Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość złote piaski

Koniec wychowawczego a druga ciąża.Czy mogę iść na zwolnienie???

Polecane posty

Gość złote piaski

Jestem w tej chwili na wychowawczym , który kończy mi się pod koniec sierpnia.Jestem w ciąży w 4 miesiącu, czy mogę od września pójść na zwolnienie i będę miala wypłacane pieniądze z Zus??? Może któraś z Was była w takiej sytuacji?

Gość Trochę zaniepokojona
na zwolnienie możez iść już teraz. Musisz dostarczyć do zakładu pracy zaświadczenie, że jestes znów w ciąży i wszystko będzie tak jak za pierwszym razem.

ja dokładnie jestem w takiej sytuacji. dziś mój pierwszy dzień zwolnienia.. niestety stan zdrowia i warunki w pracy zmusiły mnie na l4... za to od poczatku mam problem z zona szefa, ale to juz inna bajka.. wychowawczy skróciłam do 31 lipca (od sierpnia córa do przedszkola,a na wychowawczym nie mogłaby iść) a od 1 sierpnia zwolnienie lekarskie. i wcale nie trzeba przepracowywać jednego dnia by isc na zwolnienie (dzwoniłam do PIP) pozdrawiam!

Gość tajasne
a masz podstawy do tego żeby isc na zwolnienie? jakies problemy ze zdrowiem?...

Gość taka jedna babulinka
Bardzo ważny dla mnie temat- Dziękuje za jego poruszenie Czyli rozumiem ze jak obecnie przebywam na urlopie wychowawczym i zachodze w ciąże to odrazu przynoszę zaswiadczenie do pracodawcy i rozpoczynam L-4????NIE Muszę pracowac ani jednego dnia? a gzdieś to jest opisane ? kodeks pracy czy cos?

Wg mnie musisz popracowac.U mnie byla taka sytuacja.Dziewczyna chciala przyjsc na jeden dzien do pracy(a byla na wychowawczym),zeby zaraz isc na zwolnienie.

Gość złote piaski
dziękuję za odpowiedzi :) U mnie jest tak że ja nie przerywam wychowawczego, nie muszę pisać pisma o skrócenie bo on mi się sam kończy z dniem 31 sierpnia. na zwolnienie chcę przejść od 1 września i tu moje pytanie jak to wygląda? Czyli biorę zwolnienie i zanoszę do zakładu pracy, potem pierwszy miesiąc płaci pracodawca a kolejne miesiące dostaję przelew z Zus ??? czy tak to wygląda? Nie ma żadnego problemu z Zusem??? pytam dlatego że nie znam dokładnie przepisów ale na zdrowy rozum jeśli kończy mi się urlop a jestem w ciąży to mogę od razu przejść na zwolnienie....

Gość tajasne
to za samą ciążę sie dostaje zwolnienie od ręki?... :/

Gość złote piaski
jak się ma wskazania to lekarz wypisuje bez problemów...

nie trzeba przepracowywac ani jednego dnia... dowiadywałam się PIP i mi tak mówili... a jeżeli pracodawca z tym się nie zgadza to niech przedstawi na to przepis ;) (którego nie ma)

Gość zakuta koza
nie pisała, że ma problemy zdrowotne

Pracodawca moze sie chyba nie zgodzic.U nas tak bylo.Poniewaz dziewczyna zadeklarowal sie ,ze nie przyjdzie wczesniej niz po wychowawczym do pracy,a na jej miejscu pracowala juz inna.Pracodawca nie mogl przeciez powiedziec tamtej,ze na jeden dzien wraca tamta.I dlatego nie dostawala kasy i zwolnienia tez nie.

Gość że co?
jakaś bzdura, i co się niby dzieje z ta ciężarną?

Gość złote piaski
to troszkę inna sytuacja, bo ja wychowawczego mieć już nie będę ( w chwili przejścia na zwolnienie) urlop kończy się 31go 08 a od 01.09 powinnam wrócić do pracy.Dlatego nie muszę mieć przepracowanego ani jednego dnia, tak sądze i niektóre dziewczyny też tak piszą.... zobaczymy jak to będzie, od września będę na zwolnieniu i się okaze....

ale mogła skrócic wychowawczy i przejsc na L4. pracodawca nie moze jej odmówić powrotu do pracy!!! (czyt. Kodeks Pracy) ja tak zrobiłam. tylko z innych powodów (wymienionych wyżej)

Gość złote piaski
dorcia nie sądze by było tak jak mówisz bo przepisy wyraźnie mowią że pracownica może urlop wychow. w każdym momencie przerwać i pracodawca musi ( ma obowiązek) przyjąć ją do pracy.Urlop wychowawczy można podzielic na 3 części.Należy napisać pismo o skrócenie urlopu i pracodawca musi przywrócić taką osobę do pracy.

Gość niunka blondi 25
a czy pobiera sie zasilek wychowawczy i macierzynski jesli dwa przysluguja? jak to jest?

złote piaski ----przepracowanie 1 dnia to jakaś chyba bzdura. skoro lekarz zabronił Ci wracac i wystawił zwolnienie to jak mozna wracac na 1 dzień do pracy?? po jednym dniu w pracy nagle sie pogarsza???? bez sensu

Co do wychowawczego to u nas musiala sie okreslic ,kiedy chce wrocic,bo inna miala umowe na zastepstwo,ktora konczyla sie jej dokladnie kiedy tamtej wychowawczy.

niulka -----automatycznie masz przerywany wychowawczy i przechodzisz na macierzyński ----nie mozna dwóch ciągnąć.... wychowawczy mozesz dokończyć w terminie późniejszym o ile dziecko nie skończyło 4 lat

Gość dorcia jestes w bledzie
bo fakt faktem wychowawczy mozna przerwac i isc na l-4 ciazowe

Gość A mi też
się kończy wychowawcze 30września i 1 października do roboty, o ile w ciąży nie będę, a jak będe to fiknąć mi mogą

Gość złote piaski
dwóch zasiłków pobierać nie można, to na pewno. jeśli idziesz na l4 to już nie mozesz być na wychowawczym. ok, w takim razie jeśli urlop samoistnie mi się kończy a jestem w ciązy i od 1 września przejdę na l4 to Zus musi mi to zwolnienie przyjąć i wypłacać pieniądze :)

Gość niunka blondi 25
dzieki, wiecie jaki absurd ja mialam bylam na zasilku rehabilitacyjnym i konczyl mi sie w 8mcu ciazy wiec chcialam przejsc na l4 z ciazy, nigdzie nie wiedzieli jak to maja zrobic w zusie rozkladali rece:) w koncu wpasli na pomysl, ze musze przepracowac 1 szien by przejsc na l4-z kolei lekarz bal sie wystawic zwolnienia ze po 1 dniu mi sie pogorszylo:) masakra!

Macie przyklad wyzej,ze nie zawsze jest tak jakby sie moglo wydawac.U nas bylo tak jak bylo i nikt nie narzekal.

Gość to widocznie
ciemną masę Wam wciskaja w tym zakładzie pracy