mi cos grozic?

nie zawsze wymagają. jak? telefony istnieją. a za takie oszustwo to możesz dostać wyrok w zawieszeniu choć wątpię aby pracodawcy chciało się kierować sprawę do sądu raczej po prostu wyrzuci twoje CV

nie w każdym ale pracodawca chce wiedzieć kogo zatrudnia a po drugie brak doświadczenia szybko wyjdzie na jaw.

Levviatan, pytanie dotyczyło pracodawcy. W przypadku umowy zlecenia nie ma pracodawcy- jest zleceniodawca (i zleceniobiorca a nie pracownik) ;)

Zdecydowany -> w praktyce to to samo ;p kosmitka20gt -> zawsze ale może też np. sprawdzić w ZUS-ie twój okres składkowy i też będzie wiedział jak długo byłaś już zatrudniona

ZAPOMNIJ . U MNIE PRACODAWCA JAK KOGOŚ PRZYJMUJE TO WYDZWANIA DO POPRZEDNIEGO PRACODAWCY I PYTA JAKI TO BYŁ PRACOWNIK

przed chwila przeczytalam cos takiego : Pracodawca może pytać o doświadczenie zawodowe podczas rozmowy rekrutacyjnej, a także prosić o udokumentowanie tych informacji. Przy zatrudnieniu przeważnie należy dostarczyć świadectwa pracy z poprzednich miejsc zatrudnienia. Nie zapominajmy, że pracodawca ma możliwość sprawdzenia prawdomówności kandydata, może na przykład zweryfikować podane przez niego informacje za pomocą Internetu i sprawdzić jego referencje. Jeżeli jest to kłamstwo w zakresie umiejętności - najgorsza ewentualność to zwolnienie dyscyplinarne na podstawie art. 52 KP. Nie poinformowanie przez pracownika na rozmowie kwalifikacyjnej o braku koniecznych uprawnień do wykonywania zawodu pozwala pracodawcy na zwolnienie dyscyplinarne. W skrajnych przypadkach pracodawca może dochodzić odpowiedzialności majątkowej od pracownika. Oczywiście musiałaby w tym wypadku powstać szkoda pracodawcy. Nie mniej jednak w aktach osobowych pozostanie zwolnienie dyscyplinarne, a to na pewno utrudni dalszą karierę. Kandydatowi mogą również grozić konsekwencje prawne np. za umyślne wprowadzenie w błąd, utracone możliwości itp. Warto więc zastanowić się, czy kłamstwo w ogóle się opłaca. o to niezle... widze ze jednak nie ma szans na jakiekolwiek klamstwo.....

dzikiwąż, żaden poważny pracodawca nie udziela informacji o byłym pracowniku (zwłaszcza telefonicznie), poza potwierdzeniem treści świadectwa pracy. Jeśli potencjalny pracodawca chce uzyskać inne informacje niż zawarte w świadectwie pracy, to może poprosić kandydata na pracownika o przedstawienie opinii (listu referencyjnego, itp.) i to jemu ex pracodawca wystawia stosowny dokument.

nie ma. zadaj tez sobie pytanie czy ty byś chciała zatrudnić kogoś kto ciebie w taki sposób okłamał?

dlatego powstał zawód który potocznie nazywa się łowca głów ;p (teraz do autorki wyjaśnienie ;) ) z angielskiego nazywa się head hunter i praca w tym zawodzie polega na weryfikacji danych podanych w CV przez potencjalnego pracownika poprzez uzyskanie odpowiednich informacji w poprzednich firmach, za pośrednictwem internetu itd. lub sprawdzenie w praktyce umiejętności osoby ubiegającej się o pracę.

Gość wiem to glupie
ja Ci napisze ze swojego doswiadczenia: przepracowalam w zyciu na etacie, zleceniu, dziele, na gębę (pracodawca mimo obietnicy nie zaplacil, i/albo zaplacil cos tam i/lub nie dal umowy)... Nie warto oszukiwac, bo sama sobie tez tym strzelasz gola. Skad wiesz, ze podolasz pracy, do ktorej jest podane doswiadczenie? Ja co przeszla, to przeszlam, ale te sytuacje nauczyly mnie co jest na moje sily a co nie.Tak wiec sama widzisz, jak to wyglada. Doswiadczenie jest wazne glownie dla Ciebie, pracodawca i tak szuka kogos kto mu zmaksymalizuje zysk

no nie. a czy takie niegrozne klamstwo by przeszlo: ze wpisze sobie w doswiadczeniu zawodowym praca jako kelnerka a szukam pracy jako asystentka wiec to doswiadczenie nie ma nic do rzeczy z praca ktora obecnie szukam a jak by pracodawca zapytal to bym powiedziala ze pracowalam tylko 2 miesiace w wakacje u brata ciotecznego wiec nie mam zadnych papierow to potwierdzajacych, choc watpie zeby chcial jakies papiery jak praca jedna z druga nie ma nic wspolnego

Gość wiem to glupie
wiesz co? kelnerki i tak czesto pracuja na czarno albo na pol czarno