Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama29-2010

ciąża - krwawienie dziasel

Polecane posty

Gość mama29-2010

Czy tez Wam krwawia dziasla przy myciu zebow? Jak temu zaradzic? szczoteczka srednia...

Gość paradontoza niestety
nic juz nie zrobisz :(

Gość dens
Dbaj o higienę i czekaj na koniec ciąży-po porodzie ustąpi

Oj powiem tak,cala druga ciaze krwawily mi dzisla,doszlo do ich zapalenia,a potem kamien zniszczyl mi zeby bo jak szczotkowalam za mocno to krew sie doslownie lala,wez twarda szczoteczke i jakas dobra paqste przeciw osadowi ,bardzo dobry jest corsodyl daily ale nie wiem czy jest w Pl..i szczotkuj usilnie nawet jak krew leci mocno,bo jak bedziesz to robic delikatnie to prochnica gwarantowana,ja jestem pol roku po cviazy a zeby co rusz robic musze :(

Gość gość
Tak to jest normalne podczas ciąży :)

Gość kasiulllla
tak zgadzam sie z tym powyzej, pomimo krwawien szczotkuj normalnie mocno i dlugo zeby zeby nie robil sie kamien, krwawienie jest zupelnie normalne w ciazy, nic na to nie pomaga wogole, ja sobie tylko kupilam paste do wrazliwych zebow chyba elmex i to tyle

Gość gość
Ja właśnie też jestem w ciąży i chodze do dentysty miedzy 3 a 6 miesiącem robią jedynie zabiegi jakieś poważniejsze :)

Gość fdeeee
Mnie pomogła pasta Meridol, spróbuj.

Gość tajasne
matko moja dziąsła w ciąży są rozpulchnione i moga krwawić jak najbardziej. szorowanie ich "na chama" twardą szczoteczką! moze doprowadzić do powaznych uszkodzn. zęby nalezy myć DOKŁADNIE ale DELIKATNIE. ranę na skórze tez byście jedna z drugą pumeksem tarły?? do opanowania próchnicy wystarczy dobra pasta plus płyn, odpowiednia higiena (mycie zebów po posiłkach), dieta (mniej cukru) i regularna kontrola u dentysty także podczas ciąży, a nie dopiero po jej zakończeniu.

Gość na mnie dzialalo to...
polecam paste meridol- na wrazliwe dziasla- u mnie zdzialala cuda...punktowo dentosept w zelu- dziala znieczulajaco i wieksze ranki szybciej sie goja...ja zapytalam swojego dentyste:) przepisal mi tez inny zel, ale nie byl potrzebny wiec niestety nazwy nie pamietam...zapytaj w aptece, albo skonsultuj sie ze stomatologiem

Gość ciezarowkaa25
a ja myje miękką szczoteczą - delikatnie a dokładnie

Gość mama29-2010
dzieki za porady :) bylam 3 tyg temu u dentystki w celu usuniecia osadu i kamienia i przez jakis czas bylo wszystko normalnie, dopiero od 3-4 dni krwawia dziasla. w 1-szej ciazy tak nie mialam Meridol mam wiec bede uzywac- dziekuje :)

Gość ciezarowkowa
a zadna z was kuzwa nitki dentystycznej nie uzywa??? fuj, niechluje z was sa straszne!!! Nitka dentystyczna chociaz przed ostatnim myciem zebow, potem irygator, szczotkowanie i plyn!!!!!!!!!!

nitka w przypadku tak strasznie krwawiących dziąseł powodowała okropne stany zapalne! lekarka kazała ją odstawić aż do końca ciąży, bo raz zakończyło się to bardzo bolesnym obrzękiem i szczękościskiem. nie życzę nikomu!!!

Gość ciezarowkowa
bez sensu, jesli nie umiesz czyscic przestrzeni miedzyzebowych nitka to pewnie tak sie moze zdarzyc jesli robisz to umiejetnie to takie cos sie nie stanie.

Gość ciezarowkowa
i jezyk tez trzeba szczotkowac specjalnym czyscikiem

niestety ale tak się stało :( czy robię to nieumiejętnie? nie wiem robię to od ładnych 10 lat, jak nie więcej, dzień w dzień, instruowana przez kilku lekarzy. praktycznie na każdej wizycie u mojej obecnej stomatolog (czyli raz na 4-6 miesięcy) jeszcze raz pokazuję jak to robię i ewentualne błędy zawsze miałam korygowane (choć po tylu latach nie zdarzają się), ale w ciaży się przytrafiło! ja miałam dziąsła tak spuchnięte że zasłaniały 3/4 zębów! przestrzeni międzyzębowych praktycznie nie miałam, więc o czym tu mówimy! zresztą wiem co przeżyłam, nie mam potrzeby przekonywania nikogo :) też uważam że nitka to podstawa ;)

Gość ciezarowkowa
no to ty jestes jakims ciezkim przypadkiem, normalnie takie rzeczy sie zdarzaja, wiem co mowie jestem prawa reka dentyski u ktorej pracuje, robie takze profilae czyszczenie zebow, oczyszczam z kamienia i wybielam. Mialam juz setki pacjentek, ciezarnych do tej pory takiego przaadku jak ty to nie widzialam

jak masz szansę kup sobie pastę aronal i stosuj miękką szczoteczke pasta jest z rynku niemieckiego ale ja kupuję na bazarkach gdzie handlują niemiecką chemią

Gość ciezarowkowa
dokladnie aronal + elmex i plyn meridol do plukania

Gość Malina b.
Miękka szczoteczka, najlepiej zmieniana co 3 miesiąc, mycie metodą wymiatania, 3 razy dziennie, pastą ajona - gwarantuję, że efekt będzie na pewno po tygodniu zauważalny. Z tej pasty można korzystać stale, bez wprowadzania przerw.

Gość fsasafsfa
krwawily. nie radzic. myc i tyle;)

Gość Malina b.
Nie radzić? Trzeba radzić, samo mycie to zbyt mało ;-) Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie mycie, odpowiednią pastą i szczoteczką. Robiąc dokładnie to samo, na takich zasadach jak dotychczas, trudno liczyć na pączki.

Gość MYJESZ LACALUTEM LUB
meridolem miękką szczoteczką koniecznie szczotkować zarówno zęby i dziąsła do tego witamina C i będzie po sprawie

Gość marta praga
Miałam to samo, tylko poza ciążą. Wtedy wystarczyła zmiana pasty na ajone, do tego zmieniłam szczoteczkę na miękką. Poprzednia miałam już 3 lata i podejrzewam, że w tym tkwiła przyczyna. Później już nigdy do czegoś takiego nie doprowadziłam.

Gość padajek
Zdecydowanie najwięcej dała mi ajona, ale zmieniałam często szczoteczki, które zawsze były miękkie. W zasadzie to dzięki temu udało mi się diametralnie odmienić wygląd zębów i są one po prostu w bardzo dobrym stanie. Krwawienia nie miałam od dawna.

Gość gość
u mnie zmiana pasty na lacalut active dała ogromną poprawę. Wypróbowałam przedtem kilka innych, ale nie działały. Spróbuj.

Gość kalamerek
To musi być miękka szczoteczka, ajony tak czy siak się używa w czasie ciąży, no i jeszcze często zmieniajcie tą szczoteczkę. Należycie do tego podejdziecie, to wszytko będzie w odpowiednim porządku.