Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DYNORA która myśli nad potomst

PIERWSZE PODEJŚCIE ZAJŚCIA W CIĄŻĘ

Polecane posty

Mam takie pytanie, a mianowicie. Planując ciążę.... liczyliście na "wpadkę" czy najpierw poszłyście do lekarza przeprowadzić jakieś badania?

Ja pierw poszłam do lekarza bo chciałam odpowiedzialnie zajść w ciążę. Od razu powiedział mi żebym łykała kwas foliowy i przeprowadził podstawowe badania czyli np cytologie usg.

Może zacznę tak... Mam 22 lat a mój facet 32. Zr względu na to że lat mu nie ubywa, a dzieci lubi bardzo chciałabym coś robić w tym kierunku. Tylko właśnie nie wiem - od ponad roku kochamy się bez zabezpieczenia (jedynie jak kończy to nie we mnie, a na mnie) i nigdy nie było wpadki. Czy powinnam robić jakieś badania? Dodam, że okresy mam nieregularne i może to może być jakaś przeszkoda?

Dynora. Jeśli starcie się o dziecko, pójdź do lekarza, zrób badania. Ja po pół roku poszłam dopiero, i co, PCOS, żmudne leczenie... Przyśpiesz. Mi zajęło 13 miesięcy zanim zaszłam w ciążę. Tym bardziej, że masz nieregularne miesiączki.

Ja gdy rzucałam tabletki poszłam do lekarza, żeby tylko sprawdził czy jest wszystko ok. Nie starałam się specjalnie o dziecko. Wybraliśmy sobie taką metodę - w dni niepłodne na całość (okres miałam regularnie), a w dni płodne przerywany. I niech się dzieje wola nieba :) 9 miesięcy ta metoda była skuteczna, a potem mój mąż uznał, że 9 dzień cyklu jest chyba jeszcze niepłodny i zaszłam w ciążę :)

i jak.... Idzie sie do gin. mowi sie ze staram sie o dziecko i jakie badania powinnam wykonac? Pytam, pytam bo w sprawy "zajścia" jestem zielona :]

Ja tylko powiedziałam, że rzucam tabletki, więc może przytrafić się ciąża. Zrobił cytologię, obejrzał budowę macicy. Powiedział, że mam nadżerkę, ale malutką więc można na razie ją zostawić na obserwacji, bo u kobiet, które jeszcze nie rodziły raczej się ich nie wypala. Ale nadżerka w ciąży w niczym nie przeszkadza.

A tak możecie mi jeszcze powiedziec (bo nie mialam czasu zeby poszukac w necie). Czy nie regularne miesiaczki moga miec wpływ na klopoty z zajsciem w ciaze? Bo ostatnio to az 2 tyg mi sie spozniał okres

Jak najbardziej! Moja przyjaciółka miała okres nawet co 2 tygodnie albo co 3 miesiące. No i o dziecko starała się 4 lata. Już była pewna, że nie może mieć dzieci, a teraz jest już mamą.

Gość krasullka
Ja zaczynam się starać na poważnie za jakieś 3 dni.Wtedy wypadają mi dni płodne więc do dzieła.Poprzednie dwa cykle nie zabiezpieczalismy sie z mezem, i konczyl w środku,a ciąży jak nie było tak niema,tylko, że nie uważaliśmy kiedey były dni płodne kiedy nie.Poprostu kochaliśmy się do końca:)

Witajcie :) Ja z moim M staram się od 3 cykli niestety efektów brak :(...Dodam że miesiączkuję regularnie co 28-30 dni :) zrobiłam ostatnio badania hormonalne i wyszło że mam podwyższoną prolaktyne po obiążeniu :(..Dostałam bromergon i zażywam już 5 dni..Niestety podwyższona prolaktyna uniemozliwia zajćie w ciąże ponieważ zatrzymuje owulacje dlatego niestety nieregularne cykle mogą uniemożliwiać Ci zajście w ciąże :(..Ja mam regularne i mam problemy..Myślę że powinnaś iść zrobić badania im wcześniej to zrobisz tym szybciej zobaczysz 2 krechy na teście tego życzę wszystkim starającym :)

Mi znajoma mówiła ze sama ginekolog jej doradzila aby: zeby zajsc w ciaze (kiedy to nie ma zadnych medycznych barier a jednak jakies sa) to jak facet w niej skonczy to zeby poduszke pod bioderka sobie polozyla i z pupa podniesiona do gory lezala tak z pare minut.... Jak mieli problemy zeby splodzic potomstwo to teraz maja sliczna coreczke :]

Ja tez miałam nieregularne cykle i lekarz przepisał mi jak już chciałam zacząć starania duphaston na regulację. I już w pierwszym cyklu się udało ale ja miałam pewne ułatwienie bo stosowałam już od ponad 1,5 roku Baby-Comp pierw jako antykoncepcję a potem już dzięki niemu wiedziałam dokładnie które dni sa najbardziej płodne.